צבי זיו: "לא צפוי כאן אסון כלכלי, אבל בפירוש צפוי מיתון"
בנאום שנשא בכנס הרצליה תקף מנכ"ל בנק הפועלים את האוצר וחלק מפקידיו. "התנהלות האוצר בנוגע למשבר האשראי היא בעייתית: "האוצר מקפיד פעם אחר פעם שלא להיוועץ בנו טרם קבלת החלטות אשר אנו, הבנקים, מהווים חלק מרכזי ביישומן"
זיו תקף בין השאר את תוכנית הערבויות, תוכנית הסיוע לעסקים קטנים, רשת הבטחון הפנסיונית ואת הממונה על שוק ההון באוצר ידין ענתבי. לדבריו, התנהלות האוצר בנוגע למשבר האשראי היא בעייתית: "האוצר מקפיד פעם אחר פעם שלא להיוועץ בנו טרם קבלת החלטות אשר אנו, הבנקים, מהווים חלק מרכזי ביישומן".
כדוגמה לכך ציין את קרן הסיוע לנדל"ן עליה הוחלט בימים האחרונים: "אילו האוצר היה מתייעץ איתנו בטרם היה מגבש את התוכנית, הוא היה נוכח לדעת שלמיטב ידיעתנו בעיית המימון אינה הבעיה המרכזית בענף הנדל"ן", אמר זיו.
ביקורות נוספות שהשמיע זיו נוגעת להיקף הערבויות של הבנקים שעליו הצהיר האוצר. לטענת זיו,
היקף הערבויות הוא קטן מדי. בנק ישראל דורש מכל הבנקים להגיע ליחס הלימות הון של 12% עד סוף 2009 - אך עד שהם יגיעו ליחס הזה הם לא יקבלו מינוף על הכסף שיגייסו. "אם הכוונה היא להשיג אפקט משמעותי, דרושה תוכנית בהיקף הרבה יותר גדול - 10 מיליארד שקל לפחות", אמר זיו.
על הקרן לעידוד עסקים בינוניים אמר זיו כי התוכנית אינה חופשית מבעיות: "גם כאן, האתגר יהיה
להשתמש בכספים בתבונה, כדי לסייע לחברות הטובות ולחברות הגבוליות, אבל בשום פנים ואופן לא לתת כסף לחברות שאין להן זכות קיום כלכלית".
על רשת הביטחון לחיסכון הפנסיוני: "נושא זה הוא פועל יוצא של הכשלון הגדול של ועדת בכר לרפורמה בשוק ההון. ההחלטה עליה התקבלה מאוחר מידי לאחר 'שהסוסים כבר ברחו מהאורווה' שלא לדבר שהפעלתה הינה כה מסובכת עד שספק אם מישהו יהנה ממנה גם אם זכאי לפיצוי.
מנכ"ל הבנק: "אני מאמין שהמשבר הנוכחי הוכיח ביתר שאת שהלימות הון גבוהה חשובה לבנקים כדי לשמור על יציבות ועל אמון הציבור. עקרונית צריך לשאוף לגייס הון בתקופות טובות ולעלות ליחס הלימות הון גבוה, ואז אפשר לחיות בשלום עם ירידה לרמות נמוכות יותר של הלימות הון בעת משבר".
עוד הוסיף זיו: "אני מוכן להעריך, בזהירות המתחייבת, שלא צפוי כאן אסון כלכלי, אבל בפירוש צפוי
מיתון ממשי שישפיע על ביצועי המשק כולו", אמר צבי זיו מנכ"ל בנק הפועלים בכנס הרצליה.
לדבריו "פצצת הזמן המתקתקת" האמיתית היא הנושא של פירעונות האג"ח הקונצרני. המערכת הבנקאית לא מסוגלת, ובודאי שלא מעונינת, לקחת על עצמה את מיחזור כל החובות האלה. הממשלה שעודדה את הרחבת השימוש באמצעי זה לגיוס כספים חייבת להתערב כאן ולמצוא פתרון.