הקשר בין השחיתות העירונית למחירי הנדל"ן
לא צריך להיות חכם גדול כדי להבחין בכל השחיתות העירונית והמקומית שקשורה בנדל"ן בישראל. כעת רק נותר לחבר את זה למחאה ציבורית שתוריד את מחירי הדיור
אגדה עתיקה מספרת שבכביש המתפתל בין עמק האלה לגוש עציון צריך היה לקום יישוב חדש ושמו "גבעות עדן". זו אגדה בגלל שמדובר בבדיה, ועברו כל כך הרבה שנים מאז שדובר לראשונה על הקמת היישוב עד שנראה כי בנייתו היא חלום.לפני שבועיים נשפך אור על האגדה, לאחר שהוגשה תביעה על סך 39 מיליון שקלים נגד המועצה האזורית מטה יהודה ונגד מי שעמד בראשה בעבר, משה דדון. הנימוק לתביעה נגד דדון היה שעיכב לכאורה את הבנייה של גבעות עדן מתוך ציפייה שהוא או מישהו ממקורביו יקבלו שוחד.
לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- מבחינתו של שמעון פרס, הוא מעולם נכשל
- הקשר שנחשף בין אבו־מאזן לקג"ב איננו קוריוז
משה דדון אינו לבד כאן. השילוש הקדוש של שחיתות-נדל"ן-שלטון מקומי הוא מעין משולש ברמודה שלא מעט פרנסי ערים נפלו בתוכו. רשימת ראשי הרשויות שנעצרו ונחקרו בעניין עברות שוחד ונדל"ן רק הולכת ומתארכת.

מרים פיירברג . ''להתחיל בצמצום הסמכויות של הרשויות המקומיות''.
צילום: משה מילנר לע''מ
כך למשל, ראש עיריית נתניה מרים פיירברג נחקרת בימים אלה ממש בחשד לשוחד ומרמה בתחום הנדל"ן בנתניה. בנוסף, בשנה האחרונה הוגשו כתבי אישום נגד ממלא מקום ראש העיר לשעבר וחבר מועצה באשדוד בחשד לקבלת שוחד של מיליוני שקלים, וזאת בתמורה לקידום מיזמים שונים בוועדות התכנון והבנייה. גם ראש העיר אשקלון נעצר בחשד שקיבל שוחד תמורת קידום ענייניהם של קבלנים ויזמים, ובשנה שעברה נשלח ראש עיריית רמת-גן לחמש שנות מאסר וחצי בגין קבלת שוחד בהיקף של מיליוני שקלים מקבלנים. בתמורה דאג לקדם מיזמי נדל"ן וסיפק אישורי בנייה בלב אזור הביקוש הנדל"ני בעיר.
נדמה שכדי להקטין את האפשרות של פקידי ציבור ליפול לשחיתות, יש להתחיל בצמצום הסמכויות של הרשויות המקומיות. באופן אבסורדי, כדי לזרז את בנייתן של עוד ועוד יחידות דיור הוגדלו באחרונה הסמכויות והאוטונומיה של הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה, הנשלטות על ידי העירייה. כעת הן יכולות להגדיל ב-20 אחוזים את אחוזי הבנייה בתוכניות מגורים, ללא צורך לקבל לשם כך אישור מהוועדה המחוזית.
אם כן, כיצד ניתן להתמודד עם השחיתות בשלטון המקומי? העיתונאי תומר אביטל, בעל הבלוג מאה ימים של שקיפות', הציע לחייב ראשי ועובדי רשויות ואת בני משפחותיהם לחשוף את רשימת הנכסים שלהם. גם יוליה מלינובסקי, חברת כנסת מטעם ישראל ביתנו ובעבר חברת מועצת העיר חולון, הגישה הצעת חוק להגביל את כהונתם של ראשי ערים לשתי קדנציות בלבד.
מבט חטוף ברשימת ראשי הערים בישראל מלמד שיש מי שמכהנים בתפקידיהם למעלה משניים ואפילו שלושה עשורים. משך השלטון הארוך, יחד עם הכוח, העוצמה והכסף שיש בשלטון המקומי, מהווים כר נוח ביותר לצמיחת שחיתות.
מציאות חיינו מלמדת שיש כאן בארץ פוליטיקאים וראשי ערים שלא נרתעים מלקחת שוחד לצורך קידום בנייה, ויש כאן ציבור שלא נבהל מפוליטיקאים מושחתים ובוחר בהם מחדש למרות השחיתות. מתברר שאנחנו לא יוצאים לרחובות בגלל שחיתות.
אז מה בכל זאת עשוי להתסיס אותנו? אולי ההבנה שיש קשר בין המחירים הגבוהים של הדיור לבין השחיתות. האם ספר פעם מישהו כמה כסף עבר מתחת לפני השטח של מיזמי הבינוי, וכמה זה ייקר את עלות הדירות שאנו מבקשים לרכוש?
כי אם הקבלן שילם למישהו ברשות המקומית הרבה כסף באופן לא חוקי כדי לזרז הליכים, להגדיל אחוזי בנייה או לקבל היתרים, על מי הוא יפיל את העלויות הכספיות הללו אם לא על הקונים? מישהו תִמחר פעם את החמדנות ותאוות הבצע שמגולמים בכל לבנה או מסמר?
בינתיים, עד שייחשפו רשימות הנכסים של פקידי הממשל, תוגבל כהונת ראשי הערים ונקשר בין מחירי הדיור לשחיתות, אנו פשוט יכולים להביט מסביבנו ולראות את השחיתות במלוא עוצמתה. לא צריך את יחידה 'להב 433' של המשטרה כדי לחשוף לנו אותה. כמו שאומרת אורנה אנג'ל, אדריכלית ויזמת חברתית: "השחיתות נראית ובולטת בשטח".
כך למשל ב'הולילנד', מגדלי הענק הלא הגיוניים שפצעו את הנוף היו נראים תמוהים עוד לפני שהפכה השכונה מ"סתם" מיזם בנייה ל"פרשה". גם כשרואים בערי החוף מגדלי ענק הסמוכים מאוד לקו המים ושחוסמים את כל מה שנמצא מאחוריהם, לא צריך להיות חכם גדול כדי לדעת שמשהו כאן לא נראה בסדר.
בערים שבהן נבנות עשרות אלפי יחידות דיור חדשות, לא מן הנמנע שיש עיר עילית, מעל פני השטח, ונהר של כסף שזורם מתחתיה. עכשיו נותר לחשוב איך לחבר את כל חוכמת ההמונים שלנו לכלי יעיל, שלא רק יודע שיש שחיתות אלא גם מבער אותה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg