קסדות, מסכות גז ומגני עץ: כך מתגוננים המפגינים בוונצואלה מהמשטרה
מבצעי התרמה מיוחדים מממנים את רכישת אמצעי הלחימה המאולתרים של משתתפי המחאות, שכבר סבלו מנחת זרועם של אנשי כוחות הביטחון
המבוי הסתום בין המפגינים נגד הממשלה ובין כוחות הביטחון הופך למפחיד וקטלני יותר, בתום שישה שבועות של מאבק ברחובות. כדי להגן על עצמם, המפגינים בבירה קראקס ובערים אחרות החלו לצייד את עצמם בשריון תוצרת בית ובאמצעי לחימה מאולתרים.
מפגינים עוטים מסכות גז מתעמתים עם השוטרים בוונצואלה
צילום: AFP
לצד מסכות גז קונבנציונליות וקסדות – שרבות מהן נתרמו למפגינים – גם מגני עץ צבעוניים מככבים בחזית המלחמה בחיילי המשמר הלאומי. רוב המפגינים נמנעים משימוש באלימות, אך ביניהם יש גם חמושים רעולי פנים המיידים בשוטרים בקבוקי תבערה ואבנים, גם באמצעות קלע.
כוחות הביטחון, בינתיים, נראים נחושים יותר ויותר לחנוק את תנועת המחאה באמצעות הפגנת כוח אכזרית, כולל שימוש פורה בכמויות אדירות של גז מדמיע. כמה מפגינים נהרגו או נפצעו אנושות ממכלי גז שנורו ללב הקהל או לכאורה הושלכו ממסוקי הממשלה. בשבוע שעבר נפצע צעיר כשנדרס תחת גלגלי רכב משטרתי משוריין שדהר לתוך תגרה בין שני הצדדים. בסך הכול 37 בני אדם לפחות נהרגו במהומות, ולמעלה מ-700 נפצעו.
מספר הנפגעים הגדל והחשש מהתפרצותה של אלימות חמורה יותר דרבנו את אזרחי ונצואלה המתגוררים מחוץ למדינה להתחיל לגייס כספים כדי לשלוח אליה אמצעי הגנה. "הרעיון הוא להגן על מספר ראשים גדול ככל האפשר", הסבירה נלי גוויננד, מעצבת אופנה תושבת העיר ניו-יורק שאספה למעלה מ-22 אלף דולר בקמפיין תרומות. היא שלחה 128 קסדות אופנוע לקראקס, ואחרות יגיעו בהמשך. את קמפיין גיוס הכספים היא מכנה "קסקוס קונטרה בומבס" – קסדות נגד פצצות.

שימוש פורה בכמויות אדירות של גז מדמיע. הפגנות בוונצואלה
צילום: EPA
לדבריה, בן דודה אנדרס גוויננד ספג שבר בגולגולת כשנפגע בראשו ממכל של גז מדמיע בחודש שעבר במהלך הפגנה בקראקס. "זו הפעם השלישית שמישהו ממשפחתי נפגע במחאות", סיפרה נלי. את הקמפיין היא יזמה יחד עם 15 נשים אחרות המתגוררות בוונצואלה ובארה"ב, והן השתמשו בשירותי בלדרות בינלאומית כמו 'די-אייץ'-אל' כדי לשלוח למדינה את הציוד שאספו.
העברת אמצעים מעין אלה לוונצואלה אינה עברה על החוק, אבל גוויננד אמרה שהיא חוששת שרשויות המכס בוונצואלה עשויות להחרים את החבילות. לכן היא מנסה לשלוח כמה שיותר מהן במהירות האפשרית.
גוויננד היא חלק מקמפיין מימון המונים גדל והולך למען המחאות. חלק מהיוזמות גייסו יותר מ-24 אלף דולר בתוך פחות מחודש. 17 מבצעי איסוף מזון, תרופות וציוד מחאה - משקפי מגן, כפפות כבדות ומסכות גז - נפתחו באתר 'גו פאנד מי'.
אזרחים אחרים בוונצואלה מגייסים כספים בסתר, ובהיקף גדול בהרבה. "אספנו מימון דרך אתר הדומה ל'פייפאל'", אמרה מהנדסת בת שלושים, שסירבה לחשוף את שמה בשל החשש לביטחונה. לצד בעלה היא מנסה למצוא תקציב לציוד קבוצת מפגינים צעירים שהגיעו לקראקס מחלק אחר של המדינה ב"משקפי מגן, מסכות, קסדות ואפילו קלעים".

הפגנות ענק בוונצואלה
צילום: AFP
תנועת המחאה התפוצצה בסוף חודש מארס לאחר שבית המשפט העליון, התומך בממשלה, ניסה לתפוס את סמכויות החקיקה של בית הנבחרים בוונצואלה. גם אחרי שבית המשפט נסוג בו המשיכו המפגינים במהומות, שהונעו מכוח הקריסה הכלכלית של המדינה ורודנות שלטונו של הנשיא ניקולס מדורו.
המפגינים שהתעמתו עם כוחות הביטחון הסתפקו בתחילה בכיסוי פניהם בחולצה או צעיף, בניסיון לחסום את חדירת הגז המדמיע. הם הוכו בחילה, וזמן קצר לאחר מכן נסוגו. כעת יותר ויותר מפגינים כבר מגיעים כשהם מוכנים לקרב: בעלי חנות ציוד עבודה במערב קראקס סיפר שבשבוע שעבר מכר בתוך יומיים את כל שלושים מסכות הגז שהחזיק במלאי שלו.
אישה בת 65 שהצטרפה למחאות, וביקשה שלא לחשוף את שמה, סיפרה שהיא נושאת שני פריטים נחוצים כשהיא צועדת ברחובות: "מסכת גז לעצמי, ובקבוקון התזה מלא בנוגד חומצה כדי לסייע למי שאין לו מסכות", היא הסבירה. לדבריה, נוגד החומצה מקל על תחושת הצריבה.

כוחות הביטחון נחושים לחנוק את תנועת המחאה באמצעות הפגנת כוח אכזרית. ונצואלה
צילום: AFP
חאווייר סולורזנו, סטודנט בן 23 שהציג לראווה את הציוד שלו, אמר שמסכת גז וקסדה חיוניות במהלך המחאות. "אני משתמש גם בכפפות גינון, כדי להחזיק את המכלים החמים ולזרוק אותם בחזרה", הוא הוסיף. ידו השמאלית נתונה בגבס: הוא נפגעה בשבוע שעבר ממכל גז כזה. ידו הימנית מעוטרת בחבלות של כדורי גומי.
מפגינים רבים נושאים מגנים מאולתרים מעץ ומגרוטאות מתכת, שעוטרו בצלבים, בתבניות ימי ביניימיות בגווני אדום-לבן או בסיסמאות כגון "חירות". כשהמשטרה יורה מכלי גז מדמיע לתוך הקהל, צופים קוראים בקול כדי להזהיר את המפגינים ולדחוק בהם לתפוס מחסה או להביט כלפי מעלה בזמן שהם מפלסים את נתיבם. "אל תאפשרו למכלים לפגוע בראשיכם", זעקה מפגינה צעירה באחת המחאות שנערכו באחרונה. מתנגדי מדורו הודיעו שימשיכו את ההפגנות גם בשבוע הבא, ויצאו למחאות נוספות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg