איתן ורטהיימר, פילנתרופ
שנה וחצי אחרי העיסקה שבה מכר 80% מישקר, איתן ורטהיימר מתרגל לחשיפה. מלבד השתלבות בשוק היפני הוא מתמקד בפילנתרופיה - וכעת הוא מקים קרן הלוואות לעסקים קטנים בדרום המופגז

איתן ורטהיימר תצלום: יוסי אלוני
מה הם מלמדים?
"לא יודע. הם ביקשו מקום אז נתתי. אני לא שואל שאלות".
נא להכיר, איתן ורטהיימר החדש. המליארדר הקשוח - שהרעיד בשנות ה-80 את שוק ההון בתרגילים פיננסיים מסחררים נוסח וול סטריט וטיפח תחביבים של מיליונרים כמו איסוף מכוניות עתיקות, טיפוח סוסי מרוץ וטיסה - נשמע כעת כמו חכם זן שזנח את הבלי החומר. ולא שהוא פרש, חלילה.
ורטהיימר עדיין מנהל ביד רמה את שתי החברות הבינלאומיות שיסד אביו סטף, להבי ישקר, שמייצרת כלי חיתוך למכונות תעשייה, ולהבים, שמייצרת להבים עבור יצרנים בינלאומיים של מנועי סילון.
לפני שנה וחצי מכרה משפחת ורטהיימר 80% מישקר לאיש העסקים האמריקאי וורן באפט תמורת 4 מיליארד דולר. העיסקה הכניסה לחשבון הבנק של ורטהיימר כ-1.5 מיליארד דולר. היא לא העשירה את בני משפחת ורטהיימר ואפילו לא הגדילה את הונם - אבל חשפה את השווי העצום של החברה הפרטית.
ורטהיימר נחשב היום לאחד האנשים הנזילים בעולם ובוודאי לבעל המזומנים הגדול בישראל. ודאי יישמע מצחיק לשאול אדם שחייו הבוגרים עברו עליו כמולטי-מיליונר כיצד השתנו חייו מאז הפך למיליארדר - אבל במקרה של ורטהיימר קל להבחין בשינוי: הוא הפך לסוג של גורו.
מאדם הבורח מפרסום ושומר בקנאות על פרטיותו הוא הפך לאחד מאנשי העסקים החשופים ביותר לציבור הישראלי. כאיש עסקים הוא עדיין נאמן לקודים המשפחתיים המחייבים סודיות עסקית מוחלטת.
ורטהיימר מסרב למסור אפילו פרטים כלליים על עיסוקיהם של 5 ילדיו - שאחד מהם, אסף, כבר התפרסם כיזם וכמשקיע בתחומי האינטרנט.
עם זאת, נראה שוורטהיימר נהנה להקדיש זמן ומרץ רב לפרויקטים פילנתרופיים. השבוע הוא התייצב בבאר שבע כדי להכריז על קרן חדשה להלוואות לעסקים קטנים, דרומה שמה.
ורטהיימר ותורמים יהודים מחו"ל, בחסות הסוכנות היהודית, נותנים ערבויות - ובנק מזרחי-טפחות מקצה על בסיס הערבויות אשראי זול בריבית פריים ועוד 0.5% לשנה לעסקים קטנים.
קרן במתכונת דומה, המכונה צפונה, הוכרזה על-ידי השותפים בתחילת 2008 והיא עוסקת בהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בצפון. 80 עסקים כבר זכו לתמיכת הקרן.
קרן דרומה תהיה קטנה יותר, כיוון שמספר העסקים בדרום קטן יחסית. היקפה נאמד ב-100 מיליון שקל, והערבויות שיעמידו לה ורטהיימר והסוכנות יסתכמו ב-16 מיליון שקל.
בכנסים ובראיונות הרבים שבהם הוא משתתף אוהב ורטהיימר לספר על החיים שלאחר עיסקת הענק: כבר אין טעם לנסות למכור לו מכונית ענתיקה משומשת; המטוס הפרטי, שהטיס אותו ואת הנהלת ישקר לעיסקת המיליארדים עם באפט, הוחכר - ועכשיו כולם טסים במחלקת תיירים.
והוא? "בחודשים האחרונים הייתי קצת עסוק בעסקים: קנינו חברה ביפן, ואני מייעץ לחברה שצריכה לעשות תוכנית מפנה. אבל חוץ מזה אני מקדיש 60%-70% מהזמן לפילנתרופיה".
"הכי חשוב זה להקשיב"
למי אתה מייעץ?
"זה עניין פרטי, אבל אני אוהב מאוד עסקים שרוצים לעשות שינוי".
בימים כאלה יש ודאי הרבה חברות המתעניינות בשינוי. מה המפתח?
"הכי חשוב זה להקשיב: להקשיב לאנשים בחברה, לספקים וללקוחות. כל המידע שאתה צריך נמצא אצל האנשים - צריך רק לשמוע אותו מהם".
בספטמבר רכשה ישקר את חברת טונגאלוי היפנית מבנק ההשקעות נומורה
תמורת כמיליארד דולר. "זו עיסקה יפה מאוד", זורח ורטהיימר, "זו תהיה חברה מצוינת. המשמעות הגדולה של העיסקה היא בדריסת הרגל שהיא תיתן לנו ביפן. זה שוק שעד עכשיו לא הצלחנו להגיע אליו".
האם ישקר תהפוך בעקבות העיסקה לחברה הגדולה ביותר בענף?
“לא. סנדוויק השבדית היא עדיין החברה הגדולה בענף כלי החיתוך. אנו רק מספר 2".
בכמה היא גדולה יותר?
"אני לא יכול לומר לך. אם אגיד, כולם יידעו מה היקף המכירות שלנו".
אולי תסביר מה הסוד הגדול של ישקר? אתם שומרים כבר עשרות שנים על שיעורי רווח גדולים. ההיגיון אומר שהרווחיות תישחק עם השנים.
"אין לנו שום סוד מיוחד. אני חושב שהיתרון הגדול שלנו הוא שאנחנו מתקדמים ופועלים מהר יותר מהמתחרים בפיתוח מוצרים חדשים. יש לנו מתחרים רבים ובעלי יכולת - ואף אחד לא חכם יותר מהשני".
אתם ידועים כמטפחי נאמנות גבוהה. קשה לפגוש בחברות אחרות "פורשי ישקר".
"אולי זה הסוד שלנו: התחלופה לא גבוהה. יש לנו אנשים נפלאים שאוהבים את המפעל, ואני רואה גם עובדים ותיקים שמביאים אחריהם את הדור הבא".
יש חברות שלא אוהבות קרבת משפחה בין עובדים.
"אין בכך שום בעיה. זו גאווה למפעל".
"את העסק עושים אנשים"
המתחרה הגדולה שלכם, סנדוויק, דיווחה על דשדוש במכירות ועל פיטורים המוניים. אפשר להניח שגם אצלכם לא קל.

איתן ורטהיימר ישקאר ישראל הדרי
"לא פיטרנו אף אחד עד היום ולא קיצצנו בשכר, אבל אנחנו חלק מהעולם. המצב בשווקים קשה יותר, ואנחנו מצמצמים בהוצאות ככל האפשר. צריך לעקוב אחר מה שקורה, ואם המצב לא ישתפר ייתכן שנצטרך לנקוט צעדים נוספים".
"העולם כולו בהמתנה עכשיו, וכולם מחכים לראות מה יקרה. יש תעשיות שקפאו לחלוטין, כמו תעשיית המכונות. ברור שבמצב כזה צריכים להיות זהירים מאוד ולראות מה ילד יום”.
קיבלת הרבה מאוד כסף מבאפט. האם נפילת השווקים לא השפיעה עליך?
"לא הפסדתי גרוש אחד. כל הכסף המזומן שלי נשאר כשהיה".
איך הצלחת לא להפסיד? תן לי טיפ.
"פשוט לא השקעתי בדברים מסוכנים. מי שישן על הרצפה לא נופל מהמיטה".
אחרי עיסקת באפט הכרזתם שתשקיעו את כל התמורה בתעשייה ישראלית. מה קרה?
"הזמן לא היה מתאים, המחירים היו גבוהים. בשנתיים האחרונות השוק נראה מנופח, ולא טוב לקנות דברים עם אוויר. עכשיו אנו בוחנים כמה עיסקאות".
"לא אגע בחברה שאיני מבין את עסקיה. הכי חשוב שיהיו שם אנשים נחמדים ומקצועיים שאני יכול להתחבר אליהם - כי את העסק עושים בסופו של דבר האנשים".
הכתבה מתפרסמת במלואה במוסף עסקים שישי