ראשי > ניו אייג' > טארוט
בארכיון האתר
טארוט: המרכבה
ד"ר יואב בן דב על קלף המרכבה שמתריע מפני שאננות ועודף שביעות רצון עצמית ומסמל הצלחה זמנית חסרת ביסוס פנימי
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
ד''ר יואב בן דב
25/7/2005 16:52
בתרבויות שונות מופיע תיאור מיתולוגי של מרכבת השמש המניעה אותה בשמים, ויש שמזהים את ציור הקלף עם מרכבתו של אל המלחמה הרומי מרס. אולם בספרו של ואן ריינברק "הטארוט" מוזכר מקור אפשרי לקלף המרכבה, שמופיע בציורים מימי הביניים ומתייחס לסיפור על אלכסנדר הגדול. אחרי שכיבושיו הנרחבים על פני האדמה לא השביעו את שאיפותיו, החליט אלכסנדר לכבוש את השמים. הוא רתם למרכבתו שני גריפונים (חיות מכונפות אגדיות) ואחז לפניהם חנית עם גוש בשר בקצה. הגריפונים הרעבים ניסו להתרומם כדי להגיע לבשר, והמרכבה ריחפה עד שנתקלה בדמות בעלת כנפיים שהזהירה את אלכסנדר מפני אסון צפוי אם ימשיך בתכניתו. אלכסנדר נבהל והנמיך את החנית, והמרכבה שבה ונחתה על האדמה.

האיש הצעיר שבקלף לבוש בשריון ואוחז בידו מעין חנית ולכן אפשר לראות בו דמות של לוחם. זו גם הסיבה לכך שהוא מזוהה לפעמים עם אל המלחמה. אולם האופי המקושט של הלבוש והמרכבה
מתאים יותר לתהלוכת ניצחון מאשר ליציאה לקרב, כלומר מדובר כאן בהפגנה של הישגים והצלחה ולא על המאמץ וההתמודדות שדרושים לשם כך. גם הכתר יכול להיות סמל להצלחה ולא בהכרח של סמכות מלכותית. הקלף יכול אפוא לייצג ניצחון, התגברות על קשיים, הצלחה של מאבק והכנעה של יריבים, כאשר כל אלה מוכרים על ידי הסביבה וזוכים להערכה ולהוקרה. הפנים הצעירות יכולות לציין "מזל של מתחילים", כלומר הצלחה מעשית ומוערכת של מי שזה עתה "יצא אל העולם".

נקודה משמעותית היא שאופי ההישג שהקלף מייצג הוא לוחמני ותחרותי, ומציב את השואל בעמדה של "אני למעלה" ביחס לאחרים. זו גם נקודת התורפה של הקלף במשמעות זו: הוא מדבר על תחושה או הכרזה על ניצחון, ולא תמיד ברור עד כמה ההכרזה הזו מבוססת על מציאות ממשית. לדוגמה, ייתכן שמדובר בניצחון למראית עין, או בהפגנה של עליונות שתעורר קינאה ועוינות מצד אחרים ולבסוף תתנקם בשואל עצמו.
קלף המרכבה. לחצו להגדלה
המרכבה היא סמל מעמד
בספר בראשית מופיע הסיפור על יוסף במצרים, שקיבל מפרעה את הזכות להשתמש במרכבה כפרס על הצלחתו בחיזוי שבע השנים הרעות (מה שמזכיר כמובן גם את מספר הקלף). בתרבויות שונות, מרכבה נחשבה תמיד כסמל של מעמד: פשוטי העם הלכו ברגל והאצילים נסעו במרכבות. בהתאם לכך, קלף המרכבה יכול לבטא מעמד חברתי מועדף שהשואל נהנה ממנו, כבוד והערכה שהשואל מקבל מאנשים אחרים, הצטיינות או הישגים שזוכים לתשומת לב כללית וכדומה.

בכיוון פחות חיובי, קלף המרכבה יכול לייצג רדיפה אחר כבוד וסמלי מעמד, שאיפה להישגים בכל מחיר או תחושת גאווה ויוהרה של "אני ואפסי עוד". הסיפור על אלכסנדר הגדול ממחיש תחושה כזו של שאיפות מרחיקות לכת וחוסר מודעות למגבלות, שהיוונים הקדומים כינו בשם "היבריס" וראו בה גורם שמעורר את זעם האלים. במשמעות זו הקלף יכול לשמש גם כאות אזהרה, ולהתריע מפני שאננות ועודף של שביעות רצון עצמית.

המרכבה מבטאת שימוש באמצעים חיצוניים
הצורה המרובעת של המרכבה וארבעת העמודים שמסביב לרוכב מזכירים את האופי החומרי של המספר 4, כלומר מתייחסים לאמצעים חומריים וחיצוניים. גופו של הרוכב נראה רק בחלק העליון, וגם כאן רובו נתון מאחורי שריון המבטא שוב אמצעי חומרי וחיצוני שמגן ומפריד את האדם מסביבתו. החלקים החשופים היחידים של הרוכב עצמו הם כפות הידיים והפנים, שבניגוד לשאר הקלף נראים רפויים וחסרי ביטחון.

אפשר להבין מכאן שההצלחה והכוח שציור הקלף משדר נמצאים רק על פני השטח, ונובעים מהאמצעים החיצוניים שמקיפים את הרוכב. מאחוריהם אפשר לקלוט חולשה פנימית, היסוסים וחוסר ניסיון. השריון מציין אי יכולת להפגין חולשה או לבטא רגשות, והחלק התחתון של גוף הרוכב המציין גופניות ותשוקות מוסתר וחסום לגמרי במצב של חוסר מודעות עצמית. אפשר גם להבחין שהניתוק בין חלקי הגוף העליון והתחתון, שהופיע בקלפים כמו הקוסם והקיסר, מודגש כאן במיוחד על ידי קווי המרכבה שחוצים את הקלף לשניים באופן ברור וחד.
המרכבה מייצגת הצלחה זמנית
ממה שנאמר עד כה אפשר להסיק שההצלחה שהקלף מבטא היא חיצונית בלבד, ואין לה בסיס פנימי אמיתי. כמו הסיפור על יוסף שבעקבות הצלחתו באו שנים של עבדות וסבל, גם ההצלחה וההישגיות שהקלף משדר כלפי חוץ יכולים להיות זמניים ואולי אף להיות גורם לכישלון בעתיד. אפשר לקשור זאת לעובדה שהמרכבה עצמה נראית כאילו היא עומדת במקומה. המספר 7 מופיע כאן כצירוף של סטטיות (המספר 4) שמודגשת במבנה המרובע של תחתית הקלף, יחד עם דינמיות (המספר 3) הנרמזת בצורת המשולש שידיו וראשו של הרוכב יוצרים. כפי שהציור מבטא, המתח ביניהם נפתר בכך שהסטטי מתגבר ומכיל את הדינמי. לפיכך, למרות שהמרכבה אמורה להיות כלי של תחבורה ותנועה, נראה שבקלף הזה היא נתקעת. ההצלחה והמעמד שהקלף מייצג עלולים אפוא להיות זמניים בלבד, ואם השואל לא ידע לנצל את שעת הכושר הנוכחית הוא עלול לאבד אותם בהמשך.
המרכבה מתנהלת ללא רצון ברור
ההיסוס וחוסר הביטחון של הרוכב מודגשים על ידי שתי המסכות שעל כתפיו, הנראות כשני פרצופים שפונים לכיוונים מנוגדים. הדבר יכול לבטא מחשבות, שאיפות ופנטזיות שאינן מבטאות שום רצון ברור וממוקד. נראה כאילו האיש במרכבה אינו יודע לאן הוא רוצה להוליך את המרכבה שלו. זו אולי הסיבה לכך שאין בידיו מושכות, כלומר הוא אינו מוביל את מהלך חייו אלא מניח לגורמים חיצוניים להוליך אותו.

הקלף יכול אפוא לבטא היסוסים וספקות שמונעים מהשואל להגדיר בבירור את מטרותיו, ולכן הוא נשלט על ידי סמלי המעמד וההישגים החומריים במקום לשלוט בהם. במשמעות קרובה, הקלף יכול לייצג אדם מצליח ובעל מעמד ששרוי בבלבול רגשי וחוסר מודעות עצמית. הדבר מזכיר את ספרו הפופולרי של רובין שארמה "הנזיר שמכר את הפרארי שלו", המספר על עורך דין מצליח שמואס בקיום חומרני ומחפש משמעות רוחנית לחייו. בקלף המרכבה אנו רואים אותו כמובן לפני המעבר הזה, כאשר סמלי מעמד חומריים כמו מכונית היוקרה (שהיא הגירסה המודרנית למרכבה) עדיין ממלאים את כל עולמו.
המרכבה נגררת בעקבות הסוסים
הפילוסופיה ההודית ממשילה את גופו ונפשו של האדם לחלקים שונים של מרכבה, שהתבונה המודעת אמורה לשלוט ולכוון אותם בדומה לרוכב האנושי. במצב של חוסר מודעות, החלקים השונים פועלים בחוסר תיאום וכל אחד מהם מושך לכיוון אחר. זה גם הרושם שמתקבל מקלף המרכבה. שני הסוסים מושכים אותה לכיוונים שונים, ושני הגלגלים פונים האחד ימינה והשני שמאלה. במצב כזה לא רק שהמרכבה נתקעת, אלא היא גם נסוגה אחורה. אפשר לראות זאת בכך שגם ראשי הסוסים וגם גוף הרוכב פונים לצד שמאל של הקלף, כלומר אל העבר. אם הרוכב לא ילמד לבטא בגרות, משמעת עצמית ויכולת להחליט ולבצע חזון מוגדר, אזי האינרציה וההרגלים הישנים שלו ישתלטו, יבלמו את התקדמותו ויסחפו אותו לכיוון של נסיגה וחזרה אחורה.
מה כל זה אומר?
יציאה אל העולם, פעולה בתחום מעשי. חיבור טוב לענייני טכנולוגיה או תחבורה. ניצחון או הישג זוכים לכבוד, הוקרה והערכה מצד הסביבה. אדם צעיר או בתחילת דרכו זוכה להצלחה, אולם עלול לאבד אותה בגלל חוסר בגרות וניסיון. פנטזיות ותכניות מרחיקות לכת שאולי אינן מעוגנות במציאות. יוהרה, גאווה והתנשאות שעלולות לעורר קינאה. הישגיות וכוחנות כלפי חוץ שמכסות על חולשה פנימית. רדיפה אחר סמלי כבוד ומעמד על חשבון תכנים אמיתיים. הישגים חומריים וחברתיים של אדם שסובל מחסימה רגשית וחוסר מודעות עצמית. התלבטויות והיסוסים, חוסר משמעת ורצון מוגדר, היסחפות אחרי גורמים חיצוניים במקום קביעה של חזון ומטרות. למרות הנתונים המבטיחים, סכנה של היתקעות ונסיגה.
על המחבר
ד"ר יואב בן דב מלמד פיזיקה ופילוסופיה של המדע באוניברסיטאות תל אביב ודל וייה בקולומביה, והוא מורה הטארוט הראשון בישראל (1979). פרטים על פגישות ייעוץ אישי וסדנאות חוויתיות בקלפי טארוט, התפתחות אישית ופסיכומאגיה אפשר למצוא באתר הבית שלו.
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

טארוט
טארוט: קלף השמש  
טארוט: קלף הירח  
טארוט: קלף הכוכב  
עוד...