הבגידה של דאעש, בן הטיפוחים של טורקיה
המטרה המשותפת של הפלת משטר אסד הובילה את אנקרה לעצום עין, ולעיתים גם לשתף פעולה עם דאעש. אולם המאמץ התעמולתי שהפעילה המדינה האסלאמית נגד השלטונות וראשי המדינה, הובילו לשינוי תודעתי של אנקרה ביחס לאיום שדאעש מציב עליה
הפתגם הידוע "הגולם קם על יוצרו" צץ מיד לאחר פיגוע התופת שלשום בנמל התעופה אתא תורק באיסטנבול. טורקיה לא הקימה את דאעש, אבל בהחלט טיפחה אותו, ואף ראתה בו גורם חיובי ולגיטימי למלחמה במשטרו הדיקטטורי של בשאר אל-אסד.עוד דעות ב-nrg:
• רוצים באמת להכיר חרדיות? תפסיקו לפחד
• משטרה למופת: ערבים מתפרעים, יהודים נענשים
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
המטרה העליונה של הפלת משטר אסד הובילה את אנקרה בהנהגת רג'יפ טאיפ ארדואן לעצום עין, ולעיתים גם לשתף פעולה עם גורמי אסלאם קיצוני. דבר זה עורר לא פעם תדהמה בקרב האמריקנים בפרט ומדינות מערב אירופה בכלל. למה העדיף ארדואן להתעלם מהאיום של דאעש? כמה סיבות לדבר.

פצועים בשדה התעופה באיסטנבול
צילום: AP
ראשית, האידיאולוגיה שדאעש מייצג, דהיינו חידוש הח'ליפות האסלאמית, היא רעיון שגם ארדואן מאמין בו. אמנם לא במובן האלים והפנאטי שדאעש משתמש בו כדי ליישם את האידיאולוגיה שלו, אבל בהחלט בתפיסה של אימפריה גדולה שתחדש את ימי האסלאם כקדם. המלחמה שמנהל המערב במדינה האסלאמית, נתפסת בעיני הטורקים כמלחמה נגד האסלאם, וכגורם שמעורר מוסלמים מכול רחבי העולם וסוחף אותם להצטרף לדאעש.
לשיטתו של ארדואן, הישרדותו של אסד, תוך התעלמות מוחלטת ממעשי הטבח הנוראיים שהוא מבצע בעמו, היא הבעיה העיקרית וגם הגורם לעליית ארגוני האסלאם הקיצוני. לשיטתו, אם נצליח להפיל את אסד - נצליח לצמצם את האיום של המדינה האסלאמית.
שנית - הבעיה הכורדית. בבחירה בין דאעש לבין הכורדים אנקרה מעדיפה את הראשונים. המלחמה שדאעש מנהל נגד המיעוט הכורדי בגבול בין טורקיה לסוריהמהווה למעשה גורם מרסן ואף נתפס כדבר שיכול לשמש כחיץ בין טורקיה לאוטונומיה הכורדית המתהווה אל מול עיניה.

רגשות טורקים מעורבים. כוחות כורדיים בקרב נגד דאעש על מוסול
צילום: צילום מסך
כך, בעוד שאזרחים זרים שנחטפו או נתפסו במדינה האסלאמית זכו למפגש מהיר עם המוות, אזרחים טורקיים שוחררו. זאת ועוד: נפט מאזורי השליטה של דאעש מצא את דרכו לשוק השחור הטורקי, בידיעת השלטונות ומבלי שום כוונה לעצור את אחד מצינורות המימון של המדינה האסלאמית. בנוסף, טורקיה לא יצאה מגדרה כדי לעצור את שטף המתנדבים מרחבי העולם אשר הגיעו אליה בדרכם לעראק ולסוריה, כדי להילחם בכופרים ובצלבנים. אם כן, מדוע החליט "הגולם" לקום על מי שמכל אויביו הכי פחות הזיק לו?
אל לנו לשכוח כי טורקיה היא חברה בנאט"ו, ולאחר שהופעל עליה לחץ כבד מצד יתר חברותיה בברית, ובייחוד מצד האמריקנים, הוכרז דאעש בשלהי 2013 כארגון טרור. היה זה תחילתו של מהלך ראשוני לשיתוף פעולה נגד דאעש. פיגוע הטרור בעיירה סורוץ' ביולי 2015, בו נהרגו 32 בני אדם, דחף את הטורקים (אגב, לצד שיחת טלפון לה זכה ארדואן מהבית הלבן) להתיר לאמריקנים ולמטוסי הקואליציה המערבית להשתמש בבסיס חיל האוויר אינג'ירליק לטובת תקיפת יעדי המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה. בתוך כך, התבוסות שנחל דאעש בקרבות מול הכורדים בקובאני ובאזורים אחרים, עודדו עוד יותר את הטורקים לשתף פעולה עם האמריקנים, מתוך תקווה לבלום את הכורדים דווקא.

המלחמה שדאעש מנהל נגד הכורדים נוחה לטורקים. גבול טורקיה-סוריה
צילום: EPA
כך, בתהליך של 'הפוך על הפוך', התגברו ההפצצות גם על דאעש מצד מדינות הקואליציה, וגם על הכורדים מצד טורקיה. לבסוף, המאמץ התעמולתי שהפעילה המדינה האסלאמית ברחבי טורקיה נגד השלטונות וראשי המדינה, לצד הקמת תאים מחתרתיים, הובילו לשינוי תודעתי של אנקרה ביחס לאיום שדאעש מציב עליה. מכאן, השלטונות החלו לפקוח יותר את עיניהם על מי נכנס לשטח טורקיה ולאיזו מטרה, ואף לפעול בתקיפות נגד פעילות של דאעש ברחבי המדינה.

כמובן, שעבור המדינה האסלאמית כל אלה הפכו את טורקיה ליעד לגיטימי לפיגועי טרור. עוד באוגוסט 2015, התפרסם בכתב העת 'דאביק' היוצא לאור מבית מדרשו של דאעש, מאמר בגנות הטורקים. תמונת השער של כתב העת הראתה את ארדואן ואת ברק אובמה, נשיא ארצות הברית, קרובים זה לזה בעיצומה של התייעצות. טורקיה הואשמה ב"ברית עם הצלבנים" וכמי שלוקחת חלק ב"מסעות הצלב" שהוציאו לפועל האמריקנים. הלגיטימציה הדתית לפגוע בה ניתנה גם בשל העובדה שהיא מדינה המתפקדת על פי חוקי בשר ודם, רודפת ומתנגדת לחוקי האסלאם. מכאן, שאין קשר בין ההסכם בין ישראל לטורקיה לפגוע שהתרחש אתמול בלילה. טורקיה מזה זמן רב היא יעד לגיטימי לפיגועי המדינה האסלאמית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg