לקראת הנסיעה למאדים בשנת 2035 התחילו מדעני חלל לתכנן מזון שיחזיק מעמד בין שנתיים לחמש שנים
דפדף בניו אייג'
ד"ר דינה ראלט 11/11/2004 12:55
מדעני חלל עסוקים לא רק במציאת דרכים לקיצור ושיפור המסע אל החלל אלא גם בהינדוס מזון שיתאים למשימות שעשויות להימשך מספר שנים. במאדים קיים רק שליש מכוח המשיכה של כדור הארץ וזה בהחלט מספיק לבישול, אך בעת שהותם בחללית ייאלצו האסטרונאוטים לאכול מזון מוכן. הדרישות למסע חלל שכזה לא לגמרי ברורות. ההשערה היא שהצוות יזדקק לפחות נתרן וברזל וליותר סידן אולם לא ידוע עדיין האם הצוות יזדקק למנות מוגדלות של נוגדי חימצון, בגלל החשיפה המוגברת לקרינה.
אבל אלה לא הבעיות התזונתיות היחידות שהם מתמודדים איתם. בנוסף למרכיבי התזונה הבינו אותם מדענים כי יש להתחשב גם במרכיבים מכניים ופסיכולוגיים שכן למזון תפקיד מאוד חשוב לתחושה הכללית של האדם (well being), בייחוד כאשר מדובר בהיעדרות של יותר משנתיים מכדור הארץ.
אספקט נוסף שיש לקחת בחשבון הוא הזבל. מה יעשו עם השאריות? עם העטיפות? כרגע האופציה היא לבצע חיטוי כדי שהמזון שנותר יוכל להחזיק מעמד זמן רב מבלי להזיק, אבל גם זה לא פשוט כי פעולת חיטוי היא לא פשוטה בחללית ולא אפשרית לעתים תכופות.
החוקרים מתכננים גם כיס חימום וחיטוי בעיקרון ה- joule heating שיהיה מורכב מאלקטרודות חימום שביניהן יונח המזון. הזרם שיעבור דרך המזון יחמם או יחטא אותו, תלוי בעוצמתו. אותו כיס יוכל לטפל גם באריזות ולשמר אותן עד לפריקת המטען.