פידל קסטרו מת בגיל 90, גופתו תשרף

המהפכן הקובני, פידל רוז קסטרו, בנם של מגדלי שדות סוכר ושליט קובה במשך כ-50 שנה מת הלילה. קסטרו שרד ניסיונות רבים של ארצות הברית לחסלו. חגיגות ברחובות מיאמי

ישראל היום
ישראל היום | 26/11/2016 14:19
תגיות: פידל קסטרו
האיש והסיגר, שליט קובה לשעבר, פידל קסטרו מת הלילה בגיל 90. תשעה ימי אבל לאומי הוכרזו בעקבות מותו. ההלוויה צפויה להתקיים ב-4 בדצמבר, בעיר סנטיאגו דה קובה שם צפויה להישרף גוויתו, כך דווח בסוכנויות הידיעות. את ההודעה על מותו מסר בנו, נשיא קובה, ראול קסטרו בשידור לאומה.  פידל קסטרו שלט בקובה קרוב ל 50 שנה והיה לאחד השליטים הוותיקים בעולם והיה לאחד מאחרוני המאמינים בשלטון קומוניסטי.
צילום: אי-פי-אי
תשעה ימי אבל לאומי הוכרזו בעקבות מותו. פידל קסטרו. צילום: אי-פי-אי

פידל רוז קסטרו נולד במזרח קובה ב-13 באוגוסט בשנת 1926. הוא בן למשפחת מהגרים מספרד שניהלה מטע סוכר משגשג. הוא למד בבית הספר ישועיים וסיים תואר ראשון במשפטים במדעי החברה בבירה הוואנה. הוא התחתן בשנת 1948 עם מירטה דיאז בלארט ובנם הבכור פידל ג'וניור נולד שנה אחר כך. כעבור שמונה שנים התרגשו השניים ופידל התחתן עם אשתו השנייה, דליה. לשניים נולדו עוד חמישה ילדים.

עוד בהיותו סטודנט החלה קסטרו לאמץ את הרוח המהפכנית הקומוניסטית. הוא הושפע בעיקר מרעיונותיו של חוזה מרטי, הנחשב לאיש שהביא את העצמאות לקובה  וקרא לאחדות כללית ברחבי אמריקה הלטינית. קסטרו החליט להצטרף בגיל 21 למחתרת שפעלה נגד השלטון ברפובליקה הדומיניקנית. קסטרו שלא הצליח במשימתו, ניסה להימלט מהמקום והצליח לעשות זאת בקושי. לאחר מכן עבר לקולומביה שם השתתף במרד עירוני.
החזרה לקובה

בשנת 1953 חזר לקובה והחל לפעול נגד שלטונו של פולחנסיו באטיסטה, שליט קובה באותה עת. קסטרו זכה להוביל את המתקפה הכושלת נגד בסיס בבירה הוואנה שבהמלכה נהרגו מרבית חבריו והוא נשבה על ידי כוחות השלטון.

מאוחר יותר קיבל חנינה מהנשיא ועזק למקסיקו השכנה, שם החל לארגן קבוצה חדשה של מורדים. הקבוצה צברה אוהדים רבים ברחבי קובה ובתחילת שנת 1959 חזר קסטרו בראשות הכוחות החדשים לבירה והפיל את משטרו של באטיסיטה.

אי פי איי
נשיא קובה פידל קסטרו רגעים לפני נפילתו באוקטובר 2004. אי פי איי

עם ניצחונו הצהיר קסטרו כי "הכוח לא מעניין אותי ואני לא אקח אותו". עד מהרה הפך קסטרו למוביל המהפכה  הקובנית. הוא שפט את חברי הממשל הקודם והוציא להורג מאות אנשים וסגר עיתונים עצמאיים.

המאבק נגד ארצות הברית

באופן אירוני, ארצות הברית, שלימים תהפוך להיות האויב המר ביותר של קסטרו, הייתה המדינה הראשונה להכיר בשלטונו. מספר חודשים לאחר שהשתלט על קובה ולאור הצעדים הקיצונים אותם ביצע כלפי מתנגדי השלטון החליטו בוושינגטון לפעול להפלת משטרו של השליט הצעיר. בצעד ראשון החליט ממשלו של אייזנהאואר להגביל את רכישת הסוכר מקובה, דבר שפגע קשות בכלכלת המדינה. קסטרו החליט להשיב מלחמה והחרים נכסים של ארה"ב באי בשווי של מיליארדי דולרים. במקביל החליט קסטרו לפנות לברית המועצות לקבלת סיוע.

בשנת 1960 החליט נשיא ארה"ב, אייזנהאואר להטיל סנקציות כלכליות על סחר עם קובה. שנה  מאוחר יותר החליט קנדי להדק את הסנקציות.

ב-16 באפריל הכריז קסטרו על המהפכה הסוציאליסטית בקובה. למחרת היום החלו 1400 גולים קובניים  מתקפה על חופו הדרומי של האי. הגולים אומנו על ידי ה-CIA  ונכשלו כישלון חרוץ במה שכונה מאוחר יותר "הפלישה למפרץ החזירים" והיה לכישלון אדיר לממשלו של הנשיא קנדי.

המשבר שהוביל כמעט למלחמת העולם השלישית

ב-22 באוקטובר 1962 ולאחר שנכשל להפיל את משטרו של קסטרו הכריז הנשיא קנדי על כי טיסות ריגול חשפו שטילים גרעיניים סובייטים הוצבו באי. המתח עלה לשיאו והיה חשש גדול כי הדבר יוביל למלחמה בים שתי המעצמות הגרעיניות.

צילום: אי-אף-פי
פידל קסטרו בראיון עם עיתונאי מוונצואלה. צילום: אי-אף-פי

לאחר כשבוע מתוח שבו התקיימו מגעים דיפלומטיים קדחתניים מאחורי הקלעים, חרושצ'וב הסכים להסיג את הטילים. קסטרו זעם על כך שלא התייעצו עמו בנושא, אך זכה בתמורה בוויתור מרחיק לכת: ארצות הברית התחייבה שלא לא לפלוש לקובה.

המהפכה הושלמה

קסטרו השלים את המהפכה הסוציאליסטית בקובה.  קסטרו הנהיג משטר חד מפלגתי שקיבץ את כלל הארגונים המורדים בקובה והפך להיות המזכיר הראשון. אנשים נרדפו, הכנסייה הקתולית ומוסדות דת אחרים גם הם. 

קסטרו הלאים את התעשייה ואת מטעי הסוכר והטבק, והקים מערכת חקלאות קולקטיבית. עיקר המסחר של קובה נערך מול ברית המועצות ובתמורה לסוכר קיבלה קובה נפט ומוצרי צריכה אחרים.

צילום: אי-אף-פי
פידל קסטרו בראיון לטלוויזיה. צילום: אי-אף-פי

 קסטרו ביקש לייצא את המהפכה לאמריקה הלטינית ולאפריקה. קסטרו שלח אלפי חיילים בגיבוי בריתה מועצות לאנגולה בשנות השבעים על מנת לסייע למשטר הקומוניסטי שם.

גם הנשיא רייגן ביקש לפגוע בקסטרו ועשה זאת על ידי הפלישה לאי גרנדה בשנות ה-80.  בהוראת רייגן פשלו כוחות ארה"ב על מנת להפיל את המשטר הקומוניסטי באי שנתמך רבות על ידי קסטרו. כך היה גם לאחר הבחירות הדמוקרטיות שנערכו בניקרגואה בניגוד לעצתו של קסטרו לנשיא המכהן שם שהפסיד בבחירות הללו.

ביקור האפיפיור בשנת 1998 ונפילתו של הגוש הסובייטי הביאו לפריחה מחודשת של יחסים דיפלומטים עם מדינות רבות באירופה ובדרום אמריקה.

ממשלו החדש של קלינטון החל להקל קצת על האמברגו על האי  השכן ואפשר מכירת מזון. צעד שבוטל עם עלייתו של ג'ורג בוש שהקשיח את הסנקציות עלה אי.

בריאותו של קסטרו הידרדרה בתחילת העשור וביולי 2006 עבר ניתוח במעיו והעביר את השלטון באופן זמני לאחיו ראול ששימש כסגנו במשך עשורים רבים. שנתיים מאוחר מכן הודיע פידל כי לא יתמודד על תפקיד המזכיר הראשון ואחיו ראול נבחר פה אחד להחליפו בתפקיד.
EPA
תושבי מיאמי חוגגים את פטירתו של קסטרו. EPA

חגיגות במיאמי

שעות לאחר הודעתו של ראול קסטרו בדבר מותו של פידל, יצאו רחובות מיאמי מאות אנשים וחגגו את הידיעה בהנפת דגלי קובה ובצפירות מכוניות. רבים מן הקהילה הקובנית הגולה, שנרדפה על ידי המשטר הקובניי, נמצאים בפלורידה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך