הישג ישראלי: כך נראה התמר הגדול בעולם
תמר מזן ענברה, המגיע עד לגודל של ביצה, יוצר מרקמה שייובא במקור מערב הסעודית ומאיים על התמר המבוקש בישראל, המג'הול
עוד כותרות ב-nrg:
• ערב הצום: בית המשפט אישר את מנהג הכפרות
• עורך בריטי בכיר תקף את ישראל - והתנצל
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
הרקמה של התמר שנלקחה מקודקוד הצמיחה של אחד החוטרים הגיעה לארץ מערב הסעודית – דרך אנגליה – וגודלה במפעל רה"ן. מהרקמה התפתחו שתילים שניטעו בחוות הניסיונות בניהולו של ציון דקו לפני כשבע שנים והניבו 11 עצי פרי, בהיקף של כמעט טון תמרים. עוד 50 שתילי חוטרים ניטעו באחרונה והם יתנו פרי עוד 4-5 שנים.

תמר הענברה
צילום: ד''ר אורית שמחוני באדיבות אוניברסיטת בר אילן
יוזם מבצע גידול הענברה בארץ הוא אורי לנדאו ז"ל וכיום בנו עמי ממשיך את דרכו. מרדכי כסלו, פרופסור אמריטוס מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר אילן, סיפר כי זן זה גדל רק בערב הסעודית בכפרים ליד העיר מדינה. הוא כל כך יוקרתי עד שמכינים ממנו מנות יוקרה לאצולה הסעודית, ומייצאים אותו לארה"ב. מדענים בריטיים מהמכון לפיתוח תמרים בגלסטונברי נטלו רקמה מהזן הזה והיא הגיעה לישראל.
בחווה הניסיונית עוקבים אחר התפתחותו ואיך לשמר את המרקם והצבע שלו, בתקווה שייראה יפה ושיהיה לו ביקוש. אם מגדלי התמרים יתלהבו ממנו - יש לו סיכוי להתחרות במג'הול – הזן שנחשב עד כה לתמר ההמבוקש ביותר, בשל גודלו טעמו ומרקמו.
לגודל של התמר יש חשיבות דווקא היום, ערב יום הכיפורים. בגמרא יש מחלוקת בנוגע לנפח שמותר לאכול לחולים ביום הכיפורים. השיעור שהותר לאכילה – יחידת המדידה המותרת - נקראה "כותבת גסה".
"זה היה התמר הגדול ביותר בזמן חז"ל. התמר החדש הענברה – הדומה לו בגדלו - מחזיר אותנו לימי חז"ל", אמר כסלו. "הסופר הרומאי פליניוס כתב שמביאים מארץ יהודה תמרים שארבעה מהם מגיעים לאורך של אמה שהיא 43 ס"מ, כלומר כל תמר 11 ס"מ, מה שמביא עדות על תמרים ענקיים שגדלו בארץ ישראל".
"חשוב לדעת כמה מותר לאכול – בלית ברירה - ביום הכיפורים. במיוחד למי שיש לו חולה בבית או לבתי חולים ובתי אבות. 30 cc זה מג'הול אחד סופר ענק או ענברה בינונית", הוסיף, "עם הענברה הזו, יש לנו סיכוי לשחזר את התמר הענקי שהיה קיים בימי קדם בארץ".
במחקר בזני התמרים העתיקים בארץ עוסקת, לצד פרופסור כסלו, ד"ר אורית שמחוני מהפקטולה למדעי החיים בבר אילן. יצוין, כי מאז ימי חז"ל לא הייתה רציפות בגידול זני התמר בארץ. התמר חזר לישראל בשנות ה- 20 של המאה הקודמת וכיום מגודלים בה כעשרה זנים מסחריים שהובאו מעירק, מצרים ומרוקו בעיקר על ידי הברחת החוטרים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg