רבנים: להתיר מתן חיסון הפפילומה לתלמידות דתיות

מכון פוע“ה ופורום ”חותם“ החליטו לתמוך בחיסון מנימוקים של פיקוח נפש ובהנחה שחלק קטן מהתלמידות מקיימות יחסי מין בגילאי תיכון

יונתן אוריך | 21/1/2014 9:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות:
לראשונה, רבנים החליטו לקרוא לתלמידות דתיות להתחסן נגד נגיף הפפילומה ובכך ”ליישר קו“ עם החלטת משרד הבריאות ומשרד החינוך בנושא זה, לאחר שהמשרדים החליטו להכניס את החיסון באופן קבוע החל משנת הלימודים תשע“ד.

על פי נתוני משרד הבריאות, סרטן צוואר הרחם היא מחלה קטלנית שהורגת כ - 70 נשים מידי שנה בישראל. המחלה הנגרמת בעיקר מנגיף הפפילומה, ומחקרים הוכיחו כי ניתן לחסן נגד סוג הנגיף שאחראי לרוב מקרי סרטן צוואר הרחם. ההנחה המקובלת על רוב ככל ארגוני הבריאות והמומחים בעולם היא שהחיסון ימנע 70% ממקרי ההידבקויות והמחלה. כיוון שיעילות החיסון הוכרה כמוכחת ותופעות הלוואי הינן זניחות החליט משרד הבריאות להכניס חיסון זה לרוטינת החיסונים שמקבלות הבנות במסגרת בית הספר.

הנימוק: פיקוח נפש. חיסון
הנימוק: פיקוח נפש. חיסון שאטרסטוק
היות וההידבקות בנגיף מתרחשת כמעט באופן מוחלט ביחסי אישות עם אדם הנושא את הנגיף, עלתה השאלה בקרב רבנים עד כמה מתן החיסון רלוונטי במסגרת בתי הספר של החמ"ד. בעבר, כאשר השאלה על דבר מתן החיסון הייתה פרטנית, פסק הרב יעקב אריאל, ראש פורום 'חותם' ורב העיר רמת גן, יחד עם רבנים נוספים, שלא להתחסן - אלא אם כן היו דברים שחייבו זאת. אולם, לאור ההחלטה הממסדית הכוללת של משרד הבריאות, השתנו הנסיבות והציונות הדתית התאגדה על מנת לצאת בדעה אחידה בנושא בכל הקשור למתן החיסון בבתי הספר של החמ"ד.
להתחשב גם במיעוט הקטן

ואכן, נייר עמדה שמפרסם בימים אלה פורום 'חותם' בשיתוף מכון פוע"ה המתמחה בפוריות על פי ההלכה ההלכה, מתיר למנהלי בתי ספר לאפשר את מתן חיסון הפפילומה לתלמידות האולפנה. הרבנים המליצו לאפשר את פיצול מתן החיסון בכיתה ח' או בכיתה י"ב, בהתאם להחלטת ראשי המוסדות. מנהלי מוסדות שיראו צורך, אף של ציבור קטן במוסדם, יאפשרו את נתינת החיסון בכיתה ח' . לעומת זאת, מנהלי מוסדות שייראו לנכון במסגרת הכנת הבת לקראת הנישואין בכיתה י"ב, יאפשרו את נתינת החיסון מכיוון שמיעוט מהבנות נישאות לבחורים שחזרנו בתשובה ועלולים לשאת את הנגיף. 

”מבדיקת שטח שערכנו יחד עם ראשי החמ"ד  הגענו למסקנה שחלק גדול במערכת אינו זקוק לחיסון זה כנוהל“, טענו הרבנים, ”אולם, יחד עם זאת חייב החמ"ד להתחשב גם עם המיעוט הקטן, כיוון שבפיקוח נפש חוששים והולכים לחומרא. על כן, בהתייעצות עם גדולי הרבנים ובכירי הרופאים, אנו ממליצים על פיצול החיסון".

עוד נאמר בנייר העמדה, כי ”בהסבר שיינתן לבנות בשיחה המקדימה למתן החיסון וכן בתכתובת עם ההורים, לא יוזכרו עניינים דוגמת הפקרות כגורם להדבקה בווירוס, אלא ידובר על מניעת מחלה בגיל מבוגר יותר, במיוחד שהחשש קיים גם אצל אנשים השומרים על קדושה וטהרה בכל מהלך חייהם“. יחד עם זאת, מצוין כי ”תיבדק האפשרות להוריד את גיל החיסון וכן לצרפו לחיסונים אחרים“, זאת על מנת ”שלא יהיה צורך להבליט את הבעיות החינוכיות העלולות לנבוע ממתן החיסון בגיל צעיר".

הרבנים נימקו את החלטתם בכך שייתכן מצב של הידבקות שלא מיחסי מין אסורים ו“כיון שאין הולכים בפיקוח נפש אחר הרוב יש להגן גם על נשים אלו“. בנוסף מצוין כי בחברה בה גיל הנישואים עולה, עולה גם הסיכון לבנות שלא ”תשמורנה על עצמן“.

”לצערנו, מחלות מין רבות לא נמנעות בעקבות חיסון זה או אחר והתנהגות פרוצה עדין מסכנת בנות. בלא קשר לחיסון יש לחזק את החינוך לחיי קדושה בישראל“, סיכמו הרבנים.


רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק