 |
ארוחת בוקר, "הארוחה החשובה ביום", שכוללת חלב או יוגורט בתוספת קורנפלקס או גרנולה, זוכה לתדמית של ארוחת בריאות מנצחת. היא כוללת מרכיבים מזינים, משביעים, ולא פחות
חשוב מספקת ארוחה זמינה, שאינה דורשת הכנות בזמן הקצר שעומד לרשותנו בבוקר. האומנם התדמית מוצדקת, והאם יש הבדל בין קורנפלקס, שממותג יותר לילדים, לבין גרנולה?
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
הנבדקים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
קורנפלקס (ערכים ממוצעים): אנרגיה, 370 קלוריות; חלבון, 8.6 גרם; פחמימות, 80 גרם; סיבים תזונתיים, 7.2 גרם; שומן, 4 גרם.
גרנולה (ערכים ממוצעים): אנרגיה, 385 קלוריות; חלבון, 8 גרם; פחמימות, 60 גרם; סיבים תזונתיים, 22 גרם; שומן,12 גרם.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
המרכיבים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
המרכיב העיקרי של דגני הבוקר למיניהם הוא פחמימות מורכבות, כמו תירס, חיטה, אורז. לאלה אינדקס גליקמי נמוך, כלומר קצב ספיגת הפחמימות איטי, וגורם לעלייה מתונה של סוכר בדם. כך נוצרת הרגשת שובע לאורך זמן והאכילה המיותרת מצטמצמת. יתרון זה הולך לאיבוד במידה רבה בגלל תכולת הסוכר הגבוהה, שמעלה את האינדקס הגליקמי. שימו לב, הסוכר מופיע על הקופסה שני ברשימת הרכיבים, שמצוינים בסדר יורד.
מקורן של הפחמימות בגרנולה בשיבולת שועל, בחיטה ושעורה, בפירות מיובשים ולפעמים בדבש. האינדקס הגליקמי נמוך יותר ותכולת הסיבים התזונתיים גבוהה באופן משמעותי. הסיבים התזונתיים ממריצים פעילות מעיים, מסייעים במניעת עצירות וחשובים להורדת רמות של סוכר ושומנים בדם.
רבים מדגני הבוקר מועשרים בוויטמינים ובמינרלים שמוספים אליהם בדומה לגלולות מולטי-ויטמין. בגרנולה מקור הוויטמינים והמינרלים הוא מהפירות היבשים ומהאגוזים. ספיגתם וזמינותם של אלה גבוהה יותר אם הם מגיעים מהמזון ולא כתוספים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
השורה התחתונה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
דגני הבוקר הם סוג של ממתקים, אמנם עדיפים על סוכריות ושוקולדים, אך עדיין ממתקים מבחינת איכותם התזונתית ותרומתם לבריאות השיניים. כדי לשדרג אותם בכל זאת חשוב לאכול אותם עם חלב או יוגורט, המכילים חלבון וסידן - ולא בתפזורת או כחטיף.
לגרנולה יתרונות בולטים בהשוואה לקורנפלקס: בתכולת הסיבים התזונתיים, בסוג השומן (לא רווי) לעומת שומן צמחי (מוקשה) בקורנפלקס, שמעלה את ערכי השומן בדם, ובהיעדר צבעי מאכל שנמצאים בחלק מדגני הבוקר. הקורנפלקסים לסוגיהם יכולים להוות ארוחת בוקר מדי פעם, אפשר לשלבם עם גרנולה או להציע אותם במקום ממתקים אחר-הצהריים.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה |  |  |  |  | |
|