"סטירה בפנים": הדיל הסודי של סעודיה ובריטניה
הממלכה ערכה עסקת סחר בקולות עם אנגליה, כדי להבטיח את מקום 2 המדינות במועצת זכויות האדם של האו"ם: "בריטניה ערכה הסכם לבחור את המשטר שונא הנשים ביותר כשופט עולמי של זכויות אדם"
בריטניה ערכה עסקה סודית של סחר בהצבעות עם ערב הסעודית, כדי להבטיח את מקומן של שתי המדינות במועצת זכויות האדם של האו"ם, כך פורסם אתמול (יום ג') ב"גארדיאן" בהתבסס על מברקים דיפלומטיים שהודלפו.עוד כותרות ב-nrg:
- נתניהו בניו יורק: "איראן מסתערת על המזה"ת"
- למה נתלה דגל נאצי ענק על מבנה עירייה בצרפת?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
הצמיחה של הממלכה הסעודית לאחד הגופים המשפיעים ביותר באו"ם בשנת 2013 עוררה ביקורת בינלאומית לאור התיעוד בנוגע לזכויות אדם בסעודיה. רק השבוע פרצה במדינה מהומה נוספת בעקבות סיפורו של פעיל שיעי בשם עלי מוחמד אל נימר, העומד בפני מוות בצליבה לאחר שהורשע בגיל 17 בכך שהצטרף להפגנה אנטי-ממשלתית. בנוסף, אישרה השנה ריאד למעלה מ-100 עריפות ראש - יותר מפעילי דאעש, על פי הנטען.

עסקאות בחדרים אחוריים? דיוויד קמרון ויורש העצר הסעודי
צילום: AFP
קבצים של משרד החוץ הסעודי שעברו לאתר ויקיליקס ביוני האחרון, חשפו בין היתר שיחות עם דיפלומטים בריטים, לפני ההצבעה למועצת זכויות האדם של האו"ם, שנערכה בנובמבר 2013 בניו יורק. המסמכים תורגמו כעת על ידי ה-UN Watch, המפקח על פעילות האו"ם, בשיתוף עם העיתון האוסטרלי "האוסטרליאן".
חילופי הדברים המסווגים, כפי שפרסם העיתון, מצביעים על כך שאנגליה יזמה את המו"מ החשאי כשביקשה את תמיכתה של ערב הסעודית בהצבעה למועצת זכויות האדם. שתי המדינות נבחרו בסופו של דבר למועצה, בה מכהנות 47 מדינות.
המברקים הסעודים, שנכתבו בינואר ובפברואר 2013, תורגמו בנפרד על ידי ה-UN Watch ועל ידי ה"אוסטרליאן". באחד מהם נכתב: "המשלחת מתכבדת לעביר למשרד את המזכר המצורף, אותו קיבלה המשלחת מבריטניה, שביקשה תמיכה וגיבוי למועמדות המדינה שלהם לחברות במועצת זכויות האדם בתקופה שבין 2014-2016, בבחירות שיתקיימו בשנת 2013 בניו יורק.
"המשרד עשוי לראות בכך הזדמנות להחליף תמיכה עם בריטניה, כשהממלכה הסעודית תתמוך בהתמודדות של הממלכה המאוחדת לחברות במועצה לתקופה שבין 2014-2015, בתמורה לתמיכה של הממלכה המאוחדת במועמדות של הממלכה הסעודית".
מברק אחר חשף שערב הסעודית העבירה 100,000 דולר עבור "הוצאות הנובעות מהקמפיין למינוי הממלכה לחברות במועצת זכויות האדם בין השנים 2014-2016". יחד עם זאת, לא ברור היכן או איך נעשה שימוש בכסף.
הלל נוייר, מנכ"ל ה-UN Watch שהתראיין ל"אוסטרליאן", אמר כי "בהתבסס על הראיות, אנחנו מודאגים מאוד שבריטניה ערכה הסכם לבחור את המשטר שונא הנשים ביותר בעולם כשופט עולמי של זכויות אדם.
"ה-UN Watch מוצא את זה מטריד שאנגליה מסרבת להכחיש את סחר ההצבעות בין לונדון לריאד, כפי שמשתקף מהמברק הסעודי - אפילו לא כדי להרגיע את הציבור שההצבעה של אנגליה עומדת בתקנות הליבה של מועצת זכויות האדם, הקובעות כי המועמדים ייבחרו על פי הישגיהם בתחום זכויות האדם, ושהחברים יהיו אלו שיקיימו את הסטנדרטים הגבוהים ביותר של זכויות אדם".
אלן הוגארת', ראש המחלקה למדיניות וממשל של ארגון אמנסטי באנגליה, הוסיף כי "אם בריטניה עורכת עסקאות בחדרים אחוריים עם בכירים סעודיים בנוגע לזכויות אדם, זו תהיה סטירה בפנים עבור הפעילים הסעודים הנצורים, שכבר נאבקים עם רדיפה בממלכה".
"אנשים כמו הבלוגר ראיף בדאווי, שנמצא מאחורי סורגים, שילמו מחיר כבד על כך שדיברו על דמוקרטיה ועל הצורך בסובלנות בערב הסעודית. כעת גם הפעיל הצעיר מוחמד אל נימר עומד בפני גזר דין. בריטניה צריכה לתמוך בזכויותיהם של בדאווי ואל נימר, ולא לדרבן את תעודות זכויות האדם הלא קיימות ברשויות ערב הסעודית".
דוברת מטעם משרד החוץ הבריטי הגיבה לדברים וטענה כי "כפי שמקובל על כל החברים, אנחנו אף פעם לא חושפים את הכוונות שמאחורי ההצבעות שלנו או את הדרך שבה אנחנו מצביעים. ממשלת בריטניה מקדמת בעוצמה זכויות אדם מסביב לעולם ואנחנו מעלים את החששות שלנו בנוגע לזכויות אדם עם הרשויות הסעודיות.
"בדרך כלל אנחנו מציגים את השקפותינו, לרבות דרך הביקורת התקופתית האוניברסלית של האו"ם ודרך דו"ח זכויות האדם והדמוקרטיה השנתי של המשרד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg