פסק הלכה: מצווה לעמוד בצפירה, גם ללא אמירת תהילים

הפוסק החרדי, הרב יצחק ברדא, קבע כי חלה חובה הלכתית לעמוד בצפירה בימי הזיכרון, זאת בהתבסס על הטיעון ההלכתי של ”ניחום אבלים“

nrg יהדות | 8/5/2014 12:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרב יצחק ברדא, אשר נחשב לכוכב עולה בזירה הרבנית ולפוסק הלכה משמעותי, הפתיע השבוע את תלמידיו כשהורה להם מעתה ואילך לעמוד בצפירות ימי הזיכרון בדממה, ללא אמירת תהילים, גם כאשר הם אינם נמצאים ברחוב. דבריו של הרב נאמרו על רקע חילול זיכרון הנופלים בידי פלגים חרדיים קיצוניים בירושלים שנוהגים לצעוד בעת הצפירה.

הרב יצחק ברדא
הרב יצחק ברדא וידאו סיטי אשקלון
הרב, אשר אמר את הדברים בפני אברכים בכולל שלו באשקלון, הסביר כי עמדתו ההלכתית היא שעמידה בצפירה כמוה כניחום אבלים. על פי ההלכה, בעת ניחום האבלים, על המנחם לשבת לצד האבלים בדממה, מעשה המורה על כבוד לאבלם. "אם בזמן שמנחמים משפחה אחת אנחנו יושבים בשקט לצידה, על אחת כמה וכמה, כאשר כל כך הרבה יהודים ברחבי הארץ עומדים אבלים, שעלינו לעמוד ולכבד את אבלם". בהתייחסו אל הפלגים החרדיים הקיצוניים הוסיף הרב ברדא כי "מי שאינו מכבד את אבל אחיו, לא רק שהוא מחלל שם שמיים אלא הוא אף פועל נגד ההלכה".

יצויין כי מדובר בפסק הלכה תקדימי ויוצא דופן, בייחוד לרב המגיע מהמגזר החרדי. עמדותיהם הנוכחיות של פוסקי ההלכה מתחלקות לשני סוגים עיקריים: אלה הסבורים כי עמידה בצפירה הינה התייחדות עם זיכרון הנופלים ועל כן היא ערך מקודש, המשתייכים בעיקר לציבור הדתי לאומי; ואלה הנמנים על הציבור החרדי, הסבורים כי מדובר במנהג של גויים ועל כן בעת הצפירה יש לקרוא תהילים בישיבה, וכי העמידה בעת הצפירה מחוייבת אך ורק בעת שהייה בחוץ בכדי למנוע פגיעה ברגשותיהם של החילוניים.

בשיחתו עם האברכים הדגיש עוד הרב ברדא כי "מקור ההלכה הוא בגמרא וברמב"ם. שם מבואר כי השכר של מצוות ניחום אבלים הוא עבור עצם השתיקה ששותק האדם בבית האבל ולכן השתיקה והעמידה כאחד הם מנהג יהודי מובהק ולא מנהג גויים". בין המקורות לפסיקה זו ציין הרב את המקובל, בן המאה ה-20, הרב עובדיה הדאיה שפסק בדומה בספרו.

אין זו הפעם הראשונה שברדא מציג עמדות הלכתיות בלתי שגרתיות. בניגוד לנטייה הקיימת כיום בקרב רבנים ספרדים, ליישר קו עם הפסיקה האשכנזית, מוביל ברדא בשנים האחרונות קו הלכתי מתון העולה בקנה אחד עם הפסיקה הספרדית הוותיקה. ברדא המתגורר בעיר אשקלון ועומד בראש בית דין רבני ושורה של מוסדות חינוך הפך בשנים האחרונות לדמות רבנית בולטת בעירו ובאיזור הדרום ולכתובת לבעיות הלכתיות סבוכות הדורשות מענה סובלני ורגיש.

רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק