שומנים בדם - זה טוב ? זה רע ?

התשובה לשאלה האם שומנים בדם הם טובים או רעים הינה מציאת שביל הזהב. אנו זקוקים לשומן להתחדשות, אך כאשר הריכוז בדם גבוה מדי, אנו מסתכנים בחסימה של צינורות הדם. כך גם הוכיחו מחקרים שנעשו בכל רחבי העולם ב-60 השנים האחרונות

ד''ר אלכס גביש | 13/6/2016 21:23
כשם ששערות גופנו צומחות, ציפורננו מתארכות ועורנו מתקלף ובמקומו נוצר עור חדש, כך גם איברנו הפנימיים וכדוריות הדם, מתחדשים וגדלים כל הזמן. לצורך ההתחדשות דרושים שלושה אבני בניין אשר יחד יוצרים רקמה חדשה, והם: חלבון, סוכר ושומן.

במידה ואחד ממרכיבים אלו אינו קיים, הגדילה וההתפתחות נעצרים. אבני בניין אילו נישאים בזרם הדם לכל פינה ופינה בגוף באמצעות צינורות הדם. במידה ויש נזק בדפנות הפנימיות של צינור הדם כתוצאה מסוכרת, מעישון, מיתר לחץ דם, מעודף חומצות או עקב נטייה תורשתית - השומן "נתקע" באזור הנזק, חודר לדופן ומצטבר שם. לתופעה זו קוראים טרשת עורקים. כאשר השומן מתחיל להצטבר הוא מושך אליו שומן נוסף, וככל שיש יותר שומן בדופן הצינור, החלל דרכו צריך לזרום הדם - הולך ומצטמצם. בעקבות הצטברות השומנים, חלל הצינור עשוי להיות כל כך צר עד שהדם מתקשה לזרום דרכו.

 
צילום: שאטרסטוק
בדיקת כולסטרול צילום: שאטרסטוק


במידה ולצינור המוצר מגיע קריש דם, גוש שומנים או כאשר השומן בדופן גורם לקרע שלו העורק- חלל הצינור נחסם לחלוטין. מצב זה נקרא בשפה הרפואית "אוטם", כלומר צינור הדם נאטם. ה"אוטם" יכול להיות בכל מקום בגוף, אבל מכיוון שהלב והמוח עובדים יותר מרוב האיברים האחרים, הסיכוי להיווצרות חסימת צינור באיברים אלה גבוה יותר. כשצינור הדם חסום, החלק אליו היה אמור הדם לזרום - נהרס. ללא אספקת הדם המכילה את חומרי הבניין של גופנו, האיבר מפסיק לתפקד.

התשובה לשאלה האם שומנים בדם הם טובים או רעים הינה (כמו כל דבר אחר בחיים) מציאת שביל הזהב. אנו זקוקים לשומן להתחדשות, אך כאשר הריכוז בדם גבוה מדי - אנו מסתכנים בחסימה של צינורות הדם. כך גם הוכיחו מחקרים שנעשו בכל רחבי העולם ב-60 השנים האחרונות.

מחקרים אלה הראו באופן חד משמעי כי ככל שרמת השומן גבוהה יותר - הסיכוי להגיע לחסימה של צינור דם קריטי גבוהה יותר. חוסר שומנים גורם להאטה או עצירה של גדילת הגוף, אבל עודף שומן בדם איננו מכאיב או מלווה בתלונות. לכן, ללא בדיקת כמות השומנים בדם לא נדע כי קיימת בעיית עודף שומנים, עד להופעת הסתימה בצינורות הדם.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

 
ללא
תרופה לכולסטרול ללא

אז מה נעשה אם אנו סובלים מעודף שומן בדם?
הטיפול המומלץ ביותר הינו הקפדה על תזונה נכונה, המכילה כמות סבירה של שומנים, והימנעות מארוחות בשעות הערב המאוחרות, שהופכות בשעות הלילה לשומנים נוספים בגוף. פרט לדיאטה, מומלצת פעילות גופנית מתמשכת, במהלכה הגוף שורף בעיקר את השומנים "הרעים" המוכרים גם בשם "כולסטרול LDL". חלק ה-LDL של הכולסטרול הינו השומן הספציפי אשר מצטבר בדופן העורק וגורם לחסימות. בנוסף, פעילות גופנית מעלה את הכולסטרול החיובי (HDL), שתפקידו לעזור ולהחזיר את עודף השומנים מהדם לכבד, ובכך מאט את חסימת צינורות הדם.

במידה ואמצעים אלה לא יעילים מספיק, ועדיין קיימת עדות לערכי כולסטרול LDL גבוהים, ישנו צורך בטיפול תרופתי. כיום, התרופות המובילות בשוק הינן תרופות ממשפחת הסטטינים שמעכבות את יצירת השומן בכבד, ועל ידי כך מונעות עודף של LDL כולסטרול בגוף. חלק מהאנשים עם עודף של LDL אוכלים בצורה תקינה, אך המנגנון הפועל לוויסות יצור השומן התקלקל. במקרים אלו, חובה לעצור את הכבד מלייצר שומנים נוספים. ישנה תרופה נוספת המורידה את ההולכה של השומן מהמעיים אל הגוף (איזיטרול). תרופה זו יעילה לאנשים הסופגים הרבה שומן בתזונה לא מבוקרת, אך עוזרת פחות לאנשים שהכבד שלהם מייצר בעצמו את עודף השומנים.

 

צילום: באדיבות אתר the vegan woman
מאכלים בלי כולסטרול רע צילום: באדיבות אתר the vegan woman


עם זאת, בשנים האחרונות אנו יודעים כי הסטטינים גורמים לחלק מהאנשים כאבים, ועלולים לגרום לנזק בשרירי הגוף ולפעילות מוגברת של הכבד. לאור תופעות לוואי אלו, ומאחר וחלק לא מבוטל של החולים לא מצליח להגיע לערכים תקינים של LDL, פותחו בשנים האחרונות תרופות חדישות, אשר נמצאו יעילות יותר מהטיפול בסטטינים בעשרות מחקרים, בקרב אלפי אנשים בעולם.

לאחרונה, תרופות אלו בשם רפאטה (אבולוקומאב) ופראלואנט (האלירוקומאב), אושרו לשימוש על ידי משרד הבריאות גם בארץ. הרפאטה ניתנת מתחת לעור פעם בשבועיים, והיא נכללת בסל התרופות בישראל לאנשים שסובלים מרמות גבוהות שלLDL  כתוצאה מנטייה תורשתית ("היפרכולסטרולמיה משפחתית הומוזיגוטית").

לאנשים אשר לא עומדים בקריטריונים של סל הבריאות וסובלים עקב הטיפול בסטטינים, יש אפשרות לקבל את התרופה באמצעות מרבית ביטוחי הבריאות הפרטיים, ובחלק מהביטוחים המשלימים של קופות החולים. תרופה זו, מהווה פתרון יעיל לאנשים שסבלו מתופעות לוואי של הסטטינים או לאנשים שהטיפול בהם לא הצליח להוריד את השומנים לערכים הרצויים.

הכותב הינו קרדיולוג בכיר מזה 38 שנה ומומחה בטיפול תרופתי למניעת טרשת

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים