שולחן עבודה עברית

אז נכון, גם השנה נוכחנו לדעת שאפל לא ממש סופרת את דוברי העברית, ויצרניות תוכנה רבות לא מצליחות ליצור גרסה מגוירת ראויה לשמה. אבל עדיין, היתה זו שנה מעולה לעברית הממוחשבת: ג'ימייל יצא בגרסה ציונית מחודשת, יו טיוב פתח סניף ישראלי - ואפילו את כתובות האינטרנט כבר אפשר לכתוב בשפת התנ"ך

אסף מרגלית | 28/9/2008 9:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על התרומה של אנשי ההיי טק הישראלים לעולם המחשבים אין כל ויכוח. כמעט על כל נושא טכנולוגי או תוכנה בינלאומית היה לדוברי העברית מה להגיד ומה לתרום. אבל כשמגיעים למציאות היומיומית, מגלים שהשפה שאליעזר בן יהודה החיה בעמל רב נותרה מאחור.

הרבה סיבות נתנו לנו: הכתיבה מימין לשמאל מבלבלת את המחשבים, הפונטים שלנו לא נורמליים והחוקים של השפה אינם ברורים למי שמנסה לעזור.

האמת, את אותם הדברים אפשר לומר על השפה הערבית ועל שפות נוספות השגורות במדינות מזרח אסיה, ובכל זאת הן זוכות תמיד לקבל את הטיפול המתאים, בעוד שהעברית צריכה להילחם על ההכרה בקיומה בכל פעם שיוצא חידוש של תוכנת החלונות, אם זו מערכת ההפעלה ואם זה עדכון משמעותי כמו SP כלשהו.

יצא דפדפן חדש? תור העברית יגיע תמיד מאוחר יותר. תוכנות פלאש חדשות או עדוכנים לתוכנות שימושיות - כולם פסחו על העברית, ורק לאחר שהישראלים הקימו קול צעקה, התעוררו החברות הגדולות וניסו לפתור את הבעיות שנוצרו.

אבל התוכנות אינן הבעיההיחידה. הבעיה בעולם החומרה חריפה הרבה יותר. חברות רבות מתעלמות מהקיום של ישראל ומהשפה העברית - וזה בולט בעיקר בחוברות ההפעלה של המכשירים או באתרי האינטרנט שלהם.

חברות כמו אפל, סוני ואחרות, התעלמו שנים מקיומנו ולא טרחו להתקין תמיכה בעברית בציוד שהם מייצרים. נגני ה-MP3 וה-MP4 של אפל אינם תומכים בעברית, ובטלפונים (ע"ע אייפון) כלל לא שמעו על ישראל. לא שמדובר במאמץ כזה גדול: מספר צעירים ישראלים הצליחו הרי לפרוץ את המכשיר ולהתקין עליו עברית, אז למה אפל לא יכולה?
דומיין בעברית

החברה הוסיפה חטא על פשע, כשהודיעה לרוכשי הציוד שלה, שתסיר את האחריות מהמכשירים אם תותקן עליהם תמיכה בעברית. הלא אין אבסורד גדול מזה: מילא שאתם לא תומכים בציוד ולא נותנים לנו שירות כהלכה, שאפילו מדינה שכוחת אל באפריקה תקבל. להעניש את הרוכשים התמימים בהסרת האחריות זה כבר חוצפה של ממש.

המפליא הוא שהמתחרה הגדולה של אפל, חברת סנדיסק, טרחה והתקינה עברית בכל סדרת הנגנים שלה בלי שום בעיה. אפילו חברות סיניות קטנות טרחו לגייר את המכשירים שלהן כהלכה.

אחד הדברים המקוממים בתחום הוא היחס של משרד התמ"ת ליבוא מוצרים ללא עברית. במקום לעשות ליבואנים הללו חיים קשים ולחייב אותם לתת לישראל יחס שווה כמו במדינות אחרות, המשרד מנסה ללכת עם הזרם ולא להכביד על היבואנים. המשרד מסכים שלמוצרי היבוא יצורף דף הוראות זעיר, הכתוב לפעמים בעברית עילגת, ובכך הם יוצאים ידי חובה.

אבל לא הכל גרוע, ולאחרונה החלו ספקיות האינטרנט בישראל, לצד ספקיות רבות בעולם, בניסוי המאפשר את השימוש בשמות דומיין בעברית. במקום לתרגם לאנגלית את השם של האתר הנדרש, אפשר פשוט לכתוב את השם בעברית ולהגיע ליעד בקלות רבה.

כדי להגיע, למשל, לאתר

של חברת סלקום, הקשתם עד לאחרונה את הכתובת cellcom.co.il. היום אתם יכולים פשוט להקליד בשורת הכתובת את השם "סלקום.קום", ולהגיע לאתר הבית של חברת הסלולר.

עבור דוברי העברית שזו שפתם היחידה - ילדים, בני נוער ומבוגרים שלא רכשו את הידע בלועזית, זאת אפשרות פנטסטית להתחבר לעולם האינטרנט מבלי להסתבך. יתרה מזאת, ייתכן שהמיזם החדש יסייע גם לעצור את הגל הלועזי ששטף את המדינה.

היישום של הכנסת השמות בלועזית פועל בגרסאות האחרונות של מרבית הדפדפנים: בגרסה 7 ו-8 של אקספלורר, בגרסה 2 ו-3 של פיירפוקס, בכרום של גוגל ובגרסה האחרונה של אופרה.

לבעלי החוש המסחרי, שחושבים כיצד הם משתלטים על שמות דומיין מעניינים ונחשקים של חברות מפורסמות או על הכתובת "סקס.קום", יש לנו חדשות רעות: לדברי יואב קרן, מנכ"ל חברת DomainTheNet, שאחראית למיזם הזה, תהליך הרישום לא יחל מיד אלא יימשך כחודשיים.

במהלך תקופה זו יוכלו חברות ויחידים להגיש בקשה לרישום הדומיין שלהם בזכות השם המסחרי הרשום, או מפני שיש להם דומיין רשום בלועזית שמפנה לאתר בעל שם עברי. מ-16 בנובמבר כל אחד יוכל לרשום דומיין בעברית בעלות 420 שקל ובתוספת מע"מ.

הגוגל בידינו

כדי לשלוח ולקבל דואר לכתובת עברית מלאה צריך לערוך רוויזיה עולמית במערכות האינטרנט, ועד מימוש החזון של משכ לוח דואר אל "סמנכ"ל@חברה.קום", יעברו עוד שנתיים שלוש.

אבל יש גם חדשות טובות: תוכנת הדואר הפופולרית ג'ימייל שודרגה, והיא מתפקדת בעברית מלאה. אם בעבר הייתם צריכים להסתבך ולתמרן כדי לכתוב הודעה בעברית בתגובה להודעה נכנסת או להפנותה ליעד המתאים, הרי שעכשיו תוכלו לעשות זאת בקלות. כרגע תוכלו להשתמש רק בגרסת בטא, כך שייתכן שמקבל הדואר האלקטרוני יראה את הנושא משמאל לימין, אבל הבטיחו לנו שבקרוב הבעיה תיפתר.

בגרסה העברית של ג'ימייל אפשר גם לפתוח תיבת צ'אט בעברית מול גולשים שמחזיקים ג'ימייל פתוח. בתיבת הדואר הנכנס אפשר לערוך או לשלוח את המסמכים המתקבלים לכל אחד מכל מחשב, גם אם אין לו אופיס בעברית.

במסגרת היחסים הטובים עם גוגל, נפתח גם אתר יו טיוב בו מוצגים תכנים ישראליים בעברית ומאתמול ניתן גם לתרגם בגוגל טקסטים מעברית לשלל שפות ולהיפך, גם אם כרגע השירות מעט מקרטע.

אם קניתם בארץ טלפון נייד, מכשיר ניווט או אפילו מחשב נייד, טבעי לחשוב שהוא צריך לעבוד בעברית. מוטורולה היתה הראשונה שהחלה במצוות הגיור, ולכן פנינו לרונן טל, מנהל המוצרים שלה בארץ, לברר במה כרוכה הכנסת מוצר לדת משה. מתברר שלמרות ההתפתחות הטכנולוגית הרבה בשנים האחרונות, גיור מוצר לעברית כרוך עדיין בהרבה עבודה אנושית ולאו דווקא בטכנולוגיה.

שבאפל ילמדו ממוטורולה

גיור מכשיר סלולרי דרש מאות שעות עבודה של צוותים גדולים, חלקם ישראלים וחלקם זרים, שהמירו את הטקסטים והפעילות של המכשיר מלועזית לעברית. המקום שנבחר כערש הגיור היה דווקא מכללת עמק הירדן, שם עושים עשרות העובדים והסטודנטים את כל הנדרש כדי שתוכלו להפעיל את המכשיר בשפת הקודש.

המלאכה קשה בגלל חוסר האחידות של הפורמטים ובגלל שפת מערכת ההפעלה השונה ממכשיר למכשיר. מכשירים אחדים פועלים באמצעות מערכת של סימביאן, אחרים עדיין נשענים על מיקרוסופט, וזה עוד לפני שהזכרנו את לינוקס ואת האנדרואיד.

הרווח הגדול של ישראל מפעולת הגיור לא נותר רק מנת חלקנו, אלא טמון בו ערך מוסף למדינות אחרות. שכנינו הערבים הרוויחו לא מעט בגלל העברית, בכיוון הכתיבה ובפונטים המוזרים.

האתגר האחרון שעמד בפני הגניוס הישראלי היה גיור האייפון דור 3. כשבועיים לאחר שיצא בארה"ב גויר המכשיר בחלקו, ו-3 חודשים לאחר ההשקה יש כבר תעשייה שלמה שעושה צחוק מההגבלה של אפל. ומה אנחנו עושים? במקום להחרים את היצרנית שמזלזלת בנו, אנחנו גודשים את החנות שלה בהמונים.

לזכותה של החברה, או יותר נכון של היבואנית iDigital, אפשר לציין את העובדה שסוף כל סוף, שנה אחרי שהוכרז על מערכת ההפעלה החדשה למחשבי המק, הוצגה המערכת החדשה בעברית. אבל המאמץ הקטן הזה הגיע מעט מדי ומאוחר מדי. אז לכבוד ראש השנה חשוב לזכור את אלה שעשו למען שפתנו, ולתת סיכוי אחרון לפני הימים הנוראים לאלה שלא. שתהיה שנה טובה לעברית.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים