בג"ץ ביטל שלילת תושבות ל-4 חברי הפרלמנט הפלסטיני

מעמד תושב הוחזר לפלסטינים ממזרח ירושלים שנבחרו ב-2006 לפרלמנט הפלסטיני מטעם חמאס. "הפרת אמונים" למדינה אינה עילה חוקית לביטול תושבות, קבעו השופטים, והבהירו: "גם במלחמה בטרור מגבילה עצמה מדינת ישראל לפעולה בגדר הוראות הדין"

נטעאל בנדל | 13/9/2017 18:06
תגיות: משפט ופלילים,פלסטינים
שופטי בג"ץ פסלו היום (ד') את החלטת שר הפנים מ-2006 לשלול את תושבותם של ארבעה תושבי מזרח ירושלים אשר נבחרו לפרלמנט הפלסטיני מטעם רשימת חמאס. שר הפנים שלל את התושבות בטענה ל"הפרת אמונים" למדינת ישראל, אולם שופטי בג"ץ הכריעו כי אי אפשר לשלול תושבות בעילה זו.
 
צילום ארכיון: פלאש 90
אבו-טיר ברמאללה בשנת 2006. צילום ארכיון: פלאש 90

בג"ץ קיבל את העתירה נגד שלילת מעמד התושבות בירושלים המזרחית של שלושה חברי פרלמנט הפלסטיני, ושלילת מעמדו של שר לשעבר ברשות הפלסטינית. מוחמד אבו טיר, אחמד עטוואן ומוחמד טוטח נבחרו בשנת 2006 לפרלמנט הפלסטיני מטעם מפלגת השינוי והרפורמה, וח'אלד אבו ערפה מונה לשר לענייני ירושלים ברשות הפלסטינית. בעקבות זאת החליט שר הפנים דאז, רוני בראון, לשלול את מעמד התושב של הארבעה בנימוק של "חוסר נאמנות".

"באנו למסקנה כי הסעיפים בחוק הכניסה לישראל אינם אוצרים את הסמכות לשלול רישיון ישיבת קבע של תושב מזרח ירושלים מחמת 'הפרת אמונים', וכי על מנת להוציא לפועל החלטה מנהלית דוגמת זו נדרשת הסדרה חקיקתית מפורטת ומפורשת בחקיקה ראשית של הכנסת (שנתונה כמובן לביקורת חוקתית)", כתב השופט עוזי פוגלמן בפסק הדין. השופט הוסיף כי "בנסיבות אלו אין מנוס מן הקביעה כי דין החלטת המשיב לשלול את רישיון ישיבת הקבע של העותרים בגין הפרת חובת נאמנותם למדינה – להתבטל".

השופט פוגלמן הוסיף בפסק הדין כי אין לראות בדבריו החלשת המדינה במלחמתה בטרור. "לא נעלמה מעיניי טענת המדינה כי העותרים נבחרו לכהונתם מטעמו של ארגון הטרור חמאס, השולל את קיומה של מדינת ישראל וחותר להשמידה במאבק מזוין", כתב השופט, והבהיר כי "אין צריך לומר כי מדינת ישראל אינה צריכה לתת ידה לגורמי ארגון טרור מעין זה".
  
צילום:.
''שלטון החוק והכרה בחירויות הפרט הן מרכיב חשוב בדמוקרטיה''. השופט פוגלמן צילום:.
   
אלא שלדברי השופט מדובר בהכרעה עקרונית לגבי מעמדם של תושבי מזרח ירושלים, שאינה נוגעת רק למקרה הנדון. ההחלטה "אינה באה לרפות את ידי העוסקים במלחמה בטרור", הבהיר השופט, אלא שגם במאבק זה יש לפעול לפי החוק. "כלל יסוד הוא כי גם במלחמה בטרור מגבילה עצמה מדינת ישראל לפעולה בגדר הוראות הדין. שמירה על שלטון החוק והכרה בחירויות הפרט מהוות מרכיב חשוב בסדר יומה של הדמוקרטיה הישראלית".

ממרכז עדאלה והאגודה לזכויות האזרח, שהצטרפו לעתירה נגד שלילת התושבות במעמד של ידידי בית משפט, נמסר בתגובה: "בג"ץ קיבל את הטיעונים המשפטיים שלנו בעניין היעדר סמכות לשלול תושבות ולגרש תושבים בלי הסדר מפורש בחוק. בכך, עמדת הרוב בבג"ץ העבירה מסר חשוב שלפיו אי אפשר לשלול תושבות של פלסטינים תושבי ירושלים המזרחית בניגוד לשלטון החוק ותוך פגיעה בזכויות חוקתיות, וזאת בעילה העמומה של 'הפרת אמונים'. מצער שפסק הדין ניתן בחלוף יותר מעשור, אשר במהלכו הופרו זכויות העותרים באופן בוטה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך