פרות קדושות: הפרות הישראליות אוכלות רק כשר לפסח

כבר שבוע לפני הפסח, הפרות הישראלית מתרגלות לתפריט כשר לפסח, שמבוסס על תירס וחומוס. ככה מייצרים חלב כשר למהדרין - גם לפסח

דליה מזורי | 3/4/2014 15:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לקראת חג הפסח דואגים יצרני החלב לייצר חלב כשר לפסח, על מנת שהציבור יקבל חלב כשר למהדרין. בכדי לאפשר זאת, מוגש לפרות, כשבוע לפני הפסח ועד לסיום החג ב-22 באפריל – תפריט כשר לפסח. בנוסף הותקנו ברפתות מערכות לסינון חלב לפני העברתו למחלבות.  התפריט אינו מכיל דגנים (שיבולת שועל, חיטה, שעורה שיפון) ומתבסס בעיקר על קטניות, תירס וחומוס כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה.

שומרות כשרות. רפת כרמיה בעוטף עזה
שומרות כשרות. רפת כרמיה בעוטף עזה צילום באדיבות התאחדות מגדלי הבקר
לדברי אביתר דותן, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, איסור חמץ בפסח חל גם על רכושו של היהודי ולא רק על מזונו. גם הבהמות הם חלק מהרכוש ולכן חל איסור, על פי ההלכה, על כך שהפרות תאכלנה חמץ. קיבת הפרות רגישה ולכן החלפת המזון נעשית בהדרגה, מגישים את המזון החמץ והכשר מעורב ומשנים בהדרגה את היחס בין המזון החמץ לכשר, עד לשבוע שלפני החג. לדבריו הדבר נעשה בעזרת תזונאים ומשגיחי הכשרות.

בנוסף להחלפת התזונה מתבצע ניקיון יסודי של מכוני החליבה וסביבתם. עגלות החלוקה, מערבלי המזון וכל שאר המיכון מתנקים משאריות מזון. מנוקים גם האבוסים טרם תחילת השינוי בתזונה ואין לקרב מזון חמץ למכון החליבה ומיכלי החלב.

פרץ שורק, רכז פורום מנהלי מרכזי מזון בהתאחדות מגדלי הבקר לחלב מסביר, כי לבהמה של יהודי אסור לאכול מוצרים שמחמיצים. כאשר הבהמה אוכלת היא מפרישה רוק, וכאשר רוק זה נוזל  על אחד מחמשת מיני הדגן היא הופכת את המזון לחמץ, לכן אסור בימות הפסח להאכיל את הבהמה בחמשת מיני הדגן. על מנת שלא תיווצרנה בעיות בריאות לבעלי החיים בזמן הפסח, יש להרכיב את התפריט בצורה מקצועית ומאוזנת. הרפתנים מקבלים לפני הפסח דף הדרכה מקצועי ומסודר, שתפקידו למנוע תפריט שגוי אשר יזיק לפרות.

הכנת הכשרות במשקי החלב לחג הפסח נערכת בשני שלבים: בשלב ראשון, מתקינים מערכות סינון עדינות במשקי החלב, כך שהחלב עובר סינון לפני כניסתו למיכל. בשלב השני קיים שינוי תפריט האכלה של הפרות, בעבר כשלא היו מערכות סינון חלב, הכנת הכשרות לפסח ארכה לפחות שלושה שבועות, היום נעשה התהליך תוך מספר ימים.

על פי נתוני התאחדות מגדלי בקר לחלב מונה עדר החלב הישראלי כ- 130,000 פרות אשר תייצרנה בשנת 2014 כ- 1,425 מיליון ליטר חלב (כמות חלב הגבוהה בכ- 50 מיליון ליטר משנת 2013). אוכלוסיית ישראל (8 מיליון תושבים) צורכת קרוב ל- 170 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. (בארה"ב- 250 ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד- 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש).

רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק