חוק ה-BDS ייאכף רק על ראשי תנועת החרם
הושלם ניסוח תקנות היישום של החוק למניעת כניסתם של מחרימי ישראל. "עובדת היותו של ארגון אנטי-ישראלי או פרו-פלסטיני אינה מהווה עילה למנוע כניסה לישראל", נכתב בתבחיני החוק. תהיה גם הבחנה בין פעילי חרם מאירופה לפעילים מאפריקה או מאסיה
החוק החדש למניעת כניסה של פעילי BDS לישראל ייאכף רק כלפי ראשי תנועת החרם או כלפי פעילים הגורמים למדינה נזק חמור במיוחד. כך מבהירים כעת בכירים במערכת אכיפת החוק עם השלמת גיבוש התבחינים המפרטים כיצד ייושם החוק שעורר סערה בינלאומית. זאת לאור ההנחה שארגוני החרם הבינלאומי סובלים לאחרונה מירידה תלולה במידת השפעתם.
הפגנה נגד ישראל
צילום: SHUTTERSTOCK
שרת המשפטים אילת שקד אמרה השבוע בהרצאה בוושינגטון ש"תנועת ה-BDS מקדמת חרם על ישראל אבל הכלכלה של ישראל רק צומחת, כך שהם מפסידים גם בתחום הזה".
החוק המונע מתן אשרת כניסה למי שקורא לחרם על ישראל אושר בכנסת לפני כחודשיים. בנוסח החוק נאמר כי לאדם שאינו אזרח ישראלי שפרסם קריאה להטיל חרם על מדינת ישראל, או לחבר בארגון הקורא לחרם, לא תינתן אשרת כניסה לארץ.
החוק עורר סערה בקהילה היהודית בארצות הברית, שרבים מחבריה מתנגדים למדיניות ישראל, ולא מעטים בה מחרימים את תוצרת יהודה ושומרון. בעיתונות אף הוצג החוק ככזה שיאפשר למשטרת הגבולות לעצור בנתב"ג ולגרש מהארץ כל אדם שמתח ביקורת על ישראל.
לאחרונה הושלמה במשרד לנושאים אסטרטגיים עבודת מטה שבה נוסחו תבחיני החוק. התבחינים, הנחשפים כאן לראשונה, מנסים להתמודד עם המורכבות הרבה הכרוכה במאבק בתנועת החרם, שאינה ארגון מסודר אלא תאים עצמאיים הפועלים ברחבי העולם ושמידת השפעתם אינה ברורה. ברוח זו נכתב כי הצטברות מרכיבי הנזק שגורם הפעיל המנסה להיכנס לארץ תקבע אם לאפשר לו את הכניסה אם לאו.

מפגינים בפריז קוראים להחרמת ישראל
AFP
התבחינים מדגישים שרק תמיכה בחרמות "באופן אקטיבי, רציף ומתמשך" תהיה עילה ראשונית להחלת החוק. מאידך גיסא, החוק לא יחול על מי שמתנגדים למדיניות הממשלה: "עובדת היותו של ארגון אנטי-ישראלי או פרו-פלסטיני, או בעל אג'נדה ביקורתית כלפי מדיניות ממשלת ישראל, אינה עילה למנוע כניסה לישראל".
התבחינים אף קובעים כי קודם למניעת כניסה של פעיל יש לבדוק את מידת הנזק שהוא גורם ואת רמת השפעתו על הסביבה. "אין דין פעילות ארגון מסוים במדינות המרכזיות ביבשת אירופה כדין פעילות ארגון דומה באפריקה או באסיה" נכתב.
במערכת אכיפת החוק מבהירים כי בפועל הכניסה לארץ תימנה רק מדמויות בולטות מאוד או מסוכנות מאוד. לאזרחים מן השורה, בכלל זה מי שקראו לחרם על ישראל, לא צפויה בעיה עם הגעתם ארצה. הוא ייאכף בעיקר על "נושאי תפקידים בכירים או משמעותיים בארגוני הדה-לגיטימציה (דל"ג) הבולטים, ממלאי תפקידים רשמיים בכירים בארגוני הדל"ג הבולטים, פעילים בולטים הנוקטים פעילות ממשית, עקבית ורציפה לקידום חרמות, גורמים ממסדיים, כגון ראשי ערים, המקדמים חרמות באופן אקטיבי ומתמשך".
בצד ההגדרות האלה, מוענק לשר הפנים אריה דרעי ולשר לעניינים אסטרטגיים גלעד ארדן שיקול דעת נרחב בשאלה על מי להחיל את החוק בהתאם להמלצת גורמי מקצוע: "במקרים שמידת הנזק של סירוב כניסתו של אדם משיקולי קידום חרמות עולה על התועלת מסירוב כניסתו, באפשרות הגורמים המקצועיים להמליץ על אישור כניסתו לישראל של אדם שעונה על הקריטריונים האמורים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg