חיים על טיפים
מי אמר שאנחנו חיים במדינה חופשית? במספרה, במסעדה, במלון ואפילו בחניון - כבר אין ברירה אלא להשאיר טיפ למי שטיפל בנו, גם אם הוא לא ממש הצטיין בכך. מתלבטים כמה שקלים להשאיר לברמן החייכן? תוהים האם המתדלקת זכאית לתמורה על השטיפה? קבלו טיפ
השליח איחר ברבע שעה? המלצרית הגישה מנה לא נכונה? אל דאגה, שניהם יקבלו כמה מטבעות וגם חיוך קטן. רק שלא יחשבו שאנחנו קמצנים. אז מילא שהטיפ הפך למובן מאליו, אבל נראה שמספר בעלי המקצועות שמצפים לתוספת של כמה שקלים גדל משנה לשנה. מלצרים, ברמנים, מורי דרך, ספרים, חופפים, רוחצי מכוניות, שוטפי שמשות, שליחים, נערי שירות במלונות, חדרניות, שיפוצניקים, מובילים וקוסמטיקאיות - לכולם נהוג לתת טיפ היום.
הבעיה הגדולה היא שגובה הטיפ הראוי נותר תמיד אפוף מסתורין. אף-אחד לא יודע כמה באמת ראוי לתת, למי, מתי ואיך. האם דין המלצר בבית-הקפה השכונתי הקבוע כדין המלצרמאחורי-הבופה-המלזי בחתונה? הייתכן שהתשר שנעניק לספרית יהיה זהה לזה שנדחוף לכיסו של החופף המתלמד?
כדי לנסות לצמצמם קצת את אי-הוודאות, דיברנו עם נותני השירות עצמם, בתקווה שיבהירו אחת ולתמיד כמה כסף ראוי לשלוף מהארנק.

במסעדות, בבתי-קפה ובפאבים אנחנו כמעט "מחויבים" להשאיר טיפ. השירות צריך להיות ירוד במיוחד, כדי שנרשה לעצמנו לקום מהשולחן מבלי להשאיר מאחור אפילו מטבע אחד (של 10 שקלים, כמובן). אבל כמה כסף צריך להשאיר? גם באקדמיה מתלבטים. ד"ר רחל ברקן מבית-הספר לניהול באוניברסיטת בן-גוריון ערכה סקר בנושא, וגילתה כי הישראלים משאירים טיפ בגובה 15.7% בממוצע מהחשבון. וככל שהחשבון נמוך יותר, כך הטיפ באחוזים אמור להיות גבוה יותר.
אם בעבר אפשר היה להתחמק ממתן טיפ באמצעות ישיבה על הבר, היום זה כבר לא כל-כך קורה. לדברי זיו גביש, הבעלים של הפאב האירי מרפי' ס במרינה בהרצליה, עד לפני כמה שנים פחות מ-70% מהלקוחות השאירו טיפ לברמן, אבל היום נדיר למצוא לקוח שיושב על הבר ולא משאיר טיפ כלשהו. לדברי גביש, "ברמנים הם חיות חברתיות, וככל שהשיחה איתם זורמת יותר הטיפ גדל בהתאם. טיפ שלא יבייש את הלקוח עומד על 15%-12% מסך ההזמנה".
חזית אחרת שמערבת אוכל, שמחה וכסף נפתחת בכל
לדברי גליה רונן, המנהלת המקצועית של חברת הקייטרינג פפריקה, "חברות הקייטרינג דווקא לא מעודדות היום מתן טיפים למלצרים. לפעמים קורה שאחד המוזמנים לאירוע קורא למלצר מסוים, נותן לו 50 שקל ומבקש ממנו שירות מיוחד, אבל אנחנו לא מעודדים את זה, כי המטרה היא שכל המוזמנים יקבלו שירות שווה".
ואם המלצר שלנו התגלה כספק שירות מחונן, ואנחנו באמת רוצים לצ'פר אותו? "במקרה כזה, שטר של 50 שקל שיינתן בסוף האירוע ייחשב לתעודת הערכה מספקת".
ואם אני בעלת השמחה, מהו גובה הטיפ שאני צריכה לתת מבעוד מועד לעובדים? "נהוג לתת 30-20 שקל לכל ברמן ומלצר באירוע. סכום נמוך יותר ייחשב לשערוריה, וגם די שכיח שבעלי השמחה נותנים טיפ של 50 שקל לכל אחד מאנשי הצוות".

לעוזר/ת הבית, סביר להניח, אתם לא נותנים טיפ אחרי הספונג'ה, אבל הכללים קצת משתנים כשמדובר בשטיפת המכונית. במכון צור שטיפת רכב שבקניון אבנת בפתחתקוה אומרים, כי עובד שמקבל לשטיפה בין 50 ל-70 מכוניות ביום, מרוויח באותו יום 100 שקל ויותר מטיפים.
מיקומו של המכון גם הוא משפיע על גובה הטיפ: כשהלקוח מחכה בצד, אומרים במכון, נוצר קשר אישי בינו לבין השוטף, ואז הוא משאיר טיפ, בדרך-כלל בגובה 5 שקלים עד 20 שקל. מנגד, אם הלקוח בחר להעביר את הזמן בקניון וכלל לא פגש את האדם שמאחורי מכוניתו המצוחצחת, הסיכוי שישאיר טיפ יורד ב-50% וכך גם גובה הטיפ- 10-5 שקלים בלבד.
ומה עושים בתחנות הדלק, כשחייל משוחרר, שרק עלה על סרבל, קופץ לכם על השמשה הקדמית עם דלי, סבון ומגב?
ליאת, הדס ונטאשה, 3 מתדלקות אנרגטיות שעובדות בתחנת הדלק אלון ד"ש, מבהירות: כ-20% מהנהגים והנהגות נוהגים להשאיר טיפ, כשהקהל המתגמל ביותר הוא נהגי המוניות, שמשאירים להן כמה שקלים כמעט בכל תדלוק.
הטיפ הממוצע על שטיפת השמשות (וגם על בדיקת שמן-מים! ) עומד, לדבריהן, על 3 שקלים. "כל עניין הטיפים בתחנות הדלק הוא לא מסודר, וחבל", אומרת ליאת, "אם אנחנו מתאמצות, מנקות ובודקות את הרכב שלכם, אז מגיעים לנו כמה שקלים". על-פי נסיונן, מתדלק מרוויח ביום כ-20 שקל מטיפים, ו"מי שהמגב לא עוזב לו את היד לאורך כל המשמרת, יכול להרוויח 50-40 שקל מטיפים".

ביקור במספרה, כידוע, עלול להותיר את הארנק חבול ומוכה - בעיקר כשלתחזוקת הפריזורה (בעלות של מאות שקלים) מתווסף טיפ שמן. על כל ראש עובדים כיום ספר, חופף ומייבש שיער, ולכל אחד מהם יש להעניק שטר משל עצמו. אם תנסו למרוד במוסכמה הזו, תגלו שאתם חלק ממיעוט מבוטל.
"תמיד היה נהוג לתת לחופפת טיפ מסוים", אומר מעצב השיער מישל מרסייה, "וזה נכון שעד לפני כמה שנים לא כל הלקוחות השאירו טיפים, אבל היום הנוהג נפוץ הרבה יותר. כ-80% מהלקוחות משאירים טיפים לכל מי שבא איתם במגע במספרה". לדברי מרסייה, טיפ מספק לחופף ולמייבש השיער יעמוד על 20-15 שקל , ולספר (שאינו בעל הבית) יש לתת 50-25 שקל.
סכומים דומים תידרשו להוציא מכיסכם גם אצל הקוסמטיקאית. לדברי שרית עובדיה, בעלת מכון פריטי וומן בהרצליה פיתוח, "המודעות של הלקוחות לטיפוח הביאה את הטיפים גם למכונים הקוסמטיים. בארצות הברית אין דבר כזה לקבל טיפול פנים ולא להשאיר תשר, ובארץ, כמו תמיד, יש רצון להידמות למערב. היום אפשר לומר ש-80% מהלקוחות משאירים טיפים".
התעריף הממוצע: פדיקור - כ-20 שקל , מניקור- 20-10 שקל, הסרת שיער בשעווה-20 שקל, מילוי ציפורניים- 20-10 שקל וטיפולי פנים- 50-20 שקל.

סיטואציות מורכבות לא פחות מחכות לכם על מפתן הדלת, עם מגש ביד אחת וקסדה ביד השנייה. לשליחי המזון המהיר נהוג לתת עד 5 שקלים, ומזמינים נדיבים במיוחד נוהגים לתת טיפ כמו במסעדה, דהיינו בגובה 15%-10% מהחשבון.
בענף המשלוחים העסקיים הכללים שונים מעט. לדברי אסף יהב-קורץ, מנכ"ל משותף של חברת השליחים רץ פלוס, שליחי דיוור למשרדים אינם מקבלים טיפים-אלא אם מדובר במשלוח חד-פעמי בתקופת החגים למשל, כמו פרחים או שוקולד. במקרים כאלה לא מקובל, לדבריו, לשלוח את השליח לדרכו בלי כמה שקלים למזכרת.
אבל החגים עוד רחוקים, ועד אז יש סיכוי שתיתקלו בכמה נותני שירות בפוטנציה - בחופשה במלון בארץ או בטיול מודרך בחו"ל. לדברי שמעון לוי, סמנכ"ל מחלקת משאבי-אנוש ברשת המלונות פתאל, אורחים רבים נוהגים לתת לנערי השירות (בל בויז) טיפים של 10-5 שקלים, שמצטברים ביום טוב ללא פחות מ-100 שקל. "דווקא החדרניות, שעובדות קשה מאוד, נותרות מקופחות. רק לעתים רחוקות יש מי שמשאיר להן תשר של 10-5 שקלים. רוב הזמן, בגלל שלא רואים אותן, נוצר מצב של רחוק מהעין - רחוק מהכיס".
יולי-אוגוסט מיטיבים גם עם מורי הדרך. לדברי ניר קינן, מורה דרך בארץ ובחו"ל, עבור סיור יומי בארץ של קבוצה בת 45 מטיילים נהוג לתת טיפ של כ-250 שקל. מטיילים נדיבים במיוחד מעניקים למדריך כ-450 שקל, אבל אלה מקרים נדירים.
בחו"ל מקובל להשאיר למדריך הסיורים המקומי טיפ של 2-1.5 דולר עבור כל מטייל. למדריך הצמוד שמלווה את הקבוצה מקובל לתת טיפ, 15-10 דולר לכל מטייל (כשמדובר בטיול בן 10 ימים), מה שאומר שבסוף הטיול יצטברו בכיסו לא פחות מ-500 דולר. ובכל זאת, אומר קינן, "התיירים הגרמנים, האמריקנים והצרפתים משאירים טיפים יפים כחלק מתפיסת התרבות שלהם. הישראלים יכולים להשתפר בתחום".