אם אשכחך ניקוסיה: כך תארגנו חתונה בקפריסין
אם גם אתם רוצים להימנע מהרבנות או לברוח מטקס המוני של ההורים לחתונה בחו"ל, ודאי תשמחו לדעת שזה לא כל-כך מסובך ויעלה לכם הרבה הרבה פחות • כל הפרטים והמחירים
הצעות החוק שהגישו חברי

זמירה שגב, מרכזת הפורום למען בחירה חופשית בנישואים, טוענת כי בישראל חיים כיום כ- 300 אלף מנועי חיתון, שחלקם הגדול עולים חדשים שעלו לארץ מכוח חוק השבות. "נוצר מצב אבסורדי שבו על פי חוקי המדינה אדם יכול להיחשב יהודי, אך על פי חוקי ההלכה הוא לא מוגדר כך", אומרת שגב, "במצב זה מספיק שאחד מבני הזוג לא מוגדר כיהודי על פי חוקי ההלכה, כדי שהם ייאלצו להינשא בחו"ל".
זוגות אחרים מעדיפים להינשא בחתונה אזרחית ממניעים מצפוניים, בעיקר אלה שאינם מעוניינים לדרוך על מדרגות הרבנות לפני החתונה. אך לגביהם מציינת שגב כי אם הם חלילה יתגרשו, כל התהליך ממילא ייעשה דרך הרבנות, כך שאם ברצונם לחסוך את המגע עם הרבנים או עם המוסד הדתי, הם לא יוכלו לעשות זאת כל עוד ברצונם להתגרש על פי החוק.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה,כ-34 אלף זוגות ישראלים נישאו בחו"ל בין השנים 2000 ל-2006. יהודה זפרני, המשנה למנכ"ל חברת אופיר טורס, מוסיף כי מדי שנה יש עלייה של 7% במספר טקסי הנישואים האזרחיים, ובשנת 2007 לבדה נישאו יותר מ- 11,700 ישראלים בחתונה אזרחית בחו"ל.
היעד הפופולרי ביותר הוא עדיין קפריסין, אולם גם פראג, ארצות הברית וקנדה נהנו מקהל מתחתנים גדול בשנים האחרונות. שגב טוענת שבולגריה ואיטליה, שעד לאחרונה היו יעד אטרקטיבי למדי לחתונות, שינו את הנהלים, וקיום טקס נישואים אזרחי במדינות אלה הוא כמעט בלתי אפשרי כיום.
"שגרירות ישראל אמורה לספק לקונסוליה אישור ישראלי בדבר היעדר מניעה לנישואים, אך משום מה היא מסרבת להנפיק אותו. כל עוד הזוג לא הצליח להנפיק את המסמך, לא תהיה לו אפשרות להינשא במדינות אלה".
כמעט כל סוכנות נסיעות מציעה כיום "חבילת חתונה", הכוללת את כל הארגונים והסידורים הכרוכים בטקס כגון תרגום מסמכים, הרשמה בבית העירייה, תשלום אגרה וכמובן טיסה ולינה בבית מלון.
חבילה מעין זו חוסכת את ההתרוצצויות ואת הטלפונים ומאפשרת לבני הזוג להגיע לטקס החתונה נטולי דאגות - אך כמו בכל דבר בחיים, על עמלה צריך לשלם, ובחלק מן הסוכנויות די הרבה.
האפשרות הזולה יותר היא להפיק את החתונה באופן
"ראשית, יש להנפיק במשרד הפנים מסמך המכונה "תמצית רישום", המעיד על מצבו המשפחתי של הזוג ומשמש מעין תעודת רווקות (גרושים ואלמנים צריכים להציג מסמכים נוספים). את הטופס ניתן להזמין באתר האינטרנט של משרד הפנים, והוא מגיע דרך הדואר לסניף משרד הפנים אשר רשום בתעודת הזהות של בני הזוג".
את "תמצית הרישום" יש לתרגם לאנגלית על ידי נוטריון תמורת כ-150 שקל, אולם אפשר להוריד מהאינטרנט מסמך מתורגם ולהוסיף אליו את פרטי בני הזוג. מי שלא נעזר בנוטריון ומחליט לתרגם בעצמו את המסמך בכל זאת צריך את חותמת הנוטריון, שעלותה היא 198 שקל עבור המסמכים של שני בני הזוג.
השלב הבא הוא הזמנת טיסה וחדר במלון. גיל ורז העדיפו את לרנקה שבקפריסין. עבור הטיסה, שאותה הזמינו דרך סוכנות הנסיעות, הם שילמו 300 דולר לאדם, והשהות במלון ברמת 4 כוכבים עלתה להם 131 דולר ללילה לזוג.
השלב הבא הוא קביעת תור לחופה בעירייה בעיר שבה מעוניינים להינשא. באתר העירייה מצויה רשימה של כל העיריות בקפריסין המקיימות טקסי נישואין, ומצורפים אליה מספרי הטלפון וכתובות אתרי האינטרנט של העיריות הללו.
גיל ורז, שתיאמו כבר מהארץ את היום ואת השעה, שלחו ליתר ביטחון את כל המסמכים במייל - וקיבלו אישור און ליין. עלות אגרת הרישום בעירייה עבור טקס הנישואים היא 283 יורו. חשוב לציין כי נוסף למסמכים שצוינו, יש להצטייד בתצלום הדרכון ובטבעות נישואים. בלעדיהם לא יחתנו אתכם.
טקס הנישואים עצמו אורך חצי שעה, שבמהלכה תשמעו את מארש החתונה ברקע, סיפורים על ההיסטוריה של קפריסין והגיגים על אהבה מפי "שר הטקס". גיל ורז סיפרו כי שר הטקס שלהם התייחס לעניין ברצינות רבה ואף הזיל דמעה מרוב התרגשות.
בתום הטקס מקבלים תעודה, שאותה צריך להחתים במשרד המשפטים של ניקוסיה. בלעדיה לנישואים אין תוקף. חותמת זו, המכונה "אפוסטיל", כרוכה בתשלום אגרה מינורית בסך 3.42 יורו . משרד המשפטים נמצא במרחק שעת נסיעה מלרנקה, אולם ניתן לקבל את השירות גם דרך העירייה תמורת 14 דולר. למי שבכל זאת מעוניין לבצע את ההליך בעצמו ואף לשלב טיול קצר לניקוסיה-עלות השכרת רכב ליומיים היא כ- 90 יורו.
בחישוב פשוט, עלות ההפקה העצמאית של טקס החתונה היא 4,771 שקל לזוג (כ- 1,400 דולר ), אך היא תלויה בעיקר במחירי הטיסה והמלון. אם אתם גמישים מבחינת לוח הזמנים, תוכלו להשיג דילים טובים שמוזילים את העלות אף יותר. בכל מקרה, לא משנה באיזה תאריך תבחרו, מומלץ להתחיל את התהליך לפחות 21 יום לפני המועד המבוקש.
בסוכנויות הנסיעות המחירים בדרך כלל גבוהים יותר - אך הן עושות בשבילכם את רוב העבודה. בסוכנות אופיר טורס עלות חבילת חתונה ללרנקה נעה בין 1,520 דולר למלון ברמת 2 כוכבים ל- 1,864 דולר למלון ברמת 5 כוכבים.
המחיר כולל טיסות והעברות מנמל התעופה למלון, 3 לילות על בסיס לינה וארוחת בוקר, העברות מהמלון לעירייה, אגרת רישום לעירייה, מסי נמל והיטל ביטחון. חברת צבר מציעה דיל חתונה ב- 770 דולר במלון ברמת 2 כוכבים ו- 938 דולר במלון שרמתו 5 כוכבים.
המחירים כוללים טיסות, 2 לילות במלון, אגרה וחותמת נישואים. המחיר לא כולל מסי נמל, היטל ביטחון ותוספת עבור דלק בסך 68 יורו. כמו כן, עבור תרגום נוטריוני של המסמכים יש להוסיף 40 יורו לאדם.
בדיזנהויז מחיר חבילה במלון 2 כוכבים הוא 1,066 יורו , ובמלון 5 כוכבים המחיר 1,238 יורו. המחיר כולל טיסות, 2 לילות במלון, העברה מנמל התעופה למלון ובחזרה, תרגום נוטריוני של תמצית הרישום, טקס נישואים מלא, אגרת נישואים, טיפול מול הרשויות ומתורגמן לאנגלית, לרוסית או לרומנית במהלך הטקס.