למה אישי ציבור חוזרים ל"זירת הפשע" לאחר שסרחו?
באווירה הציבורית שהשתלטה כאן, אין עברה חמורה מספיק שתמנע מפושע לחזור לזירה שבה ביצע את זממו
ערב ראש השנה תשע"ז, אני קוראת במסכת יומא את המילים "האומר אחטא ואשוב, אחטא ואשוב, אין מספיקין בידו לעשות תשובה". אני חושבת על משמעות חדשה ל"אחטא ואשוב", שנגזרת ממציאות חיינו: "אחטא - ואשוב לתפקידי".נראה שיש פה אנשים שזה מה שמלמלו לעצמם בזמן שחטאו: "לא נורא, כי גם אם אתפס, לא תהיה לכך השלכה על התפקיד שלי או על המעמד שלי". האמת היא שהם לא לבד, ומסביבם יש חומות הגנה ומעגלי חברים, קולגות, רבנים ואישי ציבור, שמעניקים להם תעודות ביטוח ליום שבו יסרחו.
עוד כותרות:
- גבר, מפחד שתואשם בהטרדה מינית? יש פתרון
- חוברת הנשים המזרחיות - עלבון לוועדת ביטון
- אחרי הבחירות: מהלך נגד ישראל עדיין על השולחן
לפני שבועיים התיר בית המשפט המחוזי בתל-אביב לפרסם שד"ר בני שכטר הוא הגניקולוג מאזור השרון שמואשם באונס, מרמה ומעשה מגונה בשתי מטופלות שלו. מכתב האישום עולה כי שכטר רימה את המטופלות, וטען כי מדובר בהליכים וטיפולים רפואיים הנדרשים לבדיקתן. לאחר שהנשים נתנו לו את הסכמתן, הוא ביצע בהן את העברות המיוחסות לו.

דוידי פרל. ''משהו במערכת ויסות החושים הציבורית התקלקל מאוד''.
צילום: פלאש90
אלא שוועדה של משרד הבריאות אישרה לרופא לשוב לטפל בנשים, בפיקוח של אדם נוסף שיהיה במקום בשעת הבדיקה. כמו כן ביקשה הוועדה שנשים המגיעות לטיפול אצל שכטר יחתמו על מסמך רשמי שלפיהן הן יודעות כי הרופא מואשם בעברות מין וממתין בימים אלו לתחילת משפטו. נשמע קצת מוזר, נכון? גניקולוג שפגע במטופלות ממשיך לעבוד ולטפל בנשים.
השבוע סערו הרוחות פעם נוספת בעקבות חשיפה של רועי שרון בחדשות 10, שלפיה צעירה בת עשרים טענה שראש מועצת גוש עציון דוידי פרל פגע בה מינית, והתחייב לשלם לה פיצוי של מאות אלפי שקלים. הוא גם הבטיח לא להתמודד בבחירות הבאות לראשות המועצה.
בעוד שלרובנו, הציבור ההדיוט, אין כרגע כלים לבחון מה מידת אשמתו של פרל, יש לנו די אמצעים לדרוש את חקירת האשמה עד תומה, ולתבוע ממנו לפרוש מתפקיד ציבורי בעקבות האשמות חמורות כל כך.
הרב אלישיב קנוהל, רבו של קיבוץ כפר-עציון, בחר השבוע, לאחר התפוצצות פרשת פרל, לומר את הדברים הבאים: "מחמת הספק, חוסר התלונה וחוסר היכולת להוכיח שום דבר, אני חושב שאין לנו כציבור שום זכות מוסרית לקרוא לדוידי להתפטר באמצע הקדנציה. זהו 'משפט שדה', ולא משפט צדק". אז הרב קנוהל לא דורש בירור מעמיק, ואפילו לא קורא לפרל להשעות את עצמו לתקופה קצרה עד לבירור העניין. הוא פשוט גוער בכל מי שקורא לפרל להתפטר, ותוקע מסמרים שמחברים את פרל לכיסא שלו.
אבל מה לנו כי נלין? הרב קנוהל וגם הוועדה של משרד הבריאות נושמים את האווירה הציבורית שכולנו חיים בה. זו אווירה הקובעת שפושע יכול חזור לזירת הפשע, או אפילו לא לצאת ממנה, ושמעמדו כאייקון, איש ציבור, משרת ציבור או כוכב לא ייפגע.
בתרבות שהשתרשה פה, שחוצה מגזרים שלמים, מתברר שמשהו במערכת ויסות החושים הציבורית התקלקל מאוד. אין זה משנה אם מדובר בתרבות שמקורה ברצון להגן על מישהו ממדורת השבט שלך, או בצורך למנוע רעה ממישהו במיליה המקצועי שלך - המכנה המשותף ברור: לגיטימי לחטוא ולשוב, ותמיד יהיה מי שיגבה את חזרתך לזירה.
לפני כשנה התקיים בחסות המועצה המקומית מגדל כנס מכובד לציון 102 שנים למסעות הרב אברהם יצחק הכהן קוק. באי הכנס הוזמנו גם להתוועדות עם "מורנו ורבנו, הרב מרדכי אלון שליט"א". ראשון הנואמים בכנס היה הרב חיים דרוקמן, ראש ישיבות 'בני-עקיבא'. אלון קיבל לגיטימציה לחזור לככב כדמות רבנית ציבורית משפיעה, וזאת למרות שהורשע בשתי עברות של ביצוע מעשים מגונים בכוח בתלמידו לשעבר, ונגזרו עליו שישה חודשים של עבודות שירות וקנס של עשרת אלפים שקלים כפיצוי לנפגע.
הגישה הסלחנית הזו לא נוהגת רק כלפי עברות מין: גם עברות שוחד ושחיתות עוברות כאן תהליך של דמנציה ציבורית. להזכירכם, יש לנו כבר שר אחד שחזר בגדול לזירה הציבורית אחרי שפשע.
אז לא משנה אם אתה רב, שר, רופא, ראש מועצה או ראש עיר, מתברר שאם סרחת, פגעת, גנבת או מעלת, יהיה לך קצת לא נעים ואולי תצטרך לשלם חוב מסוים לחברה, אבל אין שום חטא שהוא כבד מדי מכדי שתוכל לחזור למעמד המקצועי והציבורי המכובד שלך.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg