לא רק גפילטע
לקראת ראש השנה מגדלי הדגים נערכים להסתערות על החנויות, ומציגים את הלהיט החדש: דגים אורגניים. כמה קילו אנחנו צורכים בשנה, איזה דג הכי פופולרי ואיך שומרים על רווחת הדגים (לפני שהם מגיעים לצלחת). סיפורי דגים
חברת אדמה, המתמחה בפיתוח מוצרי צריכה אורגניים יומיומיים, משווקת דגי אמנון ומוסר אורגניים. הדגים האורגניים הם בעלי ערך תזונתי רב, עשירים בחלבון, דלי שומן ומהווים מקור חשוב לוויטמין B12. הם ניזונים ממזון טבעי המתפתח בבריכות, ממזון המורכב מגרעינים אורגניים (חיטה, סויה ותירס) ומקמח דגים.
הדגים בבריכה האורגנית חיים בצפיפות נמוכה מאוד בהשוואה לגידול הקונבנציונלי, וזאת על מנת להעלות את איכות החיים של הדגים ולמנוע מצבי עקה (stress) שגורמים להדבקה בטפילים, למחלות שונות, לתמותת דגים ועקב כך למעגל אין-סופי של טיפולים. במדגה האורגני אין כלל טיפולים תרופתיים או הורמונליים. (לא לדגים ולא למים).
הדגים מעובדים תחת פיקוח צמוד וקריטריונים מחמירים במפעל העיבוד בקיבוץ גבע, ומשווקים לשווקי הגורמה בישראל ובאירופה. את מוצרי אדמה ניתן להשיג בבתי הטבע, ברשת שופרסל ובחנויות המתמחות.
בארגון מגדלי הדגים מספרים כי עד סוף שנות ה-70 היה הקרפיון הדג הפופולרי ביותר, אלא שבסוף שנות ה-70 החל לרדת הביקוש לקרפיונים ובמקומם כיכבו לסירוגין האמנון והבורי. בסוף שנות ה-90 הפך האמנון לדג המוביל, אחריו הקרפיון, ואילו דג הבורי נמצא במקום ה-3 במצעד הפופולריות.

ארגון מגדלי הדגים הוקם לשם מתן הכוונה מקצועית למגדלי דגי הבריכות. על-פי נתוני הארגון, בארץ צורכים כ-11-10.5 קילו דגים לנפש בשנה, מתוכם רק 4-3.5 קילו דגי בריכות טריים.
ממחקר שערך הארגון בעזרת ד"ר אמיר היימן מהאוניברסיטה העברית במטרה להבין מהן הסיבות לצריכה הנמוכה של דגים טריים בארץ עולה, כי קיימת נגישות נמוכה לדגים טריים ויש קושי בהכנתם, לעומת דגים קפואים הנמכרים ברשתות השיווק. לאחר המחקר יצא ארגון מגדלי הדגים בקמפיין שיווקי לעידוד צריכת דגי בריכה טריים בסיסמה "דג השף- 24 שעות מהבריכה לארוחה".
הקמפיין בא לעודד את הציבור לצרוך דגים טריים. בתחילת
"דגי בריכות גדלים בתנאים מבוקרים, הן מבחינת טיב המים בבריכות והן מבחינת טיב המזון שהם מקבלים, ולכן ניתן לדעת בוודאות כי הם נקיים ממתכות כבדות, מכימיקלים ומזיהומים שונים, בעוד דגי ים או דגים קפואים המיובאים לארץ עשויים להיות חשופים לזיהומים אלו. כמו כן, ניתן לדעת בוודאות מתי הוצאו לשיווק ולוודא את טריותם", קובעים בארגון.

על-פי נתוני סקר שערך מכון שילוב עבור הארגון, נראה כי שיעור צריכת הדגים הטריים בישראל עולה עם הגיל: 82% מבני ה-+60 מדווחים כי הם צורכים דגים, לעומת 38% מבני ה-22-18. בארץ יש כ-150 בריכות של מים מתוקים ומליחים לגידול דגים, הנמצאות בעיקר בקיבוצים ובמושבים ומשתרעות על שטח כולל של כ-27 אלף דונם.
ארגון מגדלי הדגים מייצג 95% ממשקי בריכות הדגים בארץ. הארגון מאגד בתוכו 50 יצרנים, שמספקים כ-20 אלף טונות דגי בריכה בשנה. היקף המכירות של הענף הוא כ-300 מיליון שקל בשנה. רוב בריכות הדגים נמצאות בגליל ובעמק בית-שאן. הבריכות נמצאות במשקים חקלאיים, בעיקר בקיבוצים, ומייצרות 9 סוגי דגים: קרפיון, פורל, מוסר, לברק, אמנון, בורי, באס, כסיף ואדמונית.
בבריכות בארץ מגדלים 21 אלף טונות דגים בשנה, ולאחר ניכוי פחת משווקים 19 אלף טונות דגים (פחת ממוצע של 10%). לשם השוואה, מכירת דגי הים מסתכמת בכ-6,000 טונות בשנה. ארגון מגדלי הדגים בישראל השיק לאחרונה אתר אינטרנט חדש (www.dagim.org.il), שבו ניתן למצוא בין היתר מידע על דגי הבריכה הגדלים בארץ, מנוע חיפוש לחנויות הדגים המתמחות בכל רחבי הארץ ומידע על היתרונות התזונתיים של דגי בריכה טריים.
באתר ניתן למצוא 3 פורומים: פורום כללי בנושא גידול דגים שאותו מנהל יואב חורין, יו"ר הארגון; פורום בישול דגים שאותו מנהל השף חיים כהן, שגויס כמוביל הקמפיין של ארגון מגדלי הדגים; ופורום בריאות בנושא ערכים תזונתיים, שאותו מנהלת הדיאטנית הקלינית עדינה לנג-גני.
הכי הרבה אומגה 3
בורי: 19% מחומצות השומן
בס : 16.8% מחומצות השומן
פורל: 16.6% מחומצות השומן
הכי מעט שומן
מוסר: 2.5%
אמנון: 5%
קרפיון: 6.5%
הכי מעט כולסטרול
בורי: 68 מ"ג ב-100 גרם
קרפיון: 72 מ"ג ב-100 גרם
לברק: 77 מ"ג ב-100 גרם
הכי הרבה ויטמין E
בס: 2.54 מ"ג ל-100 גרם
פורל: 1.81 מ"ג ל-100 גרם
לברק: 1.62 מ"ג ל-100 גרם
הכי הרבה מינרלים - אבץ
לברק: 1.18 מ"ג ל-100 גרם
בס: 1.09 מ"ג ל-100 גרם
אמנון: 1.07 מ"ג ל-100 גרם
הכי הרבה מגנזיום
אמנון: 27 מ"ג ל-100 גרם
פורל: 26 מ"ג ל-100 גרם
מוסר: 25.6 מ "ג ל-100 גרם
מקור: מעבדת מילודע לדגי בריכה