/images/archive/gallery/289/360.jpgסיני בשדה אורז.
צילום: אי.פי.איי
אורז מהונדס טוב לסינים?
לאורז המהונדס שגדל בסין יש יתרונות בולטים או שהוא מהווה סכנה לטווח הארוך - תלוי את מי שואלים
דפדף בניו אייג'
שחר שלוח 4/5/2005 16:18
בסין יש הרבה פיות להאכיל וזו גם אחת הסיבות שהממשלה שם השקיעה מאות מיליוני דולרים במחקרים ביוטכנולוגיים בתחום גידולים חקלאיים של זני צמחים מהונדסים. מבין הגידולים החקלאיים שנבדקו אורז הוא היחיד המיועד למאכל אדם. שני זנים של אורז מהונדס גנטית נבחנו בפרמטרים שונים כמו השפעה סביבתית, תנובה ביחס להשקעה ובטיחותם למאכל. בשני הזנים הללו מופיעה מוטציה שהופכת אותם לעמידים בפני שני סוגים של מזיקים.
החקלאים הסינים שגידלו בשדותיהם את זני האורז המהונדסים לא קיבלו הדרכה מיוחדת והשתמשו, כפי שהם נוהגים, בקוטלי מזיקים במידה שמצאו לנכון. מכיוון שבזנים החדשים כמעט שלא נראתה פגיעת מזיקים, החקלאים השתמשו בכמות פחותה מאוד של חומרי הדברה, רק 20 אחוזים מהכמות הרגילה. כתוצאה מכך האוכלוסייה המקומית נחשפה פחות לחומרים המסוכנים וחל שיפור בבריאותה. התנובה שהתקבלה גבוהה ב-6 עד 9 אחוזים מגידול אורז רגיל.
בעיות בריאות שנגרמות כתוצאה מחשיפה לחומרי הדברה היא בעיה נפוצה בקרב חברות חקלאיות בארצות מתפתחות. ג'יקון הוואנג מהאקדמיה למדעים בבייג'ינג שעקב אחר גידול זני האורז החדשים אומר שבכל שנה 50 אלף חקלאים סינים סובלים מהרעלות, 400 עד 500 מהם מתים.
מי שלא מסתנוור מתוצאות המחקר טוען שבשאפתנות הפיתוח החקלאי הסינית יש סכנה, כי לא קיימת שם מערכת פיקוח נוקשה מספיק ואין יכולת לאכוף את התקנות. הצרכנים עלולים לסבול למשל מתגובות אלרגניות לזנים המהונדסים. בעיה נוספת שיכולה להתעורר היא שבמהלך הזמן המזיקים יתגברו על עמידות האורז (או צמחים מהונדסים גנטית אחרים) וחומרי הדברה ותכשירים אנטיביוטיים יהפכו לבלתי יעילים.