האם מפעל יגואר יהפוך להודי?
לא יאומן, אבל חברת "פורד" רוצה למכור ל"טאטא" ההודית את המפעלים לייצור יגואר ולנד-רובר. העולם השלישי עובר למקום הראשון
חברת טאטא החלה את המהלך ברכישת יצרנית הפלדה האנגלו-הולנדית "קורוס" תמורת 12.9 מיליארד דולר, הרכישה הגדולה ביותר עד כה שנעשתה על-ידי חברה הודית. כעת טאטא מתחרה מול חברה הודית אחרת, מהינדרה, על רכישות מפורד. פורד צפוייה לקבל מהמכירה מיליארד ליש"ט, כשני מיליארד דולר. לחברה שלושה מפעלים לייצור יגואר ולנד-רובר בבריטניה, אותם טאטא מעוניינת לרכוש.
פורד הממוקמת בעיר דירברון במישיגן מתמודדת עם הפסדים עמוקים וממושכים. ביוני השנה מכרה את ה"אוסטין מארטין" לאיגוד הממוקם באנגליה, אך לפני מספר שבועות חזרה בה מהמכרז למכירת וולוו.
חברת טאטא ההודית, שמייצרת מכוניות נוסעים ברמת מחירים נמוכה, יכולה להרוויח מצרוף הלנד-רובר לשורותיה. כיום החברה שולטת בכ-65% משוק האוטובוסים והמשאיות בהודו, אך בחודשים האחרונים היא חווה האטה במכירות בשל הדרישה הגוברת לרכבים מסחריים, הממומנים בהודו בעיקר על-ידי הלוואות.
בשנה הבאה החברה מתכוונת להשיק מכונית במחיר 2,500 דולר, הנמוך ביותר המוצע בהודו, וכן היא מעוניינת להיכנס לשוק הדו-גלגלים, שם טאטא צפוייה לתחרות קשה מול יונדאי וניסאן, שחתמה על הסכם שת"פ עם בג'אג' ההודית.
טאטא חשפה לאחרונה פרטים על
בחברה מבטיחים לא רק מחיר נאה לרכב הקטן אלא גם מרווח נאה לרגליים. כדי להקטין את משקל הרכב המהנדסים השתמשו בפלסטיק רב וחסכו בבריחים, הכל בזכות שיטת ריתוך חדשה, לטענת המומחים.

וכמו הנרי פורד המנוח, גם אצל יו"ר טאטא, ראטאן טאטא, הכל התחיל מדאגה לאחר: יום אחד נסע בכביש וראה משפחה של ארבעה נפשות נרטבת בגשם עד לשד עצמותיה. אז היכה בו החזון: מכונית קטנה שכל אחד יכול להרשות לעצמו.
לטאטא, הממוקמת במומבאי, 98 חברות במגזרים שנעים מתוכנה ועד תה ומלונאות ל-27 החברות הרשומות שלה שוק של קרוב ל-74 מיליארד דולר. היא פועלת כיום ביותר מ-85 מדינות.
רכישה על-ידי חברות הודיות באירופה ובאמריקה מסתכמות השנה ביותר מ-33 מיליארד דולר, פי ארבעה מאשר בשנה שעברה, על פי תומסון פיננסים. סיכוייה של טאטא לזכות ברכישת יגואר ולנד-רובר מוערכים כגבוהים, הן בשל התמיכה של ועד העובדים ברכישה והן בשל המוניטין של טאטא, שמצויה היטב בשוק המסחרי של רכבים.