ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
למה להתלכלך בדלהי?
קרין גורן למדה מביקי, השף של מסעדת "24 רופי", את סודות המטבח ההודי. כרגיל, אתם מרוויחים
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
קרין גורן
4/3/2005 10:02
אם אתן שומעות מישהו אומר "דאבה", אל תמהרו לקפוץ למסקנה שהוא מתכוון להעליב אתכן. דאבה הוא גם הכינוי למסעדות הרחוב ההודיות - מסעדות מאולתרות עם סירים מהבילים, המגישות טאלי. טאלי הוא סוג של מסטינג הודי - צלחת המחולקת למספר שקעים ובתוכה ארוחה שלמה. הצלחת חייבת להכיל אורז; דאל (נזיד עדשים); שתי מנות משתנות, כמו למשל תבשיל קארי או נזיד ירקות; צ'פאטי (הלאפה ההודית) וקערית עם יוגורט, המשמש כרוטב לכל דבר.  

מכיוון שאני פסחתי על הטיול הפוסט צבאי למזרח, גייסתי השבוע את אורי מזרחי ממסעדת "24 רופי" בתל אביב, כדי לחשוף בפנינו את סודות הטאלי.
מזרחי שלף ממטבח המסעדה את הבשלן ביקי (כינוי שהודבק לו על ידי צוות המסעדה, כיוון ששמו ההודי מסובך מדי להגייה), בחור מקסים, שהגיע אלינו בעקבות אהבה לבחורה ישראלית.  

אחרי שעתיים של ניסיונות לחלץ מתכונים מתוך האנגלית המשובשת שלו, המהולה במבטא הודי כבד, פלוס תרגילי פנטומימה ורחרוח תבלינים חשודים (הידעתם שג'ילג'יל הוא בעצם ג'ינג'ר? ), הצלחתי לאסוף בשבילכם את כל סודות הטאלי כפי שביקי מכיר אותם, וגם מתכון מעולה לצ'אי (תה מתובל בחלב, למי שעדיין לא יודע) וקינוח במצב רוח הודי ורוחני. מישהו יודע איך אומרים "בתיאבון" בהודית?  
דאל
נזיד עדשים מתובל ועשיר, בן לוויה מעולה לאורז לבן. אפשר להוסיף לו פלפל חריף לפי הטעם.
כמות: ‭6-4‬ מנות
זמן הכנה: השריה ללילה ‭45 +‬ דקות
המצרכים: 500 גרם עדשים שחורות או כתומות, מושרות במים למשך הלילה
‭3-2‬ כפות שמן
2 בצלים קצוצים
5 שיני שום כתושות
2 כפיות ג'ינג'ר טרי מגורר
2 עגבניות קצוצות
1 וחצי כפיות קארי
מלח ופלפל, לפי הטעם
חצי צרור כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:מסננים את העדשים ממי ההשריה, שמים בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה, לריכוך. בסיר נפרד מחממים שמן ומטגנים בצל עד להזהבה. מוסיפים שום וג'ינג'ר ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים עגבניות ואת תכולת סיר העדשים (כולל מי הבישול‭.(‬

מתבלים בקארי, במלח ובפלפל. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה עשר דקות. מוסיפים כוסברה קצוצה, מערבבים היטב ומגישים חם, עם אורז לבן.
אלוגובי
תבשיל כרובית ותפוחי אדמה, שמקבל את צבעו הצהוב העז ואת טעמו ההודי בזכות תערובת תבלינים שנקראת "גראם מסאלה‭."‬ לפעמים מכונה התבשיל הזה "קארי" - הכינוי הקולקטיבי לכלל התבשילים ההודים.
כמות: ‭6-4‬ מנות
זמן הכנה: 45 דקות
המצרכים:3 כפות שמן
1 כפית קצח
1 כפית גרגירי כמון
2 בצלים קצוצים
2 שיני שום פרוסות
כפית ג'ינג'ר מגורר
4 גבעולי בצל ירוק
2 עגבניות קצוצות
1 כרובית גדולה מופרדת לפרחים
3 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות
2 כוסות מים
1 וחצי כפיות קארי
מלח ופלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה: מחממים שמן במחבת, ומטגנים קצח וכמון במשך דקה עד שהם ריחניים. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים שום, ג'ינג'ר, בצל ירוק ועגבניות, וממשיכים לטגן עוד שתי דקות. מוסיפים כרובית, תפוחי אדמה ומים, מכסים ומנמיכים להבה. מוסיפים קארי, מלח ופלפל, ומבשלים 30 דקות תוך ערבוב מדי פעם, עד שהירקות מתרככים.
צ'יטה צ'ולה
קארי חומוס. התבשיל הנהדר הזה דורש תכנון מוקדם, כי יש להשרות את החומוס במים למשך הלילה, ואז לבשלו בנפרד לפני ההכנה. אפשר לקצר תהליכים ולהשתמש בחומוס מושרה ומבושל, קפוא או מקופסה. התבשיל מתקבל נוזלי יחסית, כמעט מרק. אם אתם מעדיפים תבשיל סמיך יותר, תוכלו להסיר את המכסה בתום הבישול ולהמשיך לאדות אותו 20 דקות נוספות על אש קטנה.
כמות: ‭6-4‬ מנות
זמן הכנה: לילה השריה + שעתיים וחצי
המצרכים: 3 כפות שמן
4 בצלים קצוצים
1 צ'ילי אדום טרי
צרור בזיליקום טרי
צרור כוסברה טרייה
פיסת שורש ג'ינג'ר טרי באורך 2 ס"מ
רבע כוס מים
חצי קילו חומוס מושרה במים למשך הלילה ומבושל עד לכדי ריכוך
מים לכיסוי
3 עגבניות קצוצות
1 וחצי כפיות קארי
מלח ופלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה:בסיר מחממים שמן. מוסיפים בצל ומטגנים עד להזהבה. בינתיים טוחנים במעבד מזון צ'ילי, בזיליקום, כוסברה, ג'ינג'ר ומים לרסק. לאחר שהבצל השחים, מוסיפים את רסק הבזיליקום ומטגנים דקה. מוסיפים חומוס מבושל ומוסיפים מים כמעט עד לכיסוי החומוס ‭2)‬ ס"מ פחות‭.(‬ מוסיפים עגבניות קצוצות, קארי, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מכסים ומנמיכים להבה. מבשלים 30 דקות. מגישים חם.
צ'פאטי. צילום: מיכל לנרט
צ'פאטי
לחם הודי שטוח שמזכיר טורטייה. מכינים על מחבת ישנה, כי חריכת הבצק מתבצעת ללא שומן ומותירה עליה כתמים (שלא יורדים‭.(‬

כמות: 15 יחידות
זמן הכנה: שעה
המצרכים: 500 גרם קמח לבן
500 גרם קמח מלא
חצי ליטר מים פושרים
רבע כוס שמן
מלח, לפי הטעם
אופן ההכנה: לשים את כל החומרים עד לקבלת בצק רך ולא דביק. אפשר להוסיף עוד קצת מים או קמח, עד שמגיעים למרקם נוח לעבודה. מחלקים את הבצק ל‭15-‬ כדורים. מניחים על משטח עבודה מקומח קלות, מכסים במגבת לחה ומניחים ל‭20-‬ דקות מנוחה.

מחממים מחבת ללא שמן. מרדדים במערוך (על משטח מקומח) כל כדור לעיגול בעובי חצי ס"מ. מניחים על המחבת הלוהטת וצולים חצי דקה (עד להופעת כתמים שחורים פה ושם על הבצק‭.(‬ הופכים לצד השני וחצי דקה נוספת. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק. שומרים את הצ'פאטי המוכנים בתוך סיר מרופד מבפנים במגבת ומכוסה, לשמירה על החום והלחות, כי הצ'פאטי מתייבשים בקלות
צ'אי עם כדורי אנרגיה. צילום: מיכל לנרט
צ'אי
תה הודי ריחני ומבושם. אפשר להכין עם תה שחור בתפזורת, או עם שקיות תה.
כמות: 2 ליטר
זמן הכנה: 20 דקות
המצרכים:1 ליטר מים
4 מקלות קינמון
כף גדושה תרמילי הל, שבורים
5 מסמרי ציפורן
1 חופן תה שחור בתפזורת
1 ליטר חלב
סוכר, לפי הטעם
אופן ההכנה:בסיר מביאים לרתיחה את המים עם קינמון, הל וציפורן. מוסיפים תה ומרתיחים חמש דקות נוספות. מוסיפים חלב ומביאים לרתיחה. מסירים מהאש, מסננים ומוסיפים סוכר לפי הטעם. מגישים חם.
כדורי אנרגיה
ביסים מרוכזים של מתוק. את טעמם הייחודי מקבלים ממתקי התמרים האלה מתוספת של חמאת בוטנים וטחינה גולמית. אפשר לגלגל לכדורים כמו כדורי שוקולד, או לעצב בצורות.
כמות: 30 כדורי אנרגיה
זמן הכנה: 10 דקות
המצרכים:1 חבילה ‭500)‬ גרם) תמרים מגולענים בוואקום
רבע כוס קוואקר
1 כוס אגוזי מלך קצוצים
חצי כוס גרעיני חמנייה
1 כף גדושה טחינה גולמית
1 כף גדושה חמאת בוטנים
אופן ההכנה:לשים יחד את כל החומרים לעיסה אחידה. מגלגלים לכדורים ושומרים במנז'טים. אפשר לגלגל בקוקוס את הכדורים המוכנים, כך הם יהיו פחות דביקים, ואז לשמור בקופסה אטומה (ללא מנז'טים‭.(‬
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...