דרוש פסיכולוג
עופר לוי מרגיע וטוען כי בימים האחרונים לא חלה מפולת בבורסה הישראלית, אך ממליץ לה בכל זאת לבקר אצל פסיכולוג
למען האמת אין סיבה טובה כל כך להיכנס למאניה, כפי שבוודאי אין סיבה אמיתית להיכנס לדיפרסיה. העליות של היומיים האחרונים עדיין לא מסמנות שינוי מגמה, וגם לא את סיומו של התיקון. לשוק המניות המקומי יש שפעת, והוא ימשיך להיות תנודתי עד אשר הבורסות בעולם יחלימו מהמחלה ויירגעו. מה שבטוח הוא שאין מפולת פיננסית, וכפי שאיש העסקים אליעזר פישמן תיאר את הדברים אתמול, בראיון לעסקים: "לא מדובר במפולת-ואנחנו יודעים בדיוק מהי מפולת. כל משקיע שרצה למכור יכול היה למכור. יש כאלה שקונים, ויש כאלה שמוכרים".
בכל אופן, אנחנו רוצים להפנות את הזרקור לכמה מאפיינים המשפיעים בעיקר על השוק הישראל: בניגוד לבורסות בחו"ל, ישראל חטפה סטירת לחי מצלצלת במיוחד בשבועיים האחרונים. ב-10 ימי המסחר האחרונים מדד המעו"ף איבד 8%, בזמן שהנאסד"ק נחלש רק ב-4%. "אובר שוטינג" היא המילה המדויקת ביותר לתיאור מה שקרה בבורסה באחד העם. עבור המשקיעים הזרים, סטירת הלחי היתה מצלצלת עוד יותר בהתחשב בפיחות החד בשקל, אשר גרם להם להפסד כפול (הירידה של הבורסה והלחצים בשקל).
בניגוד לארצות הברית, שבה הוסט הכסף מהאפיק המנייתי לא?פיק הסולידי, בישראל הכסף יצא מהמניות, יצא מהאג"ח, ולא הלך לשום מקום. בימים האחרונים הישראלים הגיעו לכלל מסקנה ש"מזומן הוא המלך", והחליטו לשבת על הגדר עד יעבור זעם. לסיטואציה הזאת גרמו כמובן גם המשקיעים הזרים, שהחליטו למשוך את הכסף מישראל ומשווקים מתעוררים אחרים ולהשקיעו באג"ח ממשלתיות אמריקניות.
הימים האחרונים, נוסף לנפילה של חברת חפציבה, הדליקו אצל המשקיעים כמה נורות אדומות. במידה מסוימת אפשר אפילו לברך על הירידות האלה. אם עד עכשיו השחקנים המוסדיים בישראל היו מוכנים להשקיע באג"ח לא מדורגות של חברות נדל"ן ציבוריות, ואף לממן את ההון העצמי הדרוש לפרויקטים שלהם תמורת ריבית מגוחכת, הרי שפרשת חפציבה פלוס ופרשות נוספות שעומדות אולי להתפוצץ, יגרמו למנהלי הכספים שלנו לבחון טוב טוב למי הם מוכנים להזרים את הכסף. אחד המשקיעים המוסדיים סיפר לנו אתמול ש"כמעט חצי מבתי ההשקעות בתל אביב היו חשופים לחפציבה, וכרגע הם מנסים ללקק את הפצעים".
כל סיכון הוא גם הזדמנות גדולה. "האובר שוטינג" לא רק פגע בשוק הישראלי, אלא גם גרם לירידות חדות בחלק מהמניות. אנליסטים בשוק ההון ממליצים לבחון אילו מניות נפגעו בצורה משמעותית בימים האחרונים, ולנצל את המחירים הנוחים כדי לאסוף מניות זולות. ההמלצה הזאת, כמובן, לא ניתנת לשונאי סיכון מושבעים, אבל גם לאלו שרוצים ללכת על בטוח ולשבת על הגדר, שווה לבדוק איך אפשר לפזר את תיק ההשקעות למדינות נוספות ולהקטין את אורך החיים של האג"ח (מח"מים).