כינוס חירום בעד גיוס חרדים: "עושים קומבינות"
על רקע תיקונים שעתידות להכניס המפלגות החרדיות בחוק הגיוס, הבטיח ח"כ שלח להקים מאהל מחאה למען השוויון בנטל. ח"כ לפיד יצא נגד הח"כים שתומכים בתיקונים: "יש גבול לציניות בפוליטיקה"
"המודל של שוויון בנטל אינו רק גיוס, אלא הוא עיקרון שלכולם יש אותן זכויות ולכולם יש את אותן חובות. אני אומר לאחיי החרדים, זה לא נגדכם", כך אמר היום (יום ד') יו"ר 'יש עתיד' יאיר לפיד, ב"כנס חירום" שהתקיים בכנסת בהשתתפות ח"כים ונציגי ארגונים, במטרה לחדש את המאבק למען גיוס בני ישיבות - על רקע תיקונים בחוק הגיוס שצפויים להיות מאושרים בקרוב, בהתאם לדרישת המפלגות החרדיות.עוד כותרות ב-nrg:
- יוגב: "מאמין ששקד תדע לאזן את מערכת המשפט"
- 14 דברים שאנשים מצליחים עושים לפני ארוחת בוקר
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ברקע הכינוס עומדת הכוונה להחיל שורת תיקונים בחוק הגיוס, שעבר בכנסת הקודמת בהובלת יש עתיד ובתמיכת הליכוד והבית היהודי. על פי התיקונים, החלת החוק - שנועד לנסות ולהביא לעלייה בגיוס צעירים חרדיים - תידחה עד לשנת 2020, והסנקציות הפליליות כנגד מי שישתמטו משירות לא יוחלו באופן אוטומטי אלא יהיו תלויים באישור שר הביטחון או אישורה של הכנסת כולה.

לאור התיקונים הצפויים, הבטיח ח"כ עופר שלח שהשתתף בכינוס, כי החל משבוע הבא יוקם מאהל מחאה אל מול הקרייה בתל אביב, שאותו יאיישו ח"כים וכלל הפעילים למען שוויון בנטל.
מנסחי התיקונים מודעים לעובדה כי הם יעמדו למבחן בג"ץ, שיבטלם במקרה שיאפשרו אפליה בין המגזרים, ובנושא זה התמקדו דבריו של שלח. "בית המשפט ביטל בזמנו את חוק טל, ולאחר מכן הגענו לחוק שהיה החוק הטוב ביותר במצב המשפטי והחברתי. ראש הממשלה יודע את זה, וגם שרת המשפטים איילת שקד, שעמדה בראשות הוועדה לגיבוש החוק אז, יודעת את זה", טען שלח. "כרגע אנחנו הולכים למצב שבו כולם יודעים שלא ניתן לשנות את השינויים שהחרדים היו רוצים, כי הם עצמם יודעים שהם לא יעברו בבג"ץ, ולכן הולכים לקומבינה", התייחס שלח לתיקונים המבוקשים.
בתקופת הממשלה הקודמת החרדים היו מחוץ לקואליציה, ואילו 'הבית היהודי' תמכו בזמנו בלהט בחוק, שגובש בוועדה בראשות איילת שקד. במסגרת דבריו בכינוס ציטט לפיד מדבריהם של התומכים בחוק אז, שעומדים כעת לתמוך בשינויים שיתוקנו בו. "נפתלי בנט אמר: 'החוק הוא מדורג ומאוזן, הוא טוב לעם ישראל כולו ולחרדים בפרט'. עכשיו הוא יצביע נגד? מירי רגב אמרה: 'הובלנו את החוק כולנו, אני תומכת בגיוס חרדים לצבא'. עכשיו תצביע נגד? יש גבול גם לציניות בפוליטיקה".

לפיד הוסיף כי "אני מבין את המצוקה שהייתה כשהחוק עבר, אבל היום כשאחוזי הגיוס עלו, גם החרדים מבינים שאיש לא נגדם. היה פה ניסיון שהצליח, זה הכאב הגדול, הוא הצליח". על הסנקציות הפליליות, נגדם כיוונו בזמנו החרדים את עיקר מלחמתם, ושעתידות להתבטל כעת, אמר לפיד: "אין כזה דבר סנקציות פליליות, זו המצאה לצרכי יחסי ציבור. יש חוק שירות חובה והוא צריך לחול על כל אחד ואחד במדינת ישראל".
ב"כנס חירום", כהגדרת המארגנים, השתתפו פרט ללפיד ושלח, גם ח"כים נוספים ונציגי ארגונים, בהם יעקב פרי, איציק שמולי, אלעזר שטרן, עודד פורר ונציגי הפורום לשוויון בנטל, עמותת חדו"ש, התאחדות הסטודנטים, מועצת התלמידים ואחרים.
סמנכ"ל עמותת חדו"ש שחר אילן, שהיה מעורב בדיוני הוועדה לגיבוש חוק הגיוס, התייחס גם הוא להיבטים המשפטיים של התיקונים המוצעים. "זו הצעה לא חוקתית, והשאלה היא למה הממשלה מעבירה הצעה כזו? התשובה היא שהמפלגות החרדיות אומרות לעצמן שיגישו הצעה לא חוקתית, ייקח כמה שנים לבג"ץ לפסול אותו ואז יגישו הצעה לא חוקתית חדשה. זהו הסטטוס קוו שלהם, שחרדים לא מתגייסים".
את התיקונים כינס אילן "הצעת חוק ההשתמטות החדשה" וטען כי היא "מעידה על שילוב של יהירות, שכרון כוח וזלזול בוטה בשילטון החוק. זהו חוק שמטרתו להנציח את האפליה בין דם לדם ואת המצב בו יש סוג אחד של אזרחים שדמם כחול משל היתר ואימותיהם אינן צריכות לדאוג בלילה. עיקר האחריות להצעת החוק משולחת הרסן אינה של הח"כים החרדיים שכל דרישותיהם נענות ופשוט אינם יודעים מה עוד לדרוש. האחראים האמיתיים הם נתניהו, בנט וכחלון, שנכנעים שוב ושוב ואינם אומרים להם עד כאן". למרות שבזמנו אילן הביע ביקורת על חלק מחוק הגיוס, הוא אמר כיום ש"המאבק של ארגוני השיוויון בנטל הביאו להתקדמות חשובה והיום רבע מבוגרי מוסדות החינוך החרדיים מתגייסים. הצעת החוק הזו עלולה לגרום להחזרת הגלגל אחורה
"
אסף ישראל, שהקים לפני כארבע שנים דף פייסבוק שמאגד מילואמניקים למען שוויון בנטל, סיפר בישיבה כי לאחרונה סירב להיענות לצו זימון לשירות מילואים, כשהבין שעתידים להיות שינויים בחוק הגיוס. ישראל הצהיר: "לא איענה יותר לשירות מילואים. לא קראתי לאף אחד לעשות כמוני, אין כאן ניסיון להמריד. המעשה שעשיתי הוא נורת אזהרה לקראת מצב שבו צעירים לא ירצו להתגייס, זה מה שיקרה בשנים הבאות. עכשיו זה הזמן לתקן לפני שיהיה מאוחר מדי".