ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
פירות יבשים או אגוזים?
לקראת ט"ו בשבט בוחנת הדיאטנית נאוה רוזנפלד את ההבדלים התזונתיים בין שני חטיפי החג הפופולריים
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נאוה רוזנפלד
24/1/2005 11:02
ט"ו בשבט הוא מהחגים האהובים עלי כדיאטנית משתי סיבות: הראשונה - מאכלי החג, שחומר הגלם שלהם מזין, טעים ולא דורש הכנות (בניגוד לסופגניות, לביבות, מצות וכו'). הסיבה השנייה בעיקר היסטורית. בעבר היה ט"ו בשבט חג קצר, כלומר יום אחד. אך בדומה לסופגניות
שמופיעות מיד עם פירוק הסוכה, הקמפיין של הפירות היבשים שכולל את שדרוג מיקומם והעברתם לפינות ה"מבצעים" בכניסה לסופרמרקטים, מתחיל כבר מיד אחרי חנוכה, כך שיתרון החג הקצר מצטמצם. ואף על פי כן שני הנבדקים שלנו הפעם הם חיוביים בעיקרם.
הנבדקים
מצד אחד:
פירות יבשים (ממוצע ל-100 גרם): 260 קלוריות, 3 גרם חלבון, 0.5 גרם שומן, 65 גרם פחמימות, 3 גרם סיבים תזונתיים, 2.7 מ"ג ברזל, 65 מ"ג סידן.
 
מצד שני:
אגוזים ושקדים (ממוצע ל-100 גרם): 800-600 קלוריות, 13.5 גרם חלבון, 60 גרם שומן, 15 גרם פחמימות, 3 גרם סיבים תזונתיים, 3.5 מ"ג ברזל, 90 מ"ג סידן.
פירות יבשים של הרדוף
המרכיבים
פירות יבשים שייכים לקבוצת הפחמימות, שהן סוג של סוכר - בגרם אחד של פחמימות ארבע קלוריות. האגוזים והשקדים שייכים לקבוצת השומנים - בגרם אחד של שומן תשע קלוריות, כך שלמעשה האחרונים מכילים כמות כפולה ויותר של קלוריות עבור אותו המשקל.
 
התפריט של ט"ו בשבט כולל כמות נדיבה של סיבים תזונתיים שעוזרים לפעילות מעיים סדירה. השומן שיש באגוזים ובשקדים למיניהם - כ-60 אחוז - הוא שומן בלתי רווי, שעוזר לשמור על רמות תקינות של שומנים בדם ומצמצם את הסיכוי למחלות לב, כחלק מהתפריט הקבוע.
 
למרות שהפירות היבשים אינם מכילים שומן עדיין תרומתם הקלורית גבוהה והם מרוכזים בסוכר. בנוסף, אפשר להגיע לכמויות גדולות מהם בקלות רבה. תאנים יבשות, למשל, אפשר לאכול רק כדי להרגיש את הטעם - שלוש-ארבע יחידות. מי שחפץ בשמירה על משקלו צריך להסתפק רק בכמות סמלית שכוללת את כל מנות הפרי ליום.
השורה התחתונה
האגוזים והשקדים, על אף תרומתם הקלורית הגבוהה בהרבה מזו של הפירות היבשים, הם גם בעלי ערך מוסף גבוה יותר: הם מכילים סיבים תזונתיים ומינרלים בדומה לפירות היבשים, אך גם יותר חלבון שבונה את התאים והרקמות ושומן מהסוג המומלץ.
 
לפירות היבשים מספר חסרונות. חלקם מכילים צבעי מאכל, ובגלל הלחות והסוכרים יש גם סיכוי גדול יותר להתפתחות של עובשים ופטריות. רצוי וממולץ לשלב את מאכלי החג בכל השנה ואם אין בעיות משקל לא צריך להקפיד על כמויות.
 
נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...