שיויון בדם: על חרדים וישראליות בתקופת המלחמה
”צוק איתן“ השכיח מהחברה החרדית את הדיונים המפלגים על חוק הגיוס. תחושת השותפות שלהם בחברה הישראלית חזקה - והיא בוודאי יכולה להביא אותנו כחברה למקום טוב יותר

חייל מתפלל ברצועת עזה, במבצע "צוק איתן" צילום: מרים צחי
כקבוצה עברנו כברת דרך משמעותית, אנו מכירים האחד את השנייה, ואף בילינו יחד שבוע שלם בלונדון ושבת משותפת ביחד עם בני הזוג. ההיכרות עם אנשים (ולא עם המגזר שהם מייצגים) אפשרה להרבה מחסומים להישבר ולהרבה סטיריוטיפים להתמוסס אל מול המציאות. המפגש פתח צוהר להיכרות עם עולם שונה מהעולם הרגיל של כל משתתף. יצאנו מאיזור הנוחות
וכמו בעבר, גם כאן הדיון היה פותח עיניים ומעורר מחשבה. הידע הקודם שלנו על סוגיית גיוס החרדים, מבוסס בעיקר על התקשורת. אנו מולעטים בהמון האשמה כלפי הצד החרדי; מאשימים אוו שהוא מנוכר לחברה הישראלית, שאינו לוקח חלק שנטל, שהוא אדיש ומשתמש בתורה כתירוץ להשתמטות. אתם מכירים את זה. אני בטח לא צריכה לחדש שום דבר.
אך החרדים בקבוצה ביטאו שותפות גורל מדהימה ומפעימה. חבר אחד דיבר על כך שכל משפחה מאמצת חייל שעליו היא מתפללת, וכך היא מחנכת את ילדיה; בכל לילה, ההורים עורכים עם ילדיהם תפילה על חייל ספיציפי שהם "אימצו". חבר אחר סיפר על אחיין, ילד בן 14, שלומד תורה יומם וליל, ואוכל במשורה, כי מרגיש מחוייבות כלפי החייל הלוחם ש"אימץ". הוא לא מסוגל להפסיק, כי הוא באמת מאמין שהתפילה שלו מגנה על החייל שלו, והוא חושש שאם יפסיק, חלילה, יפקוד את החייל אסון. חברה אחרת סיפרה על תחושה של אשמה. "אין לי פנים", כך אמרה; למרות האמונה הכנה בחשיבות תפילה ולימוד תורה, זה עדיין לא משתווה לדם שנשפך. חבר רביעי סיפר כי רצה לבוא ללוויה של החייל הבודד מהבוקר, אך חברים חילוניים דוקא הזהירו אותו שזה לא במקום. שזה ייתפס כאילו הוא "רוקד על הדם".
מסקנות מהדיון הזה אין לי. תאמרו שאכן, תפילות אינן משתוות לדם שנשפך. תאמרו שהאחיין החרדי בן ה14-, בשונה מבן גילו החילוני, יכול להתפלל עד אין קץ, אבל בשעת האמת, הוא לא יתגייס ולא יסכן את עצמו. תאמרו שהחרדים כחברה יכולים לעשות יותר כדי לתת לתחושת השותפות שלהם ביטוי נוכח יותר בציבוריות הישראלית, ולא רק בבית הכנסת שלהם. הכל נכון. אך מה שאני למדתי מהדיון הזה, הוא שהאמונה שלהם אמיתית, ובוודאי לא תירוץ להשתמטות.שתחושת השותפות שלהם בחברה הישראלית היא חזקה. זה, ביחד עם תהליכים אחרים העוברים על המגזר החרדי, בוודאי יכולים להביא אותנו כחברה למקום טוב יותר. ובכל מקרה – עצם הדיאלוג והשיתוף היה מרגש מעודדים ומעוררים תקווה.
מיכל ברמן היא סמנכ"לית פנים – איגוד ארגוני ההתחדשות היהודית בישראל, ומשתתפת בקורס גשרים של עמותת גשר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg