יש לכם סטארטאפ רפואי? כדאי לכם לקרוא את המאמר הזה

חברות-הזנק בתחום הרפואה הדיגיטלית יוצרות חידושים פורצי-דרך המשפרים את הניהול והתפעול של ספקי שירותי בריאות, ומשפרים את הטיפול בחולים. לנוכח הגידול המתמיד בתחרות והצורך להשיג מימון מקרנות הון סיכון, מומלץ לחברות רפואה-דיגיטלית להגן על ההמצאות שלהן באמצעות קניין רוחני. מכשולים בפני השגת הגנה כזו קיימים בשפע

אהרון ג'. קפרון ורוברט ד. וולס | 24/4/2016 13:42
חברות-הזנק בתחום הרפואה הדיגיטלית יוצרות חידושים פורצי-דרך המשפרים את הניהול והתפעול של ספקי שירותי בריאות, ומשפרים את הטיפול בחולים. לנוכח הגידול המתמיד בתחרות והצורך להשיג מימון מקרנות הון סיכון, מומלץ לחברות רפואה-דיגיטלית להגן על ההמצאות שלהן באמצעות קניין רוחני. מכשולים בפני השגת הגנה כזו קיימים בשפע.

לחברות-הזנק יש משאבים מוגבלים, והן טרודות בעיסוקים החיוניים השוטפים של חברה חדשה. בנוסף, פסיקות שניתנו לאחרונה בבית המשפט והמדיניות של משרד הפטנטים וסימני מסחר של ארה"ב (USPTO) הופכים את ההגנה על טכנולוגיות מסוימות הקשורות לתוכנה לקשה עוד יותר להשגה. כתוצאה מכך, חברות רפואה-דיגיטלית עלולות להתקשות בהשגת הגנה משמעותית על המצאותיהן.

 
shutterstock
פטנט shutterstock


אולם חברות רפואה-דיגיטלית יכולות לפתח תיקי קניין רוחני אפקטיביים שיספקו הגנה להמצאותיהן.

א. בצעו ביקורת המצאות
אילוצים תקציביים והתפתחויות במוצרים מייקרים את הניסיון להשיג הגנת קניין רוחני לכל המצאה. אולם ביקורת המצאות יכולה למקד את ההחלטות שיש לקבל בשאלה איזה המצאות מצדיקות השקעה. לאחר זיהוי ההמצאות שברשותן, החברות יכולות לדרג את ההמצאות ולהקנות להן ציונים מספריים על פי גורמים כגון:

(1) האם היא מספקת יתרון תחרותי;
(2) עד כמה היא שונה מהפתרונות הידועים;
(3) קלוּת ביצוע הנדסה-לאחור;
(4) היכולת לאתר הפרה; וכן
(5) הערך עבור מתחרים, שותפים עסקיים ובעלי רישיונות.

באמצעות ציונים אלה, החברות יכולות לחשב את הציון המצטבר עבור כל המצאה ולנסות להשיג הגנת פטנט לאותן המצאות שקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר. חברות-הזנק יכולות להגן על המצאות שקיבלו ציונים נמוכים יותר כסודות מסחריים, או לא להגן עליהן כלל.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

 

צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק
עליתי על פטנט גאוני צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק


 
ב. לא לשכוח את נושא העיצוב
לצד חידושים טכנולוגיים, חברות רפואה-דיגיטלית משקיעות לעתים קרובות משאבים רבים בעיצוב המוצר, לרבות ממשקי משתמש, סמלים, גופנים, הנפשות והמראה הכולל של מוצריהם. על החברות לשקול להגן על ההשקעות האלה באמצעות רישום פטנטים על עיצובים (Design Patents). מתן הגנה הן לעיצוב והן לטכנולוגיה שבבסיס המוצר מאפשר לחברות להגן על חוויית המשתמש הכוללת שמספק המוצר. העלוּת הכרוכה ברישום פטנט על עיצוב  גם נמוכה בסדרי גודל מהעלוּת של רישום פטנט רגיל.

ג. להתמקד בטכנולוגיה שבבסיס המוצר – לא בתוכן
בקשות פטנטים רבות המוגשות היום מתמקדות בנתונים שבהם נעשה שימוש (לדוגמה, נתונים הקשורים בטיפול רפואי) – בניגוד לטכנולוגיה של המוצר, שמעבדת את הנתונים. התמקדות בתוכן עלולה להקשות באופן משמעותי על השגת פטנט רשום. עם הגשת הבקשה, משרד הפטנטים וסימני מסחר של ארה"ב (USPTO) קובע איזו קבוצת טכנולוגיה תבחן את הבקשה. כפי שמוצג להלן, לסיווג הזה השפעה משמעותית על הסיכוי להשיג פטנט. שיעור הקיבול שלבקשות פטנטים המסווגות בתחום המסחר-האלקטרוני צולל מ-60-75% עד לפחות מ-10%.

 
יח''צ
שיעור ההיענות לבקשות רישום פטנט בתחומי טכנולוגיה שונים יח''צ


בעוד שאין דרך להבטיח סיווג טכנולוגי מסוים, מיקוד של תיאור הבקשה ושל תביעות הפטנט בטכנולוגיה שבבסיס המוצר, במקום בתוכן שבו מטפל המוצר, מגדיל בצורה דרמטית את הסיכוי שהבקשות יסווגו לתחומי טכנולוגיה ידידותיים-יותר לרישום פטנטים.

סיכום
את הדוגמאות לעיל ואסטרטגיות נוספות ניתן להתאים כדי לסייע בפיתוח ובהגנה על השקעות המו"פ של חברת-הזנק בתחום הרפואה הדיגיטלית בעזרת קניין רוחני.

אהרון ג'. קפרון ורוברט ד. וולס Finnegan, Henderson, Farabow, Garrett & Dunner, LLP

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים