"יש חיים במאדים": הויכוח ניצת מחדש

הוויכוח נעתיק על מחקר שערכו גשושיות ויקינג 1 וויקניג 2 על כוכב הלכת בשנת 1976, מתחדש. אחת מהתוצאות במחקר רמזו על האפשרות כי קיימים חיידקים על הכוכב

אסף גולן | 25/10/2016 13:14
הממצאים מהשנתיים האחרונות על כוכב הלכת מאדים, הכוללים בין השאר מים זורמים וכן חומרים הכוללים תרכובות המיוצרות, לעיתים, על ידי חיידקים מעוררים, הצית ויכוח ישן סביב ניסוי שנערך על הכוכב כבר בשנת 1976.

באותה שנה נחתו שתי גשושיות אמריקנית ויקינג 1 וויקינג 2 על אדמת הכוכב. זה היה המגע הפיזי הראשון של האנושות עם הכוכב והגשושיות ששלחו לכדור הארץ תמונות מהכוכב וכן ממצאים נוספים בנוגע לאטמוספירה שלו. ניסוי נוסף שערכו הגשושיות כלל בדיקה של קרקע הכוכב מתוך מטרה לזהות בה חיידקים. לשם כך הגשושיות הזריקו מים עם חומרים מועשרים לקרקע ובחנו את תוצרי התהליך.
  
AFP
יש חיים בכל זאת? קרקע מאדים AFP

ההנחה הייתה שאם ישנם חיידקים על הקרקע אזי הם יפרקו את התערובות ויפלטו חומרים שיעידו על תהליך העיבוד הזה. תוצאות הניסויים ההם הראו כי בחלק מהמקרים החומר שהוזרק לקרקע אכן עבר תהליך של פירוק. הבעיה החלה כשהתברר כי כדי לבצע את הפירוק שאותר, אפשר היה להסתפק בחומרים כימיים אחרים שהתגלו על הכוכב או בקרני השמש החזקות שפגעו בכוכב.

לאור זאת נקבע אז ברוב דעות של החוקרים כי לא נמצאו הוכחות חד משמעיות למציאות של חיים ברמה כל שהיא על הכוכב האדום. בנוסף חלק מהדגימות הראו סימני פירוק וחלק לא ולכן הממצאים רק בלבלו יותר את החוקרים. עם זאת לאורך השנים קיימת בעולם המחקר קבוצת אופוזיציה שטוענת כי המחקר ההוא אכן הוכיח שעל הכוכב האדום קיימים סוג של חיים גם אם פרימיטיביים.
 
חוקרים אלו טוענים כי הממצאים מהשנתיים האחרונות של חקר הכוכב מעצימים את האפשרות הזו וזאת על רקע מציאת חומרים, באטמוספירה של מאדים, המעידים על פירוק אורגאני. בנוסף עצם המציאות של מים זורמים על הכוכב מעצימה מבחינתם גם כן את האפשרות הזו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים