המיליארדר הסודי של "תמר 1": מי אתה קובי מימון?

תשובה הפך לפנים של הקידוח, אבל הוא לא היחיד שגזר קופון: קובי מימון, המרוויח הגדול מתגלית הגז השבוע, שומר על שתיקה. הוא אחד המיליארדרים המסתוריים ביותר של ישראל, ואת רוב הונו עשה בחברת אמנות המוכרת ציורים ברחבי העולם. בדרך הוא גם הצליח לצבור לא מעט יריבים עסקיים

שגית פסטמן ושרה ליבוביץ-דר | 23/1/2009 7:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בזמן שיצחק תשובה הודיע לעולם שהוא מרגיש כמו חתן בחופתו בעקבות גילוי מאגר הגז בסמוך למפרץ חיפה, קובי מימון העדיף להישאר מאחורי הקלעים. מניות החברה שלו, ישראמקו - שהיתה שותפה בקידוח "תמר ‭- "1‬ זינקו ביותר מ-‭,100%‬ אבל לחברו הקרוב יגאל ינאי הוא אמר כי אינו מתרגש מהתגלית.

האיש שלא היה שם: יוסי לנגוצקי לא מתרגש מההחמצה של "תמר 1"

מי שדווקא כן התרגש היה שמואל פלאטו שרון, שותפו של מימון בקידוח נפט וגז בקונגו. לאחר שהשניים הסתכסכו, הוא הגיש נגד מימון תביעה בסך כחצי מיליון דולר. "עכשיו נבקש מבית המשפט 10 מיליון דולר וגם נעקל את החלק שלו בקידוח הגז", מתלהב פלאטו שרון.

והוא לא היחיד. יותר מ-40 נושים של חברת קווי אשראי של יובל רן, שקרסה לפני כעשור, תובעים ממימון ומקבוצת אנשי עסקים חצי מיליארד שקל. בית המשפט המחוזי קיבל את טענתו של מימון להתיישנות ודחה את התביעה - אך הנושים הגישו ערעור לבית המשפט העליון, ודיון בנושא נקבע לסוף השנה.

"אם טענתם תתקבל", אומר אדם המעורב בתביעה, "המניות או הרווחים מקידוח הגז יגיעו לנושים של קווי האשראי, כלומר בעיקר לציבור".
 
מימון - צמח בשכונה ומשם יכולותיו העסקיות
מימון - צמח בשכונה ומשם יכולותיו העסקיות ישראל הדרי

התור הארוך המשתרך לפני דלתות הקידוח אינו מקרי: מימון הוא איש עסקים לא שגרתי, שמעורר יצרים עזים. "הוא ממולח ומנהל את עסקיו בחוכמת רחוב", אומר אדם המכיר אותו היטב, "קובי צמח בשכונה, ומשם יכולותיו העסקיות".

מימון בן ה-53 גדל בפתח תקווה למשפחה מעוטת יכולת, והוא חסר השכלה פורמאלית. עם חברי ילדותו נמנים מאמן הכדורגל אברהם גרנט, שופט הכדורגל דני קורן ובוגר השייטת חיים צוף, איש סודו של מימון. צוף שותף ברוב פעילויותיו של מימון ואף רשום כבעל השליטה באקויטל, החברה-האם של רוב עסקיו הציבוריים. מקורבים אומרים כי הרישום הוא מטעמי מיסוי.

מימון מקפיד להקיף את עצמו באנשי אמון ובבני משפחה. אחותו, רונית בן-יעקב, היא יו"ר אקויטל. הוא נשוי בשנית, אב לשלושה וגר באחוזה ענקית בכפר שמריהו הכוללת בוסתן, אורווה ואולם נשפים, מול בית השגריר הסיני.

שתי מצלמות אבטחה סוקרות את פני הבאים. עם זאת, המבנה נראה פשוט ואפילו מוזנח, ומכרים מספרים שגם פנים הבית לא מנקר עיניים. לאחרונה, כנראה בעקבות המבצע בעזה, נתלה על גדר המבנה דגל גדול של ישראל. ינאי, מנהל החברה הכלכלית של ראש העין ובעבר מנכ"ל באחת החברות של מימון, מעיד שמדובר באדם צנוע מאוד: "הוא יכול ללכת לשוק של פתח תקווה ולאכול שם אוכל טריפוליטאי".

גם הבניין שבו שוכנות אקויטל ושאר החברות שבניהולו, באזור התעשייה בעיר הולדתו, נטול כל מוטיב של פאר. מכרים מספרים שבנעוריו היה לו חשוב להתהדר במוצרים ובמותגים שסימלו עושר, בגלל הרקע העני שלו - אך עם הזמן הוא החל לבוז להם.
עסקים זה אמנות

כשפוגשים אותו מגלים שהמראה שלו מטעה ומתעתע: הוא לא ידידותי, מסוגר, חשדן כלפי זרים, לא מדבר ברהיטות ואפילו מקרין מעט חוסר ביטחון. אבל דרכו העסקית והאימפריה שהקים מעידות שמדובר באיש חריף מאוד, המצויד באגרסיביות הישרדותית קיצונית.

כמנהל הוא ידוע כבעל מדיניות ניהול ממוקדת. אחד מעובדיו הבכירים לשעבר מתאר אותו כדיסקרטי וחשאי: "עסקיו חובקי עולם, אבל הוא לא חולק אותם עם אף אחד. אני הגעתי אליו אחרי שהייתי מנהל במגזר הציבורי, שם אתה מטיל על אדם אחריות אבל גם נותן לו סמכות. אצל מימון זה לא עובד כך: הוא לא נותן מרחב ניהול, הוא ריכוזי מאוד ושולט בכל דבר - הכל צריך לעבור דרכו ולקבל את אישורו מראש".

מימון גם לא מאמין במיקור-חוץ ותמיד מעדיף שהעבודה תיעשה במסגרת החברה, באמצעות היועצים המשפטיים או רואי החשבון שלה. הוא לא חושש להעמיס עבודה על עצמו ועל עובדיו ודורש מסירות ושעות עבודה ארוכות - אך יודע לשלם על כך בעין יפה. הוא גם ידוע כמקצץ אובססיבי בכוח אדם - איחוד מחלקות וצמצום עובדים הם לחם חוקו.

מימון תמיד נמצא מאחורי הקלעים, אומר אדם שעבד איתו. לדבריו, "לפגישות עסקיות מגיעים עובדיו הבכירים. הוא משתדל לשמור על פרופיל

נמוך: לא רואים אותו, אבל רוחו שורה על כל מה שקורה בעסקיו".

אפשר לומר שהוא האנטיתזה של נוחי דנקנר: הוא נחבא אל הכלים, סולד מהתקשורת ומאירועים יחצ"ניים ואינו תורם באופן פומבי. הוא גם נחשב סמל של חסכנות עסקית - ואפילו המצגות של החברות שלו מודפסות בשחור-לבן מטעמי חיסכון.

מימון, מעידים חבריו, חלם להתעשר מאז שהם זוכרים אותו. כשהיה בן 16 ארגן חבורת נערים שהוא עמד בראשה, אשר מכרה תמונות מבית לבית. כעבור כמה שנים הוא טס להונג קונג, קנה את הציורים שנמכרו ברחובות פתח תקווה מהמפעל שמייצר אותם - והתחיל לשווקם בעצמו.

אחרי כמה שנים הוא קנה את המפעל. היום הוא חולש על ורנו, חברה לשיווק ציורי שמן ורפרודוקציות, שמפעילה ציירים סינים ומשווקת את תמונותיהם בעולם כולו.

השותף בארקובי, הסניף הישראלי של ורנו, הוא צוף. השותפות בין מימון לצוף הובילה גם לחקירה משטרתית שהתנהלה ב-‭.'84‬ תת-ניצב בנימין זיגל מהיחידה הארצית לחקירות הונאה ניהל חקירה משטרתית ענפה בחשד שהשניים הבריחו מהארץ כמיליון דולר. חקירה זו לא העלתה דבר וכלל לא הוגש נגדם כתב אישום. אבל מאז מימון מקפיד לשמור על חשאיות, ורוב עסקיו אינם רשומים על שמו.

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף עסקים שישי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים