מחקר: צריכת קנאביס עוצרת תהליכי הזדקנות במוח

חוקרים ממישראל ומגרמניה הצליחו לשחזר את ביצועי הזיכרון של עכברים מבוגרים ולהחזירם למצב זהה לזה של עכברים צעירים, באמצעות קנאביס. השלב הבא: ניסויים קליניים בבני אדם

דליה מזורי ואסף גולן | 10/5/2017 8:56
תגיות: מדע, מחקר,קנאביס,הזדקנות
ביצועי הזיכרון יורדים עם הגיל אולם מחקר חדש שהתפרסם בNature Medicine, מראה כי קנאביס יכול להפוך את תהליכי ההזדקנות במוח. במחקר שערכו מדענים באוניברסיטת בון בגרמניה עם עמיתיהם באוניברסיטה העברית בירושלים, נצפה שיפור בזיכרון של עכברים מבוגרים אשר הצליחו "לסגת" חזרה למצב של עכברים בני חודשיים, לאחר טיפול ממושך במינון נמוך של קנאביס שהכיל את הרכיב הפעיל בצמח - THC. הגילוי פותח שלל אפשרויות חדשות, בין היתר, בטיפול בשיטיון (דמנציה).
  
צילום: שאטרסטוק
המחקר יעזור לטיפול בדמנציה. קשישים (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

כמו כל איבר אחר, המוח שלנו מזדקן. כתוצאה מכך, היכולות הקוגניטיביות שלנו יורדות עם הגיל. בגיל מבוגר קשה יותר ללמוד דברים חדשים או להקדיש תשומת לב למספר דברים בעת ובעונה אחת. מדובר בתהליך שהוא נורמלי, אבל בו בעת יכול גם לקדם דמנציה. מזה זמן רב חוקרים מחפשים דרכים להאט או אפילו להפוך את תהליך ההזדקנות של תאי המוח.

כעת מדענים מאוניברסיטת בון ומהאוניברסיטה העברית בירושלים הצליחו להפוך את התהליך – בינתיים בעכברים בלבד. בשל תוחלת החיים הקצרה שלהם (כשנתיים), עכברים מתחילים להראות קשיים קוגניטיביים בולטים כבר בגיל 12 חודשים. החוקרים נתנו כמות קטנה של THC, הרכיב הפעיל בצמח הקנאביס, לעכברים בני שנתיים, שנים עשר ו-18 חודשים במשך תקופה של ארבעה שבועות.
 
צילום: חטיבת דובר המשטרה
''הטיפול הפך לחלוטין את אובדן הביצועים אצל העכברים המבוגרים''. חממת מריחואנה צילום: חטיבת דובר המשטרה

לאחר מכן, הם בחנו יכולת למידה וביצועי זיכרון אצל העכברים, שכללו כישורי כיוון והתמצאות במרחב וזיהוי של עכברים אחרים. עכברים שקיבלו את מנת הפלסבו (דמה) הראו תהליכי למידה ואובדן זיכרון שתאם את גילם. לעומת זאת, התפקודים הקוגניטיביים של העכברים שטופלו בקנאביס היו טובים בדומה לעכברים הצעירים (בני החודשיים). "הטיפול הפך לחלוטין את אובדן הביצועים אצל העכברים המבוגרים", מסר פרופ' אנדריאס צימר מהמכון לפסיכיאטריה מולקולרית באוניברסיטת בון בגרמניה.

שנים של מחקר קפדני

המדענים גילו כי המוח מזדקן הרבה יותר מהר כאשר העכברים הם אינם בעלי קולטנים פונקציונליים לחומר הפעיל THC. בגוף האדם נוצרים באופן טבעי קנבינואידים, ולהם יכולת להפעיל את הקולטן שלהם במוח המכונה CB1. הם גם הסיבה לאפקט "הממסטל" של THC במוצרי חשיש או מריחואנה, אשר מצטברים בקולטן. THC מחקה את ההשפעה של קנבינואידים המיוצרים באופן טבעי בגוף וממלאים תפקידים חשובים במוח. "עם הגיל, כמות הקנבינואידים שנוצרת באופן טבעי במוח פוחתת", אומר פרופ' צימר. "כאשר הפעילות של מערכת הקנבינואידים יורדת, אנו מוצאים הזדקנות מהירה במוח". כדי לבדוק מהי ההשפעה של הטיפול בTHC בעכברים בוגרים, חוקרים באוניברסיטה העברית, בהובלת ד"ר מונה דביר-גינזברג ופרופ' איתי באב ז"ל, בחנו את השינויים האפיגנטיים במוחם של עכברים בגילאים שטופלו ב THC.
 
צילום: ראובן קסטרו
תפקודי הזיכרון במוח השתפרו. קנאביס צילום: ראובן קסטרו

"הטיפול ב- THC עורר שינויים מולקולאריים ואפיגנטיים, אשר לא תאמו יותר את אלה של עכברים מבוגרים לא מטופלים, אלא היו דומים לאלה שאצל עכברים צעירים", אומרת ד"ר מונה דביר-גינזברג מהמכון למדעי השיניים בפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית. יתרה מכך, מספר הקישורים בין תאי העצבים במוח המהווה תנאי חשוב ובסיסי לסיגול יכולות למידה גדל אף הוא. "נראה שהטיפול של THC הפך את השעון המולקולרי", אומר צימר.

החוקרים מציינים כי המינון של ה-THC שניתן לעכברים היה נמוך ומוקפד, כך שלא היה אפקט "ממסטל". גם היום, מוצרי קנאביס שונים כבר מותרים כתרופות כמו בשימוש להקלה בכאב של מחלות שונות. בשלב הבא, החוקרים מעוניינים לערוך ניסוי קליני כדי לחקור האם THC מצליח לעצור ואף לגרום לנסיגה של תהליכי ההזדקנות במוח גם אצל בני אדם, ולהגדיל את היכולת הקוגניטיבית שלהם.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים