
הגוף הבוחר לרבנות: מי נגד מי
פרויקט מיוחד: הפילוח הסתמן של חברי הגוף הבוחר. בעקבות נפילת חוק 'שטרן' להרחבת הגוף, מתחולל קרב על כל קול בגוף ה'ישן'. חב"ד והדתיים-לאומיים בעד הרב סתיו, נתניהו יתמוך בלאו
קרב צמוד ניטש בגוף הבוחר של הרבנות הראשית על תפקיד הרב הראשי האשכנזי. עם סגירת הגוף הבוחר במתכונתו הקודמת, לאחר שנסתם השבוע הגולל על חוק 'שטרן' להרחבת הגוף, נראה כי היתרון הוא של רבה של מודיעין, הרב דוד לאו, אך בקרב הזה נראה שכל האמצעים כשרים ולכן האפשרויות פתוחות עדיין.
בישראל, כידוע, מכהנים שני רבנים ראשיים, אשכנזי וספרדי. שניהם, יחד עם עשרת הרבנים הנבחרים למועצה, מתמנים באמצעות בחירות ישירות, חשאיות ואישיות, על ידי גוף של בוחרים המכיל 150 איש, מהם 80 רבני ערים, מועצות ושכונות, דיינים והרב הצבאי הראשי, ועוד 70 נציגי ציבור: ראשי ערים, ראשי מועצות, שרים, ח"כים ואחרים. 123 מתוכם התמנו כבר לגוף הבוחר, 27 יתמנו בקרוב, ואילו חמישה מתוכם, נציגי חברי הכנסת, נבחרו שלשום בכנסת.
שיעור הנשים בגוף הבוחר הוא קצת יותר מעשרה אחוזים. מבין חברות הכנסת נמצאות בגוף זה מירי רגב וגילה גמליאל מהליכוד ועליזה לביא מיש עתיד. נוסף על כך אמורות להתמנות שתי שרות, וכן עשר נשים שהבטיח שר הדתות נפתלי בנט למנות. כמו כן, בין הנציגים המוניציפליים אפשר למצוא את ראשת העיר נתניה, מרים פיירברג. בסך הכול מדובר ב-16 נשים מתוך 150.
בגוף הבוחר יש 35 נציגים מוניציפליים, שלושה מהם ראשי ערים חרדים. עמדתם של הנציגים המוניציפליים מטעם הליכוד נקבעת לפי אינטרסים אישיים ומקומיים, אך גם בהתאם לזיקתם הפוליטית. ראש הממשלה צפוי לתמוך ברב דוד לאו. שר הפנים גדעון סער, שגם לו השפעה גדולה בפורום המוניציפלי, מצדד ברב סתיו אך לא יפעל בניגוד לעמדת ראש הממשלה.
כ-35 חברים של הגוף הבוחר מזוהים עם ש״ס. נציגי מפלגה זו מחולקים בערך חצי-חצי בין אנשי הרב עמאר לאנשי הרב עובדיה יוסף. הרב עמאר הבטיח שאנשיו יתמכו ברב סתיו, אבל אם לא יעמוד בהבטחתו ייפול חוק עמאר והוא לא יוכל להתמודד. בינתיים לא ברור אם אנשי הרב עמאר ילכו אחריו בהצבעות לרב הראשי האשכנזי.
15-10 מחברי הגוף הבוחר הם ליטאים, והם יעדיפו את הרב דוד לאו. מספר דומה של חברים נמצא בקרב אנשי חב״ד, אשר תומכים ברובם ברב סתיו. נראה כי נטייתו לקרב את הציבור החילוני הולמת את גישתם. בקרב 28 הדתיים-לאומיים הנמצאים בגוף הבוחר, נראה כי שלושה מהם לא יתמכו ברב סתיו מאחר שהם מקורבים לרב טאו. היתר צפויים לתמוך ברב סתיו, אך מופעלים עליהם לחצים.
בקרב הנציגים המוניציפליים קיים יתרון לרב סתיו, ואילו בקרב 27 הנציגים החדשים מסתמן יתרון לרב לאו. מתוך 27 חברים חדשים, עשרה מתמנים בידי הרבנים הראשיים באישור ראש הממשלה, והם רבנים. חמישה ח"כים נבחרים על ידי חברי הכנסת, ועשרת הנותרים מתמנים על ידי שר הדתות באישורו של ראש הממשלה.
שלשום בחרה הכנסת את חמשת הח״כים שיכהנו בגוף הבוחר: מירי רגב וגילה גמליאל (ליכוד), עליזה לביא (יש עתיד), יוני שטבון (הבית היהודי) וישראל אייכלר (יהדות התורה). מתוך החמישה, רק לביא תומכת בוודאות ברב סתיו. ישראל אייכלר ויוני שטבון צפויים להתנגד לו, ואילו עמדתן של שתי נציגות הליכוד פתוחה.
בנוסף, ראש הממשלה ממנה כאמור שני שרים, ונתניהו הודיע כי יהיו אלה שרות. האחת תהיה כנראה לימור לבנת, והשנייה תהיה ציפי לבני או יעל גרמן. לבנת תהיה קשובה לעמדתו של נתניהו, שכאמור תומך כנראה ברב דוד לאו. השרה השנייה תתמוך ברב סתיו – בין אם זו תהיה לבני, שסיעתה עומדת מאחורי חוק 'שטרן' למען הרחבת הגוף הבוחר, ובין אם זו תהיה יעל גרמן, שסיעתה, יש עתיד, הודיעה על תמיכה פומבית ביו"ר רבני צוהר.
נפתלי בנט, שמתוקף תפקידו כשר הדתות ממנה עשרה נציגים נוספים, התחייב השבוע למנות לגוף נשים בלבד, אולם לא בטוח כלל שכל הנשים שימנה תומכות ברב סתיו. על בנט להתחשב באילוצים פנים-מפלגתיים, למשל העובדה שבזמן שהליכוד ויש עתיד ממנים נשים לגוף הבוחר, הבית היהודי משגר לשם את יוני שטבון, שכאמור צפוי להצביע בניגוד לעמדת הסיעה – ולא בעד הרב סתיו.
צפויות גם הפתעות וייתכנו עסקאות לא צפויות: רב חרדי שהוא חבר בגוף הבוחר סיפר הבוקר כי יתמוך ברב סתיו, אך גם אנשי הרב עובדיה יוסף ניהלו איתו מגעים. מנגד, הרב לאו יכול לערער את יתרונו של הרב סתיו בקרב הנציגים המוניציפליים.
גם שני המתמודדים הנוספים, הרב יעקב שפירא והרב אליעזר איגרא, טרם הסירו את מועמדותם. הרב שפירא עשוי לפצל את קולות החרדים, והרב איגרא – את קולותיהם של הכיפות הסרוגות. כאמור, בקרב על הרבנות הראשית הכול עוד פתוח.
רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg