ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
המרצדס של הבירה
שתי בירות פרימיום, אבל אשכרה פרימיום, עושות את דרכן ברגעים אלה מאוסטריה לישראל
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
מירה איתן
13/3/2005 12:02
רוב הבירות המיוצרות בעולם הן בירות הלאגר הבהירות. הבירה ה"בלונדינית" הגיעה אלינו לראשונה מצ'כוסלובקיה, מאוסטריה ומגרמניה. בניגוד ליין, בירה זו אינה משתפרת עם הזמן ולכן כדאי לצרוך אותה כשהיא טרייה. אויבי הבירה - החמצן, האור, החום והזמן - יכולים לגרום לה להחמיץ ולאבד את טעמה.  

לצד בירות הלאגר הבהירות יש בירות נוספות, שעוברות תהליכי יישון במבשלה וממשיכות להתיישן גם בבקבוקים עצמם, בדיוק כמו יין טוב. שתי בירות מסוג זה הגיעו בימים אלה לישראל היישר מאוסטריה, ממבשלת אגנברגר. המבשלה, הממוקמת בטירת אגנברג, הנמצאת כ‭80-‬ קילומטר מזלצבורג, הוקמה בשנת ‭.1681‬ תחילה היא סיפקה את צורכיהם האישיים של אנשי הטירה, ולימים הפכה למסחרית. בשנת 1803 רכשה את הטירה משפחה המפעילה את המבשלה עד היום. המשפחה גרה בטירה וכל בניה עובדים במבשלה.  

בירות בהירות טובות יש לנו כבר די הרבה בארץ, ולכן החליטו היבואנים להביא ממבשלה זו שני סוגי בירות מיוחדות, חדשות ושונות. הראשונה היא סמיקלאוס האיכותית, אחת הבירות הנדירות בעולם. הבירה מיוצרת רק פעם בשנה, ב‭6-‬ בדצמבר, ומיוצרת בשיטות מסורתיות. הבירה מותססת ומיושנת במשך עשרה חודשים לפני מילוי הבקבוקים באוקטובר. היא נקראת "בירת בציר‭,"‬ בדיוק כמו יין, ומגיעה ל‭14-‬
אחוזי אלכוהול, כלומר, זוהי הבירה האלכוהולית ביותר בעולם. ניתן ליישן אותה עוד כמה שנים בבקבוק עצמו. הבצירים הבוגרים יותר מפתחים אופי מורכב עם סיומת קרמית, מלאה וחמימה. 

בשל כובדה, סמיכותה ומתיקותה סמיקלאוס מתאימה גם ללוות ארוחות. אפשר להגיש אותה עם מנות עשירות או עם קינוחים ובעיקר עם שוקולד. כמעט אידיאלי להגיש אותה בסוף הארוחה כמשקה דז'סטיף.  

בירה שנייה מבית מבשלת אגנברגר היא אורבוק ‭,23‬ המכילה ‭9.6‬ אחוזי אלכוהול. הבירה מיושנת במשך תשעה חודשים במרתפיה העתיקים של טירת אגנברג עד לקבלת צבע זהוב סמוק כהה. לאורבוק טעמים עשירים ואיזון מורכב המתחיל במתיקות הלתת (מאלט) בקצה הלשון והופך לסיומת יבשה ומרירה.  

אורבוק 23 נחשבת לבירת הדגל של המבשלה. במבשלה קוראים לה "קוניאק הבירות" וממליצים לשתות אותה בדומה לקוניאק וליהנות ממנה בכמויות קטנות, לגימה אחר לגימה. שתי הבירות לא נועדו לצריכה יומיומית המונית. אלה בירות אליטיסטיות לאירועים או לקינוח. הן נמכרות במסעדות ובברים הנבחרים. בקבוק סמיקלאוס עולה 60 שקל ובקבוק אורבוק 23 עולה 50 שקל. אפשר גם לקבל אותן הביתה באמצעות שליח תמורת 180 שקל לרביעיית סמיקלאוס ו‭210-‬ שקלים לשישיית אורבוק 23 דרך חברת להב חץ אחזקות בטלפון: 04-8577607, או
במייל
אורבוק 23, בירת הדגל
בחזרה לבלונדיניות
בירות הלאגר הזהובות חייבות חוב של כבוד למבשלה אחת ומיוחדת, פילזנר אורקואל ‭,(Pilsner Urquell)‬ או בתרגום חופשי, "פילזנר ממקור ראשון‭."‬ פילזנר אורקואל, אחת הבירות הידועות והמוכרות בעולם, החלה דרכה בשנת 1839 כשתושבי פילזן שבצ'כיה החליטו כי נמאס להם מבירות באיכות גרועה והם החלו בהקמת מבשלה משלהם. המטרה היתה לייצר בירה בסגנון בוואריה.

הארכיטקט שבנה את המבנה הביא איתו מבוואריה מומחה לבירות ששמו היה ג'וסף גרול. האגדה מספרת כי בשנת 1840 הבריח נזיר שמרים מיוחדים ממנזר בווארי ומכר אותם לגרול. השמרים הפכו לסוד הייחודי של גרול, ובשנת 1842 היתה הבירה הראשונה מוכנה וגרול הציג את המצאתו - בירה זהובה, עמידה בפני טלטולי הדרכים וטעימה ביותר.

הבירה התפרסמה די מהר ברחבי אוסטרו-הונגריה ומשם הדרך לשאר אירופה ולשאר העולם היתה קצרה. בתחילת מלחמת העולם הראשונה כבר היו לחברה משרדי מכירות ב‭34-‬ מדינות. שתי מלחמות העולם חיבלו מאוד במבשלה ובקשריה. את החזרה בגדול אפשר היה לראות רק בשנות השישים של המאה הקודמת. בירת פילזנר הנוכחית עדיין מיוצרת באותה שיטה, לפי אותה נוסחה ועם אותם מרכיבים, וגם היא כבר מגיעה לארץ.

אי אפשר שלא להתייחס לעוד בירת לאגר, גם היא מצ'כיה, שמגיעה לאזורנו בימים אלה. הבירה נקראת אגנברג (בלי קשר לבירה האוסטרית‭.(‬ בינתיים אפשר למצוא אותה רק בחביות בכמה ברים נבחרים בארץ, אם כי בימים הקרובים היא אמורה להגיע גם בבקבוקים.

המבשלה, שהנה בבעלות פרטית משפחתית, יושבת בעיר הציורית צ'סקי קרומלוב שבדרום צ'כיה, ואגנברג מיוצרת בסגנון הישן. לארץ הגיעו שני סוגי בירה, בהירה וכהה. הבירות מאוד קרמיות עם איזון מצוין בין מרירות למתיקות ועם קצף עשיר מאוד. בבירה הבהירה חמישה אחוזי אלכוהול ובכהה ‭4.4‬ אחוזים. מחיר הבירה בחביות: ‭23-16‬ שקל לחצי ליטר.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...