עידן עופר: נולד לאימפריה
האיש שנולד לאחת המשפחות העשירות בארץ הרחיב השנה את עסקי החברה לישראל ואפילו טאואר מתחילה להיראות כהבטחה. מי זוכר היום שהסבא, יוסף עופר, מכר קרח בנמל חיפה, כשהבן והנכד שווים 19 מיליארד שקל?
עידן גדל בחיפה, שבה סבו יוסף מכר קרח לאוניות בנמל. החשיפה לספינות היא שדרבנה את אביו סמי לעסוק בתחום הספנות, וכיום הוא עומד בראש אימפריית הספנות הגדולה בעולם. עידן שירת, איך לא, בחיל הים כסגן מפקד דבור. הוא גר ביישוב של המיליונרים ארסוף, נשוי ואב לשני בנים ולשתי בנות. במשך שנים רבות עסק בספנות, מטעם המשפחה, בהונג-קונג ובסינגפור.
עידן גילה את המזרח הרחוק ובמיוחד את סין ואת הפוטנציאל הכלכלי שלה ושל הודו, עוד הרבה לפני שזה היה באופנה. לפני 10 שנים הוא חזר לארץ, עם רכישת החברה לישראל בידי האחים סמי ויולי עופר מאייזנברג. מאז הוא יושב ראש החברה לישראל ומשמש גם כיו”ר צים, הנשלטת על-ידי החברה לישראל. שוויה של משפחת עופר מוערך ב-19 מיליארד שקל. בתפקידו כיו”ר דירקטוריון החברה לישראל משתכר עידן עופר, על־פי דיווחי החברה, קרוב לחצי מיליון שקל בחודש.
החברה לישראל פועלת בעיקר בענפי הכימיקלים, הספנות, האנרגיה והטכנולוגיה המתקדמת, באמצעות מערך של חברות מוחזקות. עם החברות המוחזקות העיקריות ניתן למנות את כי”ל (שבבעלותה חברות ענק כמו מפעלי ים המלח, ברום, צים, טאואר סמיקונדקטור ואלרם, העוס־קת בתחום הנדל”ן.(
שנים רבות החזיקה החברה לישראל בשיתוף מדינת ישראל בבתי-הזיקוק לנפט. בפברואר 2006 הושלמה עיסקה שבמסגרתה מכרה החברה לישראל את כל מניותיה בבתי-זיקוק לנפט לפי שווי של 5.2 מיליארד דולר. בתחילת השנה רכשה החברה עם קבוצת פדרמן את בית-הזיקוק בחיפה ב-700 מיליון דולר.
עם הגעתו לחברה לישראל החל עידן להעביר את החברה לפעילות במזרח. החזון העסקי שלו מתמקד בהרחבה גלובלית, כפי שהדבר בא לידי ביטוי לאחרונה, עם כניסת החברה לישראל לתחום תחנות הכוח בדרום אמריקה ולתעשיית הרכב בסין.
בנוסף, למרות שליטת החברה לישראל בכי”ל ובבית-הזיקוק בחיפה, עופר “ירוק” בגישתו העסקית. הדבר בא לידי ביטוי בהשקעות העתק שמבצעות החברות בתחום איכות הסביבה במפעליהן, וכן בכניסתו למיזם הרכב החשמלי עם שי אגסי ובה־קמת החברה-הבת של החברה לישראל, שעוסקת בבדיקת השקעות בתחום האנרגיה הירוקה.
עופר נמצא ימים רבים בחו”ל לטובת עסקי החברה, ומשתמש לצורך כך במטוסו הפרטי. אגב, הוא מעריץ גדול של אל גור ו”פריק” של הסרט שלו. אומרים עליו שהוא “וורקוהוליק,” ממעט לישון ועובד מסביב לשעון. החינוך הקפדני למוסר עבודה גבוה שקיבלו הוא ואחיו אייל אצל אביהם סמי בא לידי ביטוי בדרישות שלו מעצמו ומאנשיו.
עידן מעודכן במילה האחרונה של אמצעי התקשורת והמחשוב החדישים ביותר, והוא עושה בהם שימוש מרבי. כל אנשיו מצוידים ב“בלקברי,” המאפשר שליחת דוא"ל ללא תלות במחשב.
למרות העבודה הרבה עידן מרבה לקרוא, בעיקר בלילות. הוא מתעדכן בכל הקשור להוויה הפוליטית והתרבותית של המדינות והעמים ברחבי העולם. הספרים האחרונים שקרא הם הביוגרפיה של ברק אובאמה, האפרו-אמריקני הראשון המתמודד על מועמדות מטעם הדמוקרטים לנשיאות בארצות הברית, והביוגרפיה עבת הכרס על מאו טסה טונג, מנהיגה המייסד של סין הקומוניסטית. ניתן למצוא אותו מעיין גם בכתביו של אפלטון. עופר קורא בעיקר באנגלית, וזו גם שפת העבודה שלו, תוצר של חינוכו הבריטי
עידן מקדיש גם הרבה זמן לספורט. בנושא זה הוא מדביק את עובדיו, ולאחרונה התקימה תחרות לפיתוח כושר אישי בקרב מנהלי החברות, כשהזוכה במקום הראשון קיבל זוג כרטיסים להפלגה בחברת השיט המשפחתית רויאל קריביאן.
בראיון לעיתון ולאתר האינטרנט היוקרתי בלומברג נתן עופר ביטוי להשקפתו המדינית המתונה ביחס לסכסוך עם הפלשתינאים. הוא מאמין גדול בשגשוג כלכלי כבסיס לדו-קיום בין ישראל למדינות ערב, ומוכן מאוד לוותר למען השלום. עופר מדגיש גם את הצורך לפצות כלכלית את משפחות הפליטים הפלשתינאים ממלחמת השחרור. הוא מאמין גדול בקשר כלכלי עם מדינות ערב ומקיים זאת בקשר עם דובאי, שלהגנתה אף יצא בפומבי.
בניגוד למשפחות עשירות שבהן מתגלעים סכסוכים בין הדורות, מערכת היחסים של האחים, אייל ועידן, עם הוריהם סמי ואביבה מאופיינת בכבוד והאב מעורב בכל נושא מרכזי בחברות.
בינתיים לא דבקה בעידן הביקורת הציבורית שלה זוכים סמי ויולי עופר, שנראים תמיד “חשודים” כמי שרק הרוויחו מעסקיהם המשותפים עם המדינה, אבל הכל חוקי והכל באישור משרד האוצר.
החשדנות הציבורית אף הביאה לכך שתרומה של 20 מיליון דולר שתרם סמי לפני שנתיים למוזיאון תל-אביב, כדי שייקרא ע”ש סמי ואביבה עופר, זכתה לביקורת נוקבת מצד פוליטיקאים (ח”כ שלי יחימוביץ,’ בעיקר) ואחרים, לבסוף החליט סמי לבטל את התרומה.