 |
/images/archive/gallery/102/561.jpg פחי אשפה בחיפה.
צילום: הרצל שפירא  |
|
כמה אוכל אנחנו זורקים לזבל |
|
מחקר מאוניברסיטת אריזונה: 50 אחוז מהמזון המיוצר במערב נזרק לזבל |
|
|
 | דפדף בניו אייג' |  | |
ד''ר דינה ראלט 14/12/2004 12:29 |
|
|
|
|
 |
את זה שמדינות המערב לא ממש מקפידות על חיסכון במזון כולנו יודעים כבר מזמן. אבל אף אחד לא שיער עד כמה. הפעם מדדו באוניברסיטת אריזונה כמה מהמזון המיוצר באמת נאכל - בין 40 ל-50 אחוז בלבד. בעשר השנים האחרונות מדדו החוקרים כמה יבולים יש בחוות ובמטעים, כמה מזון קיים במחסני המזון, ברשתות השיווק, במסעדות, בחנויות ובמדמנות.
הממצאים מביכים ומצערים, בייחוד כשחושבים על הרעב שקיים בכל כך הרבה מקומות בעולם, על ביליוני הדולרים שיורדים לטמיון ועל זיהום הסביבה המועצם. המחקר החל כמחקר "פסיכולוגיה, תרבות והרגלי צריכה" כשהדגש היה בחינת תוכן המזבלות והערכת הזבל הנזרק. מהר מאוד התברר שהבעיה הרבה יותר חמורה מהמשוער. כמובן שאין אפשרות לייעל את ניצול המזון לרמה של מאה אחוז. בתעשיית תפוחי העץ מעריכים למשל כי כ-12 אחוז מהמטע הולך לאיבוד עד שהוא מגיע לצרכן. עם זאת השיווק האגרסיבי של תפוחי עץ טריים במשך כל השנה גורם לאיבוד הרבה יותר גדול של תוצרת ולבזבוז מיותר. איך כל זה קורה? משווקי פירות וירקות רבים בוחרים להתנהג כמו מהמרים, הם מנהלים שוק מכירה וקנייה לא יציב שגורם להרבה יבולים להירקב כבר בשדות וזאת לפני שבכלל הגיעו אותם יבולים לצרכן.
גם בניתוח התנהגות הצרכנים נראה בזבוז רב, כ-15 אחוז ממצרכי המזון מוצאים את מקומם בזבל למרות היותם אכילים. ההערכה היא כי בממוצע מפסידה משפחה בעלת ארבע נפשות כ- 600 דולר בשנה על מוצרי בשר, ירקות, פירות ודגנים שבוזבזו. כדי לקצץ את הבזבוז יכול הצרכן לתכנן ביתר תשומת לב את קניותיו (זוכרים איך פעם קנו במכולת עם רשימה) את התפריט היומי שלו ואת אפסון המזון, כך שיישמר לאורך זמן. מצוקה תמיד מובילה להתנהגות לא בזבזנית, תזכרו את זה בפעם הבאה שאתם מתפרעים בסופרמקט.
החוקרים מניחים כי ניתן להפחית את הבזבוז בחצי. לא רק שהרבה מאוד משאבים כלכליים יחסכו, כדור הארץ יסבול מהרבה פחות זיהום.
twj@u.arizona.edu
|
 |
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|