ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
לבן או מלא?
הדיאטנית נאוה רוזנפלד בוחנת את ההבדלים בין שני סוגי האורז, ומזכירה מה עדיף בשבילכם
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נאוה רוזנפלד
17/1/2005 10:03
האורז הוא מאכל שכיח גם במקומותינו. הוא מככב בארוחות שגרתיות ובארוחות גורמה, בבית ובמסעדות. ברוב המקרים הוא יופיע כאחד מסוגי האורז הלבן, ולא החום המלא. בדרך כלל מקריאת נושא ההשוואה
התשובה לא ברורה באופן מיידי. הפעם בטוחני שכל הקוראים יודעים מה תהיה "השורה התחתונה" של המדור. השאלה היא למה, מדוע עדיף אורז מלא, ואם אכן עדיף האם זה מעשי - דהיינו טעים ואכיל.
הנבדקים
מצד אחד:
אורז לבן לאחר בישול (ל-100 גרם): אנרגיה - 110 קלוריות, חלבון - 2.2 גרם, פחמימות - 24 גרם, סיבים תזונתיים - 0.1 גרם, תיאמין (ויטמין בי1) - 0.01 מ"ג, סידן - 6 מ"ג, ברזל - 0.2 מ"ג.
 
מצד שני:
אורז מלא לאחר בישול (ל-100 גרם): אנרגיה - 120 קלוריות, חלבון - 2.5 גרם, פחמימות - 25.5 גרם, סיבים תזונתיים - 0.3 גרם, תיאמין - 0.09 מ"ג, סידן - 12 מ"ג, ברזל - 0.5 מ"ג.
המרכיבים
האורז הלבן הוא אורז מלא שגרגיריו עברו תהליך תעשייתי של קילוף השכבה החיצונית ואחר כך ליטוש, כך שהגרגרים הם ללא קליפה ונבט. החלקים החסרים האלה הם איכותיים בגלל תכולת הסיבים התזונתיים, הוויטמינים והמינרלים שהם מכילים.
 
הסיבים התזונתיים נמצאים בירקות ובפירות (בעיקר בקליפתם), הם אינם מתעכלים אלא ממריצים פעילות מעיים, מגדילים את נפח הצואה ובכך מסייעים למניעת עצירות, וכמו כן תורמים לשמירה על רמות סוכר ומצמצמים עלייה של שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים).
 
באורז הלבן יש פחות ויטמינים מקבוצת B, במיוחד תיאמין (הזכור מפרשת רמדיה), מאשר באורז המלא. גם באוכלוסייה של מבוגרים סינים שהגיעו לעבוד בארץ והחלו לאכול אורז לבן במקום אורז מלא, לו הם רגילים בארצם, נתגלה מחסור בוויטמין זה, ובגלל שתזונתם לא היתה מגוונת מספיק.
 
מינרלים כמו סידן, שבונה את רקמת העצמות והשיניים, נמצאים בכמות כפולה באורז המלא. סידן הוא מינרל חשוב מאוד לילדים הנמצאים בתקופה של גדילה והתפתחות וכן בתזונת נשים (בגילי 25-18 בפרט, אז מסתיימת תקופת הגדילה ומתחיל תהליך של "מילוי" העצם). פרט לסידן ולברזל, גם מינרלים אחרים כמו אבץ ומגנזיום נמצאים בכמויות גדולות יותר והם חשובים לתפקוד תקין של מערכות רבות כמו החיסון, העצבים ועוד.
כל הסיבים בקליפה. צילום: רובי קסטרו
השורה התחתונה
המעבר לאורז מלא כרוך במאמץ קטן, אך התמורה בהשבחת התזונה האישית והמשפחתית שווה. המאמץ מסתכם בבישול ארוך קצת יותר, בהסתגלות לטעם ובעובדה שאורז מלא מתקלקל מהר יותר. לכן נצלו את המומנטום ובשלו עוד היום את האורז המלא שיש לכם בבית בפרץ ספונטני של אוכל בריאות.
 
נאוה רוזנפלדהיא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...