כך תקימו רשת אלחוטית
איך גורמים למחשבים לראות זה את זה ואיך למנוע מהשכנים לגלוש על חשבוננו? כך תקימו במו ידיכם רשת מחשבים בבית - חלק ב'
כבר גרמנו לנתב שלנו לדבר "אינטרנטית" שוטפת. כדי להגדיר זאת, סביר שהייתם צריכים לחבר אליו באמצעות כבל מחשב אחר. סביר שגם הגדרתם כמה הגדרות על הדרך, כפי שהתבקשתם על ידי התומך האדיב. מומלץ ביותר לשנות את סיסמת הכניסה לנתב או להגדירה מחדש, אחרת כל שכן בעל מעט תושייה יוכל להיכנס לנתב מביתו ולעשות בו שמות (ולא, השם הפרטי שלכם זו לא סיסמה טובה).
עכשיו צריך להגדיר רשת אלחוטית. במרבית הנתבים הגישה אל הגדרות הנתב תהיה דרך גלישה בדפדפן לכתובת 192.168.1.1 או 192.168.0.1, או משהו דומה. החוברת שקיבלתם עם הנתב אמורה להכיל את ההגדרה הרלוונטית לכם באחד העמודים הראשונים. כדאי לשמור את המספר במקום בטוח או פשוט ליצור לינק אליו בדפדפן, כי בכל פעם שתרצו לשנות משהו בהגדרות של הנתב תזדקקו לכתובת הזו.
גם הפעם אי אפשר לספק הגדרות חד משמעיות, שכן כל נתב מתוכנת בצורה אחרת, אבל בגדול - חפשו הגדרה תחת Wireless או WAN (שהם ראשי תיבות של Wireless Area Network). תתבקשו להגדיר שם לרשת האלחוטית של ביתכם (שם המשפחה, למשל, הוא דווקא אופציה טובה למקרה הזה), ערוץ (עדיף לא לגעת אם הכל עובד כמו שצריך), ואם מתבקשים - מדינה, אף שגם כאן עדיף לא לשנות את הגדרות הבסיס, אם אין בעיות בתפקוד.
לאחר החלת ההגדרות ניתן לנסות לאתר את הנתב ממחשב בעל כרטיס אלחוטי (חיצוני או מובנה). בצעו סריקה אחר רשתות אלחוטיות ותופתעו לגלות את הרשת המשפחתית שלכם ברשימה. במרבית המקרים, אם הנתב שלכם מחובר לאינטרנט, גם המחשב האלחוטי יוכל לגלוש כבר עכשיו. מנגד, כך יוכל גם השכן, אם לא תעשו משהו במהרה.
הדרך הפופולרית ביותר להגן על רשת אלחוטית היא באמצעות סיסמה (WEP שזה Wired Equivalent Privacy, ובעברית - אבטחה המקבילה לחיבור קווי). תוכלו להגדיר סיסמה בעצמכם, ובנתבים מסוימים תוצע לכם סיסמה אקראית. על אף רמת האבטחה הגבוהה של שיטה זו, אני דווקא לא מחובביה.
השיטה שעליה אני ממליץ מכונה Mac Access control, ויכול להיות שאצלכם תיקרא אחרת. בשיטה זו נרשמים בנתב שלכם המחשבים האלחוטיים ה"חוקיים" באמצעות כתובת החומרה של הכרטיס האלחוטי (לכל רכיב במחשב שלכם יש כתובת כזו המזהה רק אותו), ורק מחשב שנמצא ברשימת המותרים יוכל להתחבר לנתב.
כדי להפעיל שיטה זו יש להסיר או לנטרל כל שיטת אבטחה אחרת, לסרוק מהמחשב המתארח את הסביבה ולהתחבר לרשת האלחוטית. כעת תוכלו לראות באחד ממסכי הנתב רשימת מכשירים מחוברים (נקרא לרוב client list). המחשבים יזוהו על פי mac address שהיא הכתובת המדוברת.
העתיקו כל שורה (עד שתיראה בערך כך: 00:1F:E0:82:58:F1) והזינו את הכתובת לרשימה שמתייחסת למחשבים המאושרים לשימוש בנתב. הפעילו
בשיטה זו לא יהיה צורך להזין יותר סיסמאות במחשבים המתארחים בנתב שלכם. לאחר אתחול, למשל, המחשבים פשוט ייגשו מעצמם לרשת האלחוטית שהם כבר מכירים, הנתב יכיר בהם והם יוכלו מיד להשתמש בשירותיו.
כעת יש לכם מחשב או מספר מחשבים, בעלי חיבור אלחוטי או קווי (למרבית הנתבים יש כ-4 כניסות קוויות בנוסף לאינספור חיבורים אלחוטיים אפשריים), שמקבלים אינטרנט לווריד, ויכולים גם לתקשר ביניהם כדי לחלוק מדפסות (בצעו שיתוף במדפסת המחוברת לאחד המחשבים), קבצים או משאבים.
כל שעליכם לעשות הוא להריץ אשף התקנת רשת (ויסטה תקל עליכם בנושא דרך מרכז הרשת והשיתוף שלה. ב-XP ייתכן שתצטרכו להריץ את האשף המיוחד שנמצא על דיסק ההפעלה בכל המחשבים). רק הקפידו להגדיר את אותן הגדרות (שם רשת וסיסמה) בכל המחשבים.