חוששים מהתקף לב? מהשמנה? ברוכים לעולם החדש של גוגל

שורה של פיתוחים חדשים בתחום הבינה המלאכותית, הענן והביג דאטה, תאפשר לגוגל לסייע לכולנו בעולם היומיומי שלנו בתחומים כמו חשבון חשמל, פקקים ותרופות למחלות. החברה גם יודעת לזהות קטטות אלימות לפני שהם קורות

אסף גולן | 17/11/2016 17:56
מושגים כמו 'ענן' או 'ביג דאטה' מושמעים לא פעם בנוגע לעולם המחשבים הנוכחי בו רובנו פועלים. אולם מעטים מאיתנו יודעים כיצד להבין את המושגים האלו וכלל לא מודעים להשפעה הרבה שלהם על החיים שלנו. לצורך כך שוחחנו עם ניר חינסקי, מנהל פעילות הענן של גוגל בישראל, אפריקה והמזה"ת, שמסביר מדוע מדובר במושגים הנוגעים לכל אדם ומשפיעים על החיים של כולנו.

לדבריו "גם כשאנחנו מדליקים את החשמל כשאנחנו נכנסים הביתה אנו לא יודעים את כל התהליך וכל מי שנמצאים בדרך שגורמים לכך שהמנורה שלנו תדלק. אבל האנשים האלו שם ובלעדיהם לא יהיה אור. כך הדבר גם בענן.
 
מדובר בסופו של יום בטכנולוגיה חשובה שמאפשרת לנו לשמור תמונות, הודאות דואר חשובות ומסמכים וזאת מבלי שאנחנו מאפסנים אותם אצלנו במחשב. המקום הזה שבו החומר נמצא לא מעניין כל כך את המשתמש בבית שמצלם תמונות אצלו בסלולר אבל המקום הזה הוא הענן. זה עולם שלם שיכול לתת ערך מוסף רב מאד לאנשים הפרטיים ולשנות לגמרי את עולמם".
ניהול נכון של התחבורה ומניעת פקקים

במסגרת הדוגמאות שמביא ניר חינסקי הוא מציין פרויקט של החברה שנערך בעולם במדינה גדולה שהקל מאד על הפקקים והתנועה. "מדובר במדינה עם תקציב מוגבל שסובלת מפקקים ומעומסים בכבישים. אנחנו נתנו לה את היכולות שלנו לנתח מידע רב – ביג דאטה – וכך הצבנו לה מצלמות בכל המצתים והכבישים הגדולים. בנוסף נכנסו להסכם עם חבר הסלולר המקומית שיש לה 27 מיליון מנויים.

המנויים האלו לא חשובים באופן הפרטי ולא מתבצע עליהם מעקב אבל המציאות שלהם על הכביש מעניינת אותנו כי אנחנו יכולים להגדיר תאי שטח שיש בהם עומס ולנתח מה גורם לעומס. ככה על ידי מחשב עם בינה מלאכותית שיודע לנהל ולהבין בעצמו זרמי תחבורה, עומסים, לפענח תמונות ולהבין מה הוא רואה בתמונות האלו, האם זה תאונה, פקק רגיל או שעת עומס רגילה, עם כל הידע הזה יכולנו לבוא לשר התחבורה המקומי ולתת לו אומדן מדויק איפה יש פקקים, למה יש פקקים, מה גורם להם. זה יתרון גדול למקבל החלטות.
 

צילום: עמי שומן
הטכנולוגיה תמנע פקקים. פקקים בכפר שמריהו צילום: עמי שומן

הוא ככה יכול להחליט עם התקציב שיש לו מה הכי בוער, איפה יש פקק שנגרם מתשתית לקויה ושצריך לפתור. בנוסף לכך המחשב יודע לזהות תאונה ולהבין מה קורה בה ולהזעיק ישר משטרה וצוות חילוץ ככה המון עומסים נפתרים" הוא אומר.

למנוע פעילות פלילית לפני שהיא קורית

אחד הפיתוחים עליהם מספר ניר חינסקי שיצא אל הפועל בעקבות היכולות של הענן וניתוח המידע  הגדול של גוגל הוא מחשב שיודע לנתח מצבי אלימות ולהעריך האם קטטה קלה עלולה לגלוש לקרב סכינים או לאירוע פלילי מסוכן.

"היום לבינה המלאכותית שלנו יש יכולת לזהות מה קורה בשטח ולנתח בזמן אמת האם יש הסלמה של המשתתפים באירוע פלילי. המצב הזה מאפשר לנו לסייע לגורם שביקש את המידע הזה להציב מצלמות באזורים מועדים לפורענות ולזמן למקום משטרה עוד לפני שהאירוע מסלים וככה אנחנו מונעים את האירוע מראש.
 

צילום: גטי אימג'ס
תדע לזהות ולעצור קטטות מראש. קטטה בין אוהדי ליברפול למנצ'סטר יונייטד צילום: גטי אימג'ס

מדובר בטכנולוגיה בה המחשב קובע האם תהיה אלימות כן או לא. זה מדהים כי יש לנו כיום מחשב שיודע לנתח כבר הבעות פנים, להבין תהליך שקורה במציאות ממש כמו בן אדם. המחשב יודע גם להפיק לקחים וללמוד מהעבר על העתיד. זה תחום שלם שהגיע לבשלות רבה מאד".

הבינה המלאכותית תשנה את העולם

לדברי ניר חינסקי הבינה המלאכותית של המחשבים בעולם היא כיום ברמה כה בשלה עד שבעתיד הקרוב מחשבים כבר יוכלו לתת דאגנוזות רפואיות על שברים וכן להתריע בפני אדם על מצבו הרפואי לפני תחילת מחלה בפועל.

"תאר לך שהמחשב אומר לך שמחר אתה חולה ולכן תערך היום כדי למזער את הנזק. תאר לך מחשב שיודע האם השבר שלך רציני או לא ושיודע לפענח תצלומי רנטגן, בדיקות MRI, זה לא העתיד זה כבר כאן. המחשבים כיום כבר יודעים לנתח 50 שנה אחורה דאגנוזות של צילומי ולהבין מה אנחנו רואים בתמונה כמו רופא. מחשבים יודעים לזהות את הסוכר בדם שלנו, האם אנחנו אוכלים טוב או לא, הם יכולים לתת לנו אזהרות לפני התקף לב. אלו פרויקטים שעכשיו בהרצה אצלנו עם כל מיני גורמים. זה העולם הנוכחי".
 

צילום: SHUTTERSTOCK
ידע להמליץ על תרופות צילום: SHUTTERSTOCK

עיר יותר חכמה

"תאר לך שמחשב מרכזי יפעיל את משאיות הזבל בעיר וידע לנתב אותן לפי רחובות ריקים, פחים מלאים, ומידע נוסף. כך המשאית והצוות ייסעו פחות, יבזבזו פחות דלק ויפעלו יותר טוב. תאר לך שתדע בכל רגע נתון איזה רחוב פנוי בעיר ואיזה לא. זה יחסוך לך המון זמן וכסף.

כל הדברים האלו אפשריים היום עם טכנולוגית הענן והביג דאטה. אז אמנם האזרח הפשוט נתקבל בזה בסוף התהליך אבל הוא מקבל שירות טוב מאד ולא אכפת לו איך זה קורה. אבל זה לא נגמר רק ברמת העיר. תאיר לך שתקבל כל יום בזמן אמת דו"ח על הוצאות החשמל שלך, איזה מכונה מבזבזת יותר חשמל ואיזה פחות. ככה תוכל לתכנן את חשבון החשמל שלך בזמן אמת ולא תקבל אותו בסוף החודש כשאין לך כבר אפשרות לחסוך. תאר לך שתקבל חשבון חשמל מפולח לפי כל מכשירי החשמל בבית עם המלצות במה לחסוך. זה לא אופציה עתידית זה טכנולוגיה ממשית שאפשר כבר כיום להפעיל" אומר ניר חינסקי.

השיחה בנושא תחום הענן והביג דאטה שנערכת במשרדיה המרווחים של חברת גוגל בתל אביב, עוסקת גם ביכולות רבות של החברה בתחום זיהוי התמונות ברזולוציה שלא נראתה עדיין בשוק. "יש לנו כיום יכולת לזהות פנים כך שהמחשב ידע לאורך החיים להתאים את כלל התמונות שלך אחת לשניה אפילו אם אתה התבגרת וקצת נהיית שונה. יש לנו את היכולת הזו גם בווידאו. אלו חלק מפריצות הדרך שלנו שצוותים עמלים עליהם כל יום. היכולת של מחשב להבין ברמה כזו כמו אדם היא עולם שלם של בינה מלאכותית שכיום כבר ממש בשל".

שימור לקוחות

עולם המחר כבר היום. ניר חינסקי
עולם המחר כבר היום. ניר חינסקי  יח''צ
תחום נוסף שבו עוסקת החברה הוא היכולת לזהות לקוח לא מרוצה ולפנות אליו עם הצעה מפתה כזו שתשמר אותו כלקוח בחברה שבה הוא מנוי. "אנחנו מזהים מתוכן השיחות שלו, מהפניות שלו לשירות לקוחות, מניתור החשבונות והמחויבויות שלו לחברה מסוימת האם הוא מרוצה או לא. זה על ידי תוכנה שמתמללת את השיחות שלו ובודקת מילות מפתח. ככה התוכנה החכמה הזו יודעת להגיד לחברה שפלוני אלמוני לא מרוצה והיא גם יודעת להציע תהליך שיהפוך אותו למרוצה מחדש".

זה ממש האזנה לשיחות?
נכון, בכל אפליקציה היום שקיימת אצלך בסמארטפון אתה מאשר המון דברים ואחד מהם הוא האזנה לשיחות שלך. אני למשל עוצר את התכונה הזו ולא מאשר שיאזינו לי, אבל הדבר הזה קיים ורבנו מאשרים אותנו בצורה אוטומטית. למרות זאת לטעמי העולם של המדיע הרב, הענן והבינה המלאכותית הוא צעד גדול קדימה בתחום שלנו ובעתיד המכשירים הביתיים שלנו ישוחחו איתנו בזמן אמת, יעבירו מידע רלוונטי, הרופא ידע עלינו הכל בזמן אמת וידע במה אנו חולים ולמה. זה ישדרג את החיים שלנו הרבה יותר מהפגיעה בפרטיות שאולי תהיה"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים