גיאורגיה: העתיד כבר כאן
בפעם הבאה שתתלבטו באיזו מדינה בגלובוס להשקיע -תזכרו את גיאורגיה. ממלונות בבירה ועד ריביות מדהימות בבנקים - הרפובליקה הסובייטית לשעבר היא היעד הבא של היזמים הישראלים
ב-3השנים האחרונות משקיעה גיאורגיה מאמצים אדירים בשיקום תדמיתה כמדינה מושחתת בעלת מערכת מינהל מיושנת, ביורוקרטית ומנופחת בעובדים המונעים רק על ידי שוחד. בראיון למעריב ציין נשיא גיאורגיה, מיכאל סאאקשווילי, כי כאשר מונה לתפקיד היה נחוש לקדם את ארצו אל המאה ה-21 ולחסל את הנגעים החולים בה, על ידי ביצוע רפורמות כלכליות מקיפות והשתחררות מכבלי הקומוניזם. מה שביצעו מדינות אחרות במזרח אירופה במשך 10 שנים השלימה גיאורגיה בתוך פחות מ-3 שנים.
סאאקשווילי והשר לפיתוח כלכלי, גיורגי ארבלדזה, מספרים שעם בחירתם לממשלה לפני 3 שנים הם קיבלו לידיהם מדינה עם קופה כמעט ריקה ורשת חשמל כושלת. צעדיהם הראשונים היו לבער את השחיתות, להוריד את רמת הפשיעה ולהסיר חסמים בירוקרטיים בפעילות הכלכלית. כך למשל, בעבר היו במדינה 21 סוגי מסים - ואילו עתה נותרו 6 בלבד, מתוך כוונה להוריד בתוך שנה את שיעור המע"מ ל-15%. מס ההכנסה ירד ל-12% והמס על הרווחים ל-15%.
מאז הכריזו על יציאתם למאבק
נשיא גיאורגיה אופטימי שארצו תצ טרף בקרוב לנאט"ו, דבר שיסייע להאצת ההשקעות בארצו (שהסתכמו בשנה שעברה בכ-1.2 מיליארד דולר). סאאקשווילי איננו חושש מתגובה רוסית קשה להצטרפות שכנתה בקווקז לנאט"ו.
בטביליסי מעוניינים שדווקא הישראלים יהיו בין המשקיעים הגדולים בגיאורגיה. סאאקשווילי מצביע על היחסים הקרובים בין שתי המדינות, ולא שוכח להזכיר את התמיכה המסורתית של ארצו בישראל במסגרת מוסדות האו"ם. את הידידות הזו הוא דאג להפגין באמצעות ביקור בחיפה המופגזת במהלך מלחמת לבנון השנייה.
ואכן, במהלך החודשים האחרונים גברה תנועת המשקיעים הישראלים הבאים לבחון אופציות עסקיות במדינה, השוכנת לחופו של הים השחור. שר הכלכלה יודע לספר כי בכל יומיים מגיעים אליו משקיעים ישראלים. בין העולים לרגל לטביליסי ניתן למצוא את אייל עופר, שבדק השקעות בנדל"ן, בהקמת מרכזי קניות ובהשקת קו רכבת שיעביר מטענים מאסיה לאירופה.
רשימת הישראלים עוד ארוכה, וכוללת גם את אליעזר פישמן ובנו אייל, אשר התעניינו גם הם בנדל"ן, בדיוק כמו נציגי הכשרת הישוב. עמי פדרמן מרשת מלונות דן בדק את האפשרות של בניית מלון בבירה. ואילו נוחי דנקנר, יו"ר קבוצת אי.די.בי, רצה לרכוש את המפעילה הסלולרית השנייה בגודלה במדינה האירואסייתית, אך בעקבות התחרות הרבה, זכה בה משקיע אחר שהיה מוכן לשלם יותר. פעיל נוסף בגיאורגיה הוא רוני מילוא, לשעבר ראש עיריית תל-אביב, שמשמש כמתווך בעיסקאות המוצעות לישראלים.
מלבדם יש עשרות ישראלים יוצאי גיאורגיה הפעילים בתחום הנדל"ן לאורכה ולרוחבה של המדינה. חלקם קנו דירות מגורים או שטחי קרקע במקומות מרוחקים מהבירה, שלפי הערכתם יהיו אזורים מבוקשים בעתיד. חלקם אף רכשו אדמות חקלאיות באזור הים השחור במחירים נמוכים, מתוך ציפייה שבשנתיים הקרובות הם יזנקו בעשרות אחוזים.
התחושה הרווחת בקהילה העסקית בטביליסי היא שמחירי הנדל"ן והשותפויות בחברות נמצאים בזינוק חד. בבנק לאומי חשו זאת על בשרם: לפני כמה חודשים חתם הבנק, בתיווכו של רוני מילוא, על זיכרון דברים לרכישת 20% ממניות בנק TCB, מהבנקים הגדולים בגיאורגיה, בסכום של 20 מיליון דולר. בזמן שלאומי ביצע סקר היתכנות, נמצא קונה אחר שהציע יותר כסף. בכל מקרה, נציגי TCB והבנק של גיאורגיה, הבנק הגדול במדינה, יבקרו בשבוע הבא בארץ.
לצד ההשקעות הגדולות, מאות ישראלים הפקידו בחודשים האחרונים עשרות אלפי דולרים בבנקים בגיאורגיה כדי ליהנות משיעורי הריבית הגבוהים המשולמים על פיקדונות דולריים. הבנקים מציעים שיעורי ריבית של 10% - כפול מהשיעורים המקובלים בארצות הברית ובישראל. גם שיעור המס על הפיקדונות הוא 10%. המצב מתאפשר בשל הריבית הגבוהה (30%) שהם גובים על ההלוואות.
משלחת כלכלית בראשות שר הכלכלה ארבלדזה תגיע לארץ בשבוע הבא כדי להציג את אפשרויות ההשקעה בגיאורגיה. ארבלדזה מאמין ביכולתם של הישראלים לקדם את הפיתוח הכלכלי בארצו, ומשבח אותם על כך שהיו הראשונים שהבחינו באפשרויות הכלכליות הטמונות במדינות מזרח אירופה. בין היתר מבקש השר לשכנע חברות חקלאיות להשתתף בפיתוחם של האזורים החקלאיים בארצו, במטרה להגדיל את הייצוא.
כמו כן, חלק מאנשי המשלחת הכלכלית ייפגשו עם נציגי קופות-החולים ויציעו להם להשתלב בתהליך הפרטת 100 בתי-חולים במדינה. במקביל, גיאורגי איסקדזה, מנכ"ל פדרציית אנשי העסקים, מציין כי חברות הביטוח במדינתו מעוניינות בהשקעות של חברות ביטוח מהארץ.
ענף התיירות גם הוא עומד על הפרק, ושר הכלכלה מעודד גורמים ישראליים בתחום להגביר את פעילותם בגיאורגיה, אשר אותה הוא שואף להפוך לאחד מיעדי התיירות היהודית בשנים הבאות.