 |
שלוש פרוסות לחם מלא ביום יכולות להפחית את הסיכון לחלות לא רק בסרטן, אלא גם במחלות לב ובסוכרת. זה לא חייב להיות לחם. גם חצי כוס אורז חום או אורז בר, חצי כוס פסטה או שיבולת שועל, כוס דגני בוקר ואפילו פופקורן (רק בלי המלח והחמאה) יעשו את המלאכה. כך לפחות עולה מתוכנית התזונה החדשה שפרסמו באחרונה משרדי הבריאות והחקלאות האמריקנים לשנת 2005.
אם זה כל כך פשוט, מדוע אנשים לא אוכלים יותר דגנים מלאים? סיבה אחת עשויה להיות שצריך לערוך עבודת בילוש קלה כדי לזהות אותם. העובדה שפרוסת הלחם כהה, או שבקרקר יש כל מני גרגרים, לא הופכת אותם למלאים. צריך להסתכל ברשימת הרכיבים ולוודא שכתוב "מלא" או "דגן מלא" לפני שאר הרכיבים. מה לעשות? לא לכולם יש סבלנות לכך.
אבל המודעות למזון הבריא הולכת וגוברת בשנים האחרונות, וגם יצרניות המזון מבינות שיש לו פוטנציאל. יותר ויותר חברות מקפידות להדגיש לפיכך את התכולה הבריאה של מוצריהן באותיות גדולות ובולטות. כך למשל עושה חברת קראפט פודס עם דגני הבוקר המלאים שהיא משווקת. בנוסף, לפחות בארצות-הברית, מוציאות יצרניות המזון יותר ויותר מוצרים חדשים ובריאים. בארץ אפשר לראות את המגמה הזו במאפיות, שמציעות כיום מגוון טעים במיוחד של לחמים, רבים מהם מלאים או מלאים חלקית.
"אם אכלתם דגנים מלאים לארוחת בוקר וסנדוויץ' מלחם מלא לצהריים, קיבלתם את המנה המומלצת ליום", מסרה ג'ואן לופטון מאוניברסיטת A&M בטקסס, שסייעה בהכנת תוכנית התזונה החדשה. החוקרים עדיין לא יודעים בדיוק איך ולמה הדגנים בריאים לנו. "זה היה נחמד אילו ידענו את התשובה לכך", אמרה לופטון, "אבל ההסבר טמון לא רק בהימצאות הסיבים התזונתיים שהם מכילים".
דגנים מלאים הם הגרעינים או הזרעים השלמים של דגנים כגון חיטה, שיבולת שועל, תירס או שיפון. הם עטופים סיבים, חלבונים, פחמימות, ויטמינים ומינראלים, וחומרים חיוניים נוספים כגון נוגדי חומרים חמצון שמסייעים במניעת סרטן. כשמעבדים אותם, הם מאבדים חלק גדולים מהחומרים הבריאים האלה, וגם החומרים המזינים שהיצרנים מוסיפים במקומם, לא יכולים להשלים את החסר.
|
 |
 |
 |
 |
|
|