בוגדים בתלמידים
במקום להשקיע בחינוך המקצועי שר החינוך סיפר כי התאכזב מכך שיותר מ-50 אחוז מתלמידי התיכון לא זכו להשיג בגרות. אם משרדו לא ישנה גישה הוא יישא בשנה הבאה נאום דומה
העובדה שיותר מ-50 אחוז מתלמידי התיכון לא זכו להשיג בגרות הוצנעה. לא ממש דיברו על הנתון הזה, משמעויותיו והשלכותיו. גם במסיבת העיתונאים איש לא דיבר על כך. שר החינוך אמנם הביע אכזבה מהנתונים שמראים על ירידה באחוז הזכאים לבגרות, אך באותה נשימה ניסה להסביר שעלייה מתמדת וקבועה אינה אפשרית.

אם לא די בזה, בא שר החינוך ואמר להם במסיבת העיתונאים שקיים, שהוא מאוכזב. לא לנתונים האלה הוא ציפה. וזה הדבר האחרון שהיה חסר לתלמידים, לשמוע את שר החינוך מביע בפני כל עם ישראל את אכזבתו מהם. הרי אם שר החינוך לא הכריז על רפורמה עמוקה בחינוך, הוא כנראה מרוצה מהשיטה. אלו התלמידים שלא מצליחים להתאים את עצמם.
במשרד החינוך לא מצליחים להבין משהו עמוק אך פשוט שכל מורה מתחיל יודע: לא כל התלמידים הם אותו הדבר. לא כולם קורצו מאותו החומר. אין שום סיכוי שמסגרת אחת תצליח להתאים לכו-לם.
לא כל הילדים מצליחים ללמוד בכיתה עם 40 תלמידים. לא כל התלמידים מצליחים להתרכז בלימודים. לא כל התלמידים מתאימים ללמוד בבית החרושת הכושל
על החברה הישראלית מוטלת החובה לשלב את התלמידים הללו במסגרת שתתאים להם. מסגרת שתוכל לתמוך בהם ולהצמיח אותם. מסגרת שתכין אותם טוב יותר להתמודדויות הרבות שמחכות להם בחיים האמיתיים.
האבסורד הוא שיש בישראל מסגרות כאלה. קטנות יותר, גמישות יותר, שיודעות להתאים עצמן לכל תלמיד. אלו הם בתי הספר המקצועיים. נכון, דבקה בהם הסטיגמה של בתי ספר ללימודי מכונאות ונגרות, אך כבר שנים ארוכות שזה לא כך. בבתי הספר המקצועיים של היום לומדים את כל מקצועות העתיד: תעופה, חשמל, אוטורוניקה, הנהלת חשבונות, סאונד, עיצוב גרפי, SAP, ניהול לוגיסטי, ניהול, צילום וגם עיצוב שיער, בישול, מכונאות ועוד.
במסגרת הלימודים משולבים התלמידים בבתי הספר המקצועיים בחברות גדולות ועובדים לפרנסתם. את התיכון הם יסיימו עם תחושת ערך עצמי גבוה על כך שהצליחו במה שבחרו. כי בבתי הספר המקצועיים אנו נלחמים על כל תלמיד. נשירה אינה באה בחשבון. בצבא הם יעסקו במקצוע שרכשו. כשיסיימו צבא, יהיו כבר בעלי ניסיון מקצועי יקר ערך של 4-5 שנים. התלמידים האלה יהיו חלק מכח ההצלה של התעשייה הישראלית, שחסרים בה היום אלפי עובדים מקצועיים.
למרות זאת, מדינת ישראל לא משקיעה בחינוך המקצועי את המשאבים הנדרשים. בעוד במדינות אירופה החינוך המקצועי משגשג לצד החינוך העיוני, בישראל רק כשלושה אחוזים מסך תלמידי התיכון לומדים בבתי הספר הללו.
העתיד של 50 אחוז מבני הנוער שלא מקבלים בגרות נמצא בידיים של שר החינוך. הוא יכול לבחור בין שתי אופציות: להציב לצד החינוך העיוני גם את החינוך המקצועי, שכל תלמיד יוכל לעשות את הבחירה המתאימה והראויה לו ביותר, או לגזור ולהדביק את הנאום שלו ממסיבת העיתונאים שקיים היום, ורק לשנות את התאריך לשנת 2013.
הכותבת היא מנהלת תיכון מקצועי דב הוז בתל אביב