הרי את מקודשת?
יותר ויותר ישראלים בוחרים להינשא בנישואים אזרחיים. מה תוקפם של נישואים אלו, והאם יש להם יתרונות?
במדינת ישראל יש רק דרך אחת להינשא – נישואים כדת משה וישראל, ברבנות. בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת תרבות של נישואים אזרחיים, בה אזרחי מדינת ישראל נישאים באחת המדינות מעבר לים. הסיבות לנישואים אזרחיים בחו"ל הן מגוונות: חלק מהציבור מעוניין להינשא בנישואים שלא חלה עליהם מערכת החוק הדתי, וחלקם אינם יכולים להינשא באפשרות שמעמידה לרשות המדינה, היינו, בנישואים דתיים. מדובר בעיקר בבני זוג בהם הבעל הוא כהן והאישה גרושה, או בני זוג שאינם מאותה דת.
פרוצדורת הנישואים האזרחיים שונה ממדינה למדינה, אולם התוצאה היא דומה - בני הזוג שבחרו להינשא נישואים אזרחיים בחו"ל חוזרים לארץ כשהם נשואים זה לזו. הנישואים האזרחיים מוכרים במשרד הפנים מבחינת הרישום בתעודת הזהות ובמשרדי הממשלה השונים- אין הבדל כיצד ואיפה נישאו בני הזוג. בנוסף, הזכויות וחובות החלות על בני זוג נשואים במדינת ישראל חלות גם על אלו שהתחתנו בנישואים אזרחיים.
בנישואים רגילים, דרך הרבנות, עלול הליך קבלת פסק דין לגירושים להימשך שנים רבות, לרבות ניסיונות לשלום בית, לאחריו על בני הזוג להסדיר את הגט בפועל מרצונם של שני הצדדים, דבר המשמש כתנאי
על פי הדת היהודית זכותה של אישה נשואה לקבל מזונות מבעלה, אולם בנישואים אזרחיים, בהתאם לפס"ד שניתן בבית המשפט העליון, בית המשפט בוחן את הזכות למזונות של בן הזוג החלש מבחינה כלכלית (בד"כ האישה) וכן את החוזה שנוצר בין בני הזוג במהלך החיים המשותפים שלהם. דמי המזונות יפסקו עפ"י ההסכמה החוזית בין בני הזוג.
אספקט נוסף וחשוב הוא מאבק הסמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה, אשר קיים אצל בני זוג שנישאו ברבנות, כאשר הם מבקשים להתגרש.
בפסה"ד שהוציא בג"צ, נקבע כי בנישואים אזרחיים לא ניתן לכרוך לתביעת הגירושים את עניין הממון, המזונות ושאר העניינים הקשורים לפרידת בני הזוג. המשמעות היא שבנישואים אזרחיים, כל אחד מבני הזוג אינו צריך לחשוש מכך שבן הזוג השני יקדים אותו לערכאה המשפטית הנוחה לו. העניינים הקשורים לגירושין ידונו רק בבית המשפט לענייני משפחה.
יחד עם זאת, עניין זה אינו פתור לחלוטין, שכן פוסקים אחדים בבית הדין הרבני עדיין סבורים שניתן לכרוך את העניינים הכספיים של הגירושים לתביעת הגירושים בבית הדין.
עו"ד ענבר שנהב היא מומחית לדיני משפחה, גירושין וירושה.