חשיפה ראשונה לאנדרטה לחללי צד"ל:"חוב מוסרי"
אנדרטה לזכר 650 חללי צד"ל שלחמו לצד חיילי צה"ל בלבנון מוקמת בסמוך לגבול לבנון. משפחות הנופלים, שברחו ארצה לאחר נסיגת ישראל מלבנון, נאבקות כבר 17 שנים להקמת אתר הנצחה ליקיריהן. "זו נקודת זיכרון לברית הדמים בין צה"ל לצד"ל"
הצצה ראשונה לאנדרטת הזיכרון למאות חללי צד"ל שנפלו לצד חללי צה"ל בלבנון: בסמוך ל"גדר הטובה" – שער הכניסה ללבנון – תונח ביום ראשון הקרוב אבן הפינה להקמת מתחם זיכרון גדול ואנדרטה לזכרם של 650 לוחמי צד"ל שנהרגו בלחימה בלבנון לצד צה"ל נגד ארגוני הטרור אש"פ וחיזבאללה. משפחות רבות של חללי צד"ל הוכרו בישראל לאחר הנסיגה כמשפחות שכולות של צה"ל.
אתר ההנצחה לצד''ל במטולה
תכנון: טובה שפירא לויט
מזה 17 שנים מנהלות המשפחות השכולות מאבק מול משרד הביטחון, צה"ל והממשלה בדרישה למקום שבו יונצחו יקיריהם. ב-22 במאי 2000 נחנכה בשטח לבנון אנדרטה מיוחדת ויפה בהשתתפותם של מאות המשפחות השכולות של צבא דרום לבנון וקצינים בכירים בצה"ל ובצד"ל. אך יממה לאחר מכן הורה ראש הממשלה דאז אהוד ברק על נסיגה מלבנון, וכעבור שתי יממות – לאחר שאחרוני החיילים עזבו את לבנון וכ-7,000 לוחמי צד"ל ובני משפחותיהם יצאו במנוסה לעבר הגבול – השמיד חיזבאללה את האנדרטה.
האנדרטה החדשה תוצב בשטח ישראל סמוך למטולה, מול הכפרים מרג' עיון וקילה שבלבנון, ומעליה יתנוססו דגלי ישראל וצד"ל. ארזי הלבנון יינטעו לצד המונומנט המכובד, שאותו עיצבה האדריכלית טובה שפירא לויט. עד היום לא היה לבני המשפחות השכולות של יוצאי צד"ל שום קבר או מתחם זיכרון לפקוד. כעת הם שמחים בהזדמנות לזיכרון שווה. "כשעזבנו את לבנון הייתי נערה", סיפרה ל-360 ג'ולי אבו עראג', יתומת צד"ל ממקימי עמותה למען אנשי צד"ל בישראל. "החיזבאללה רצחו את אבא שלי שהיה קצין בכיר שנתיים לפני הנסיגה, והוא נחשב לחלל צה"ל".
ג'ולי הוסיפה: "כבר מזמן אנחנו מבקשים שיהיו לנו אנדרטה ויום זיכרון כדי שנוכל להניח זר ולכבד את הנופלים שלנו. פנינו לכל גורמי הממשלה, ועכשיו סוף סוף הגשמנו את שרצינו. זו נקודת הזיכרון לברית הדמים בין צהל לצד"ל, ושם נזכיר את יקירינו ואת המחיר ששילמו". ג'ולי מוסיפה ואומרת כי "היה קשר משמעותי וצמוד בין שני הצבאות, שהיה להם אינטרס ראשון בחשיבותו למען השלום והמלחמה באויב המשותף בטרור ובחיזבאללה. חלמנו ביחד על עתיד טוב יותר לשני העמים, והקשר הזה הוא ברית דם של חלום משותף על עתיד בלי מלחמות".

מזה 17 שנים נאבקות המשפחות להקמת אתר הנצחה. הפגנת משפחות צד''ל מול משרד הביטחון בתל-אביב
נאור רהב
נסיגת צה"ל מלבנון התרחשה בן לילה והותירה משקעים בלב אלפים מיוצאי צד"ל שהופתעו מהנסיגה ומהפקרתם. בתוך יממה הם נאלצו לעזוב את בתיהם, את בני משפחותיהם ואת חבריהם, ולנוס על נפשם לעבר ישראל. לרבים מהם מצפה עד היום גזר דין מוות בלבנון.
סא"ל במיל' דוד אזולאי, ראש המועצה המקומית במטולה מכיר אישית לא מעט מחללי צבא דרום לבנון שנהרגו בשעה ששירתו כתף אל כתף עם חיילי צה"ל. במשך שנים הוא שירת כקצין הנדסה קרבית במרחב לבנון והגליל העליון. "בעיניי זה סגירת חוב מוסרי מהמעלה הראשונה, ומשהו מאוד ערכי שיש לנו כלפי אותם לוחמים ובמיוחד אני שלא מעט מהלוחמים שלהם שלחתי לצערי אל מותם במלוא הצער והכאב", אמר אזולאי. "במשך 13 שנים שהייתי בלבנון. לא אשכח את זה לעולם. מבחינתי הם דם מדמי".
ג'ונתן אל-חורי, בן למשפחה מצד"ל והיום פעיל חברתי וציוני, רואה בהקמת האנדרטה ציון לתיקון עוול מוסרי וערכי. "מדובר בתחילתו של תיקון של עוול היסטורי שנמשך כבר כ-17 שנה וראשיתו בהחלטתו של ברק לברוח, פשוטו כמשמעו, מלבנון, ולהותיר אותנו בני הברית וחומת המגן של ישראל, ללא הסדר", אמר ג'ונתן. "מאז ישראל היא הבית שלנו, אנחנו חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית וכאב השכול הכה גם בנו". הוא הוסיף: "כשמשפחותינו בחרו להצטרף לחיילי צה"ל בהגנה על המולדת ועל גבולותיה של מדינת ישראל הן קיבלו החלטה הרת גורל מבחינתם. כעת בנוסף להתייחדות עם זכרם, נוכל להנציח את תרומתם ואת הקרבתם למען החופש, הביטחון והמלחמה על הבית לעד".

אתר ההנצחה לצד''ל
תכנון: טובה שפירא לויט
יוצאי צבא דרום לבנון אינם רואים בבניית אנדרטת הזיכרון השלמת כל בקשותיהם ותקוותיהם, והם מסמנים יעד נוסף שאותו יבקשו להשיג. "אנחנו מבקשים להנציח את חללינו באתר ייעודי או באתר יזכור עם כלל חללי מערכות ישראל", סיפר ג'ונתן. "נשלחה בבקשה ליחידה להנצחת החייל באגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון לקבוע תאריך מעוגן בחוק ליום זיכרון לחללי צד"ל", אמר אל-חורי. הוא ציין כי עדי היום מציינים אנשי צד"ל באופן עצמאי יום זיכרון קרוב לתאריך הנסיגה מלבנון.
ביום ראשון הקרוב יקבעו מנכ"ל משרד הביטחון, סגן הרמטכ"ל וראש מועצת מטולה את אבן הפינה לאנדרטה מול מקום האנדרטה הקודמת שהייתה בשטח לבנון. המקום מיועד להיות אתר להנצחה ולהתייחדות של המשפחות עם זכר הנופלים, ומקום שיספר את סיפורם של גיבורי צד"ל. ג'ולי אבו עראג' תגיע אל הטקס, ומשם תוכל להביט אל בית ילדותה בכפר מארג' עיון. "אני בקשר עם חברים שנותרו מאחור אבל הם מפחדים לדבר איתי וזה מורכב", סיפרה. "אנחנו נוסעים לגבול עם חברים ישראלים ואני מראה להם איפה גרתי והיכן גדלתי. היום בכל מקום מעבר לגבול נמצאים חיזבאללה והמשפחות שלנו והחברים שלנו מלבנון מפחדים אפילו לדבר איתנו בווטסאפ ובפייסבוק".