ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
מנהלת קרנות הפנסיה מיישרת קו עם האוצר: הגירעון הינו 110 מיליארד שקל
בתגובה לפרסומים באשר לפער של 100 מיליארד שקל מול ההערכות האוצר, מסבירים במנהלת הקרנות כי מקור הפער הוא בחילוקי דיעות בשיעור ההיוון
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
רם דגן
21/6/2004 14:53
חילוקי הדיעות לגבי גובה הגרעון של קרנות הפנסיה הותיקות, הצליחו לבלבל אתמול גם את ראשי מנהלת הקרנות. שעות ספורות לאחר שכונסה המנהלה מסיבת עיתונאים, במהלכה הוצג הגרעון של קרנות הפנסיה - כ- 40 מיליארד שקל בשלוש הקרנות העקריות, מבטחים, מקפת וקג"מ - חזרה בה המנהלה, והציגה נתונים שקרובים יותר להערכות האוצר. זה האחרון מעריך כי גודל הגרעון עומד כיום על כ- 140 מיליארד שקל. כעת מעריכים במנהלת הקרנות - שאחראית על מכירת קרנות הפנסיה החדשות, כי גובה הגרעון הינו כ- 110 מיליארד שקל. הפערים בהערכות נובעים ממחלוקת לגבי שיעורי ההיוון, כאשר ההערכה זו נשענת על תשואה עתידית של 4%. לעומת זאת, גרעון בגובה של 60 מיליארד שקל, נובע מהיוון לפי תשואה של 5.57%.  
 
 
כאמור, במסיבת העיתונאים שנערכה הבוקר, מסרה מנהלת הקרנות כי הגירעון של קרנות הפנסיה הוותיקות נאמד בכ-40 מיליארד שקל. המסיבה קוימה לרגל תחילת תהליך מכירת הקרנות החדשות מחר. הערכות הגירעון של המנהלת נמוכות באופן משמעותי מהערכות הקודמות של משרד האוצר, אשר העריך את הגירעון בכ-140 מיליארד שקל.
 
מן הנתונים שמסרה היום המנהלת עולה, כי הגירעון של שלוש קרנות הפנסיה הוותיקות הגדולות מסתכם בכ-37 מיליארד שקל. הגירעון של מבטחים נאמד ב-16 מיליארד שקל. הגירעון של מקפת נאמד ב-5 מיליארד שקל, ואילו הגירעון של קג"מ נאמד ב-16 מיליארד שקל גם הוא.
 
באשר לפער האדיר שקיים בין הערכות המנהלת והערכות האוצר הסבירו היום בקרנות הפנסיה, כי הערכות האוצר כוללות גם הסכמים חריגים, שעדיין לא נחשפו על ידי המנהלת. ראשי המנהלת סרבו לפרט יותר בעניין. בתגובה שנשלחה מאוחר יותר נכתב כי פערים אלו נובעים מייחוס שערי היוון שונים, כאמור.

מחר תעבור הרפורמה להבראת המערכת הפנסיונית בישראל לשלב הבא, עת תצענה קרנות הפנסיה הוותיקות את הקרנות החדשות למכירה. כזכור, בשנת 1995 הוקמו הקרנות החדשות, אשר מנוהלות בסטנדרטים שונים מן הישנות, זאת בעיקר בכדי למנוע מהן מלהגיע לגירעונות האדירים שנרשמו בקרנות הישנות.
 
מי שתרכז ותנהל את תהליך המכירה היא מנהלת הקרנות שבהסדר, שמתכוונת למכור
את קרנות הפנסיה החדשות של מבטחים, מקפת ומיטבית. על פי הערכות המנהלת, צפוי תהליך המכירה להסתיים במהלך מחציתו הראשונה של חודש ספטמבר הקרוב.  יו"ר וועדת ההיגוי שהוקמה לצורך המכירה, יאיר סרוסי, סיפר היום, כי במהלך היום צפוי שר האוצר, בינימין נתניהו, להשתתף בכנס שעורכות הקרנות בחו"ל, בו יעשה נסיון לעניין ברכישה את מחזיקי האג"ח המשמעותיים ביותר של מדינת ישראל.
 
על פי הערכות מהנלת הקרנות, מדובר בהזדמנות רכישה מצויינת, שכן לדעתם, מי שירכוש את הקרנות החדשות יזכה לקבל לידיו כלי פיננסי משובח, עם פוטנציאל התפתחות אדיר. כמו כן ציינו היום ראשי המנהלת את סכומי הכסף הגבוהים להם יזכו הרוכשים בגין דמי הניהול שניתן לגבות מן החוסכים.
 
אז במה בדיוק מדובר? על פי הערכות שמסרה היום מהנלת הקרנות, שלוש קרנות הפנסיה החדשות מרכזות בידהן נכסים בהיקף של כ-15 מיליארד שקל. 10 מיליארד שקל בקרן מבטחים, 3 במקפת ו-2 מיליארד במיטבית. מקפת החדשה תזכה את הרוכשים בסכום של כ-150 מיליון שקל בגין דמי ניהול שנתיים, ואילו מקפת עשויה ליצור סכום של כ-50 מיליון שקל. מיטבית תזכה את הרוכשים החדשים ב-29 מיליון שקל.
 
הרוכשים הפוטנציאליים, שיזכו בזכות לנהל את הכסף שאנחנו חוסכים לעת זיקנה הם בעיקר חברות ביטוח, חברות ניהול וחברות השקעה. עם זאת הודיעה היום מנהלת הקרנות, כי תינתן עדיפות לשחקנים חדשים בתחום.כחלק מן הנסיון הזה שומרת מנהלת הקרנות בידה את זכות לסרב להצעות של שחקנים וותיקים, זאת כל עוד הפער בין ההצעות לא יהיה גבוה מ-15%.
 
יאיר סרוסי אמר היום, כי למרות הרצון להכניס גורמים חדשים לענף, אסור לשכוח שהמטרה העליונה של המנהלת היא מכירת הקרנות בסכום הגבוה ביותר שניתן, זאת על מנת ליצור לקרנות החדשות רווחים גדולים ככל שניתן.
 
ומה יצא לנו מכל הסיפור הזה. מעבר לרווחים שצפויות הקרנות הוותיקות לרשום, מה שישפר את התנאים של העמיתים שלהן, מדברים במנהלת על יצירת שוק תחרותי ושירותי יותר, במסגרתו נוכל לבחור את קרן הפנסיה הטובה לנו, ולעבור כמעט מתי שנרצה לקרן אחרת, שתבטיח לנו להזדקן בצורה מכובדת יותר.  


"היום יצא המרצע מהשק"
יאיר סרוסי אמר היום, כי למרות הרצון להכניס גורמים חדשים לענף, אסור לשכוח שהמטרה העליונה של המנהלת היא מכירת הקרנות בסכום הגבוה ביותר שניתן, זאת על מנת ליצור לקרנות החדשות רווחים גדולים ככל שניתן.
 
ומה יצא לנו מכל הסיפור הזה. מעבר לרווחים שצפויות הקרנות הוותיקות לרשום, מה שישפר את התנאים של העמיתים שלהן, מדברים במנהלת על יצירת שוק תחרותי ושירותי יותר, במסגרתו נוכל לבחור את קרן הפנסיה הטובה לנו, ולעבור כמעט מתי שנרצה לקרן אחרת, שתבטיח לנו להזדקן בצורה מכובדת יותר.  

ח"כ עמיר פרץ, יו"ר ההסתדרות: "היום יצא המרצע מהשק. מטרתו היחידה של ביבי היא להיפטר מקרנות הפנסיה בצורת מכירת חיסול כאשר הדאגה היחידה שלו היא להשיג הישגים בקרב גורמים פיננסים ברחבי העולם לצבירת נקודות שישרתו אותו בעתיד על חשבון חסכונות העובדים והגימלאים בישראל. האינטרסים הפוליטיים של ביבי בנושא הקרנות נחשפו היום במלא מערומיהם הדאגה היא לכל המרבה במחיר ולא לעמיתים".
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...