זה אצלם בדם: ערכים מועברים גנטית מהורים לילדים
אם עד כה הסברה הרווחת הייתה שערך הוא דבר נרכש, מחקר חדש מגלה שחלק מסט הערכים שלנו מועבר אלינו גנטית. חוקרים בחנו את השפעת הגנטיקה על שמרנות, עזרה לזולת, השגיות ופתיחות אצל ילדים והסיקו: "היא משחקת פה תפקיד לא מבוטל"
איך ילדינו רוכשים ערכים? מחקר חדש גילה שכבר בגיל שבע ילדים מחזיקים בסט ערכים, שמועבר להם, לפחות בחלקו, בתורשה מהוריהם. זאת בניגוד לתפישה הרווחת לפיה ערכים מתגבשים רק בגיל ההתבגרות.
''ההסתכלות המסורתית על ערכים היא שהם מתעצבים בהתאם למה שמספרים לנו ההורים ודמויות חינוכיות בגן ובבית הספר''
צילום המחשה: SHUTTERSTOCK
המחקר שארך קרוב לשנתיים נערך על ידי פרופ' אריאל כנפו-נעם מהאוניברסיטה העברית, ד"ר פלורינה יוזפובסקי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובשיתוף פרופ' אנה דורינג מאוניברסיטת ווסטמינסטר, והוא בין הראשונים לבדוק דירוג ערכים אצל ילדים צעירים. הוא נעשה בקרב 174 זוגות אחים תאומים מירושלים וסביבתה, תאומים זהים ותאומים שאינם זהים. הילדים נדרשו לתאר ערכים באמצעות ציורים - אמצעי שפותח על ידי פרופסור דורינג. "באמצעות שימוש בכלי זה, שמאפשר להראות תמונות של ערכים ולתת להם ביטוי יותר ממשי בציור - הצלחנו למדוד את הערכים אצל ילדים קטנים", אמרה ל-360 ד"ר יוזפובסקי.
יוזפובסקי הסבירה את מהות הבחירה בתאומים כמושא מחקר: "תאומים זהים חולקים את כל הגנים שלהם ואילו הלא-זהים חולקים רק 50 אחוזים מהגנים שלהם. אם תאומים זהים דומים זה לזה יותר מאשר תאומים לא זהים - ניתן להסיק שיש השפעות גנטיות על אותה תכונה, שאותה החוקרים בודקים. במקרה זה, בדקנו ערכים.

השגיות מושפעת מגורמים גנטיים כמו גם מגורמים סביבתיים. מסי חוגג עם המשפחה
צילום: גטי
"זו בעצם שיטה שמאפשרת לנו לבודד השפעות גנטיות לעומת השפעות סביבתיות", המשיכה. "אנו כולנו מושפעים מההורים שלנו. אחת מהנחות הבסיס במחקר מסוג זה היא ששני סוגי התאומים מושפעים באותה מידה מהשפעות סביבתיות-הוריות, כך שכל הבדל בדמיון בין תאומים זהים לבין תאומים לא זהים - הוא בעל חשיבות מחקרית ועשוי להצביע על השפעות גנטיות".
המחקר מצא שזוגות של תאומים זהים חולקים דימיון ערכי רב יותר בהשוואה לזוגות תאומים לא זהים. "נבדקו ארבע קבוצות של ערכים: שמרנות, עזרה לזולת, השגיות ופתיחות. נמצא ששמרנות, עזרה לזולת והשגיות הושפעו הן על ידי גורמים גנטיים הן על ידי גורמים סביבתיים. לעומת זאת, פתיחות וחיפוש חוויות חדשות לא מושפעים מגורמים גנטיים - אלא רק מגורמים סביבתיים". מידת הדתיות של המשפחה פועלת את פעולתה בעניין זה; ילדים ממשפחות דתיות דירגו בחשיבות גבוהה ערכי שמרנות ומסורתיות בעוד שילדים ממשפחות חילוניות ביכרו פתיחות.

''פתיחות וחיפוש חוויות חדשות הם ערכים המושפעים רק מגורמים סביבתיים''
צילום: AFP
מה גרם לכם לערוך את המחקר הזה?
"התעניינו במה שגורם לבני אדם להיות בעלי תכונות כאלו או אחרות, מה גורם לנו להתנהג בצורה מסוימת ובאופן רחב יותר, מה מעורר אמפתיה בין בני אדם ומה הופך אנשים ל'טובים'. ההסתכלות המסורתית על ערכים היא שהם מתעצבים בהתאם למה שמספרים לנו ההורים ודמויות חינוכיות בגן ובבית הספר. בני אדם מגיל ילדות כל הזמן מקבלים מסרים מהחברה - וחברות שונות שולחות מסרים שונים. אבל המחקר שלנו מצא שהערכים האלה נקבעים גם על ידי הסביבה וגם על ידי הגנים שלנו. שניהם משפיעים. במחקר הזה מצאנו בפירוש שהגנטיקה משחקת פה תפקיד לא מבוטל".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg