יהדות או מדעים? מבקריו של בנט צבועים
המהומה שהתחוללה בעקבות העדפתו של שר החינוך את הנחלת הערכים היהודיים לתלמידי ישראל מופרכת, ואף נגועה בצביעות
סערה חדשה במדינת היהודים: שר החינוך נפתלי בנט העז לומר שלימודי היהדות חשובים בעיניו יותר מלימודי המתמטיקה והמדעים. 'הארץ' הציב את הציטוט הזה בכותרתו הראשית – עניין נדיר למדי כשמדובר בציטוט ולא באירוע עובדתי - מן הסתם כדי להדגיש את החומרה היתרה שהעיתון מייחס להתבטאות הזו.ב'ידיעות אחרונות' שמו את הציטוט במקביל לכותרת על התבטאות אחרת, זו של שר הביטחון אביגדור ליברמן על הגיבוי שמערכת הביטחון צריכה להעניק לחייל אלאור אזריה בלי קשר לתוצאות משפטו – מן הסתם כדי לסמן שהעיתון רואה בעייתיות זהה בשתי ההתבטאויות הללו. גם כל תוכניות המלל ברדיו נגדשו בוויכוחים על ההתבטאות "השנויה במחלוקת".
לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- הקשר בין השחיתות העירונית למחירי הנדל"ן
- מבחינתו של שמעון פרס, הוא מעולם נכשל
- הקשר שנחשף בין אבו־מאזן לקג"ב איננו קוריוז

נפתלי בנט בכנס החינוך. ''יהדות ראוי ללמוד משום שהתחום הזה מסמן את עצם זהותו של תלמיד יהודי בישראל''.
צילום: יוסי זליגר
לנוכח הכותרות והדיונים הללו, מתחשק לי לצאת בזעקה פשוטה: ירדתם כולכם מהפסים? האם ראוי ששר חינוך במדינת ישראל יבטא בכלל עמדה אחרת?
כדי להבין את הבעייתיות שבעצם הוויכוח על ההתבטאות של בנט, כדאי לעצור רגע ולהרהר מדוע בכלל חשוב ללמוד כל אחד מתחומים הללו. אנו נדרשים ללמוד מתמטיקה ומדעים כי בעולם שבו אנחנו חיים, המתאפיין בהתפתחות מואצת של מדע וטכנולוגיה, הם המפתח לשגשוגו הכלכלי של הפרט, וממילא לשגשוגה של החברה כולה. לא מדובר בלימודים בעלי משמעות ערכית, אלא באלה שבלעדיהם הפרט והחברה כולה יישארו הרחק מאחור. אכן, תחומי לימוד חיוניים.
אבל יהדות ראוי ללמוד משום שהתחום הזה מסמן את עצם זהותו של תלמיד יהודי בישראל, את החיבור שלו להיסטוריה ולתרבות העתיקים של עמו. למעשה, זהו גם המפתח לשאלה מדוע צריכים תלמידי ישראל ללמוד מתמטיקה ומדעים דווקא כאן, במדינת היהודים, ולא בכל מקום משגשג אחר - ואולי אף משגשג יותר - בעולמנו.
כשמציבים את הברירה כך, שגשוג כלכלי לעומת עצם הזהות, האם יש בכלל ספק איזה תחום לימוד אמור להיות חשוב יותר? הרי אם שר החינוך היה מעז לומר שלימודי מתמטיקה ומדעים חשובים יותר מלימודים הומניסטיים, מיד הייתה קמה עליו ביקורת חריפה ומוצדקת על כך שהעדיף את הידע על פני הערכים. ובכן, להווי ידוע שגם לימודי יהדות, לצד לימודים הומניסטיים – כמובן, הכוונה היא ליהדות הנלמדת ומתפרשת באופן הומניסטי – אמורים להיות חלק ממטען הזהות והערכים הבסיסי שמערכת החינוך אמורה להנחיל לכל תלמיד יהודי בישראל.
למעשה, מבקריו של בנט נגועים גם בצביעות עמוקה. הרי הם באים מאותו מחנה שדורש מהחברה הישראלית לסגת משטחי יהודה ושומרון ולפרק את כל ההתיישבות שנבנתה שם, בין היתר בשם הצורך "לשמור על מדינה יהודית".
יתרה מכך: מול תופעות הקיצונות הדתית מדברים אנשי המחנה הזה על הצורך לקדם "יהדות נאורה". והנה, ברגע האמת מתברר שלגבי רבים מהם אף סוג של יהדות אינו באמת חשוב ללימוד. הרי בנט אמר את דבריו באירוע לציון ארבעים שנה לארגון 'תל"י', ראשית תיבות של "תגבור לימודי יהדות" – ארגון שמטרתו היא לקדם לימודי יהדות בחינוך הממלכתי. הארגון הזה הקשור לתנועה הקונסרבטיבית, ותפיסת היהדות שלו היא הומניסטית ופלורליסטית. אבל מבקריו של בנט לא באמת התעניינו בעובדה הזו, כשם שכלל הביקורת שלהם על "ריבוי לימודי היהדות" במערכת החינוך לא באמת מתעניינת בשאלה - שהיא אכן מהותית - איזו תפיסה יהודית נלמדת במסגרת לימודי היהדות.
אפשר להבין, ולא פעם גם לקבל, את הביקורת על הכפייה הדתית בישראל. אפשר להבין וגם להצדיק את הקריאות נגד פרשנות קיצונית ואנטי-הומניסטית של היהדות. אבל יש משהו עלוב בכך שאנשים הנדמים בעיני עצמם למשכילים ולנאורים מתעבים באופן גורף תחום ידע חשוב אחד: התרבות של עמם.
הביקורת האמיתית שהיה צורך להטיח במשרד החינוך היא על התרשלותו ארוכת השנים בהנחלת לימודי היהדות בחינוך הממלכתי, על הבורות המזעזעת של בוגרי המערכת הזו במושגי יסוד של התרבות היהודית ועל כך שמתוך כל העושר העצום של התרבות היהודית, רוב בתי הספר הממלכתיים לומדים רק את התנ"ך - וגם זה לעתים קרובות בשיטות שרק משניאות את הלימוד.
אדרבה, אנשים משכילים ונאורים, גם אנשי 'הארץ', היו צריכים לתבוע ממשרד החינוך שבמקביל ללימודי ליבה מדעיים והומניסטיים שבהם יחויבו כלל תלמידי ישראל, יידרשו גם כלל התלמידים היהודים בלימודי ליבה מקיפים ביהדות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg