כמה עולה הדיאטה שלכם?
לא אמרו לנו כמה יקר לעשות דיאטה. השוואת מחירים בין 30 "מוצרי לייט" מעלה פער של 37% בין שני הסלים.היצרניות: חומרי הגלם היקרים והאיכותיים יותר הם הסיבה לפער
כשהראש קורא דיאטה והבטן דורשת פיתה - אפילו המחיר הגבוה של המוצרים מופחתי השומן, הקלוריות או הסוכר, לא מהווה גורם מרתיע לצרכן. אם כך, מה הפלא שצריכת מוצרי הלייט והדיאט שוברת שיאים חדשים בישראל בכל חודש?
מסקר שערך איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים בנושא ההוצאה על מזון עולה כי 61% מהנשים רוכשות מוצרים דיאטטיים, וכמוהן נוהגים כ-48% מהגברים .
עוד עולה מהסקר, כי 32% ממשקי הבית נוהגים לקנות מוצרי חלב, יוגורט וגבינה מופחתי קלוריות, 26% רוכשים משקאות קלים ותרכיזים מופחתי קלוריות, 19% ממשקי הבית מעדיפים לחם, לחמניות ופיתות דיאטטיים, 11% הולכים על דברי מתיקה, עוגיות ועוגות מופחתי קלוריות, 7% נוהגים להצטייד בגלידה דיאטטית, 4% מורחים ריבות וממרחים מופחתי קלוריות, 3% פורסים נקניק פסטרמה דיאטטי, ו-3% רוכשים רטבים ומרקים דיאטטיים.
עם נתונים כאלה, קל להבין מדוע חברות המזון מסתערות על קטגוריות המזון הדיאטטי. אולם, האם מישהו באמת יודע להעריך עד כמה יקרים המוצרים הדיאטטיים לעומת גרסתם הרגילה?
מגזין עסקים עשה עבורכם את העבודה ומצא כי סל מוצרים בגרסה דיאטטית יקר ב-37% מסל זהה של מוצרים רגילים. סל שכזה הופך את הכדאיות הכלכלית של קניות דיאטתיות לדיאטתיות בעיקר לארנק.
גימיק נוסף בו משתמשות החברות הוא העלאת מחירים באמצעות הקטנה של מוצר הדיאט. ביותר מ-50% מהמוצרים שנבדקו, ביצעו זאת היצרנים. המהלך עצמו גובל בהטעיית צרכנים, שכן הפחתה בכמות המוצר באמצעות הקטנת היחידה - מביאה ממילא להפחתה אוטומטית בכמות הקלוריות וגם מטשטשת זיהוי מחיר ליחידת מידה קבועה.
בכדי לדעת כמה באמת עולה לנו הניסיון לרזות, בדקנו את מחיריהם של 30 מוצרים שלהם מציעות החברות מוצר מקביל בגרסה מופחתת שומן. את רובם נביא לפניכם. , השוונו מחירים שהתקבלו ל-500 גרם של אותו מוצר. מתוצאות הבדיקה עולה כי הסל בעל 30 המוצרים בגרסה הרגילה יעלה 483.14 שקל , בעוד שעל אותם מוצרים בדיוק בגרסה הדיאטטית תיאלצו לשלם לא פחות מ-662.58 שקל . מדובר בפער של 179 שקל בין מחירי הסלים.
לצפייה בטבלת השוואת מחירי המוצרים לחץ כאן
מי שמאמין באמת כי עוגה ללא סוכר או גלידה נטולת שומן יסללו לו את הדרך למשקל הרצוי, יהיה מוכן כנראה לשלם יותר בעבורן. אלא שגם אם התקוות מתבדות והשומנים ממאנים להיפרד מהבטן, ממשיכים צרכנים רבים להאמין שאם מוצרי הדיאט אינם מרזים - הם לפחות אינם גורמים להשמנה.
לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן של שירותי בריאות כללית, ספק אם בידי המוצרים לסייע להרזיה, וגם הקביעה כי אם "לא יועיל - בטח שלא יזיק" אינה נכונה.
"כשמגיעים אליי לקליניקה, אני לא ממליצה על מוצרים ספציפיים, אלא על מזונות שכל קלוריה שבהם תורמת ערכים תזונתיים בריאים. לא תמיד מוצרי הדיאט למיניהם עונים על הקריטריונים האלה".
ניקח את מקרה החלה הפרוסה. אם לא די בכך שבעבור חלה קלה פרוסה וארוזה תשלמו 11.69 שקל לעומת 8.22 שקלים בלבד על אותה חלה פרוסה וארוזה שאינה קלה, הרי שגרסת הלייט תספק לכם פרוסות דקיקות עד שקופות, המשביעות הרבה פחות. מי שיצליח להתעלם מעניין דקיקות המוצר יגלה כי בחלה הקלה משמיטות החברות את נבט החיטה, המכיל את הוויטמינים החשובים ביותר.
אם תרצו למרוח דבש על הפרוסה, תגלו כי אחרי שתשלמו הרבה יותר על דבש קל, החיסכון התזונתי שלכם יסתכם ב-15-10 קלוריות לכפית מריחה. האם הפרש זה מצדיק פער של כ-6 שקלים בין דבש הלייט לדבש הרגיל?
גם הבחירה בגבינה
בתשלובת החלב תנובה מסבירים, כי "מחירם של רוב מוצרי הדיאט גבוה יותר במספר אגורות מזה של מוצרים רגילים עקב תהליכי ייצור מורכבים יותר, הכוללים הוצאה של השומן מהחלב, ובשל מחיר יקר יותר של חומרי הגלם ברוב המקרים". לטענת אורבך, השוני בטעם בין המוצר המקורי לתחליף, כמו גם העובדה שמשקל פרוסת גבינה אינו גבוה במיוחד, צריכים לגרום לצרכנים לחשוב אם פער המחירים מוצדק.
לחברת טבעול היתה יוזמה מקורית: גרסת לייט מופחתת קלוריות לשניצל התירס המוכר, שמחירה 29.73 שקל לעומת 31.72 שקל לגרסה הרגילה. נשמע מלהיב, לא? עיון מהיר באריזה מעלה כי המחיר אמנם נמוך בכ-2 שקלים, אך הכמות במוצר הלייט הופחתה מ-750 גרם ל-630 גרם.
באשר למוצרים המתוקים אך נטולי הסוכר, כמו הוופלים, השוקולד, החלבה וממרח השוקולד, אורבך קובעת כי "כמות הקלוריות כמעט ואינה משתנה עם הוצאת הסוכר, שאת מקומו תופסת לרוב תוספת שומן מוקשה, ולכן רק מי שאינו יכול לצרוך סוכר מסיבות בריאותיות צריך לשקול לרכוש מוצרים אלה".
ככלל מציעה אורבך לבדוק מה החליף את הרכיבים שהוצאו ממוצרים בעת הפיכתם לדיאטטיים, שכן אם את מקום השומן במיונז החליפו מים - ספק אם יש סיבה אמיתית לגבות בעבורם תוספת מחיר. בדומה לכך, גם במוצרי הבשר השונים נוהגים יצרנים להחליף שומן במים ובמלחים.
אורבך סלחנית יותר כלפי דגני הבוקר מופחתי הסוכר, החומוס הפופקורן לייט וחטיפי הצ'יפס, שכן הללו נצרכים בכמות גדולה יחסית, ולכן יש מקום לשקול בחיוב את צריכתם בגרסה מופחתת סוכר או שומן.
מה כדאי לבדוק לפני שאנו קונים מוצר שעל אריזתו מוטבעת החותמת "לייט" או "דיאטתי"?
ראשית כל, שימו לב לסוגיית המשקל: האם משקל האריזה של המוצר הדיאטטי מגיעה במשקל זהה לזה של המוצר המקורי? אם המוצר הדיאטטי שוקל פחות, הרי שבאופן טבעי הוא מכיל פחות קלוריות-בלא כל קשר לערכיו התזונתיים. בנוסף לכך, בשל העובדה שהמוצר קטן יותר, ספק אם תשבעו מיחידה אחת.
מרכיב חשוב לא פחות הוא הקלוריות. בדקו אם כמותן במוצר הדיאטטי נמוכה באופן משמעותי, שמצדיק שתשלמו על המוצר מחיר גבוה יותר. שימו לב גם אילו רכיבים הוחלפו בהפיכת המוצר הרגיל למוצר לייט. אם לדוגמה החליפו שומן בחלבון - הרי זה משובח. אולם אם החילוף נעשה בין שומן לפחמימה, מים ומלחים שיחזיקו את המים - אולי כדאי שתדירו ידיכם מהמוצר.
בדיקה חשובה נוספת שעליכם לערוך נוגעת לכמות הסוכר. הפחתה של הסוכר לא מביאה בהכרח להפחתת קלוריות, בעיקר אם במוצר הדיאטטי לכאורה ישנה כמות שומן גבוהה (ראו ערך חלבה).
שימו לב גם אילו רכיבים חיוניים הוצאו ממוצר הלייט. בלחם קל, למשל, מוציאים את נבט החיטה שמכיל הרבה שומן. נבט החיטה נחשב למרכיב חיוני בלחם, והוא בעל התרומה המרכזית לתזונתנו מכיוון שהוא מכיל ויטמינים ומינרלים. במקרה כזה, יצא שכרכם בהפסדכם.
מה אומרות אם כך הייצרניות על המחירים הגבוהים של המוצרים. לכולן כמעט אותה התשובה: מוצר דיאט דורש עלות ייצור יקרה יותר,שימוש בטכנולוגיות ייצור מורכבות ומחקר ופיתוח מעמיקים יותר ומכאן הפערים במחירים. האם באמת כך הדבר?
ויטה פרי גליל אומרים כי "תהליך הייצור של התירס לייט הוא איטי מתהליך ייצור התירס הרגיל - מה שמייקר את המוצר" אולם לטענתם מדובר "בסך הכל" בפער של פחות מ-10%.
ממחלבת טרה מסבירים, כי החמאה הקלה המשווקת בקופסה מהודרת פונה לקהל צרכנים המחפש בנוסף לטעם החמאה גם ערכים בריאותיים. כדי לפתח מוצר שכזה נדרשים עבודת פיתוח מרובה ותהליך ייצור יקר.
בטירת צבי מציינים, כי המוצרים מופחתי השומן של החברה כוללים מרכיבים וחומרי גלם שונים, יקרים ואיכותיים יותר מאלה של המוצרים הרגילים. עלויות תוספות אלה גבוהות פי 3 ומאלצות העלאת מחירים מקבילה.
ביוניליוור ביקשו למסור, כי "מחירי המדף של המוצרים אינם נקבעים על-ידי החברה, אלא ע"י החנויות עצמן. עם זאת, בחלק מהמוצרים קיימים פערי מחיר בשל עלויות חומרי הגלם ". מליימן שליסל נמסר כי "על אריזת הלייט מצוין כי 94% מתכולת המוצר הם גרעיני התירס, בעוד שבמוצר הרגיל הם מהווים רק 71% והיתרה היא שומן ונתרן".
בנוגע להקטנת כמות המוצר מוסרת חברת טבעול כי "צרכני הלייט בתוך המשפחה הישראלית הם מעטים יותר, ולכן בסל המוצרים המשפחתי של טבעול נרכשים מוצרים באריזות משפחתיות ומוצרי לייט באריזות קטנות יותר".
מנכ"ל שטראוס-עלית, גיורא בר-דעה, משאיר מקום לתקווה, כשהוא מבטיח כי עם הזמן יוזלו מחירי המוצרים הדיאטטיים".