מההון - לשלטון
לפעמים לא הדעות הפוליטיות הן שקובעות: מיטב עשירינו תורמים למתמודדים לכנסת על בסיס חברויות ארוכות שנים, קשרים משפחתיים וסתם רצון לתרום. כי מה זה 20 אלף שקל בין חברים?
- פרויקט מיוחד: אנשי העסקים שמתדלקים את הפוליטיקאים
באמצעות התרומות קונים הנבחרים, פשוטו כמשמעו, את דרכם לכיסא. הכסף עוזר לכולם: מועמדים מוכרים זקוקים לו פחות, אבל למועמדים בלתי מוכרים אין כמעט סיכוי להגיע לתפקיד ללא מימון. המימון מאפשר להם לרכוש פליירים, סטיקרים, פעילי שטח ובאנרים באינטרנט, לשכור יועצים ולממן סקרים.
תיקון 14 לחוק המפלגות מגביל את יכולתם של אנשי ממון לתרגם את כוחם הפיננסי להשפעה פוליטית: לפי החוק, מותר לתרום למועמד לכנסת לא יותר מ-10,000 שקל. סך כל התרומות מוגבל ל-30 אלף שקל לתורם אחד. למועמדים לראשות הרשימה מותר לגייס עד 40 אלף שקל מתורם יחיד, וזו הסיבה לסכומים הגבוהים שנתרמו לחיים אורון, רן כהן, ציפי לבני, מאיר שטרית ושאול מופז.
המגזר העסקי אינו מסומן פוליטית: אנשי העסקים תורמים בעיקר על בסיס קשרים אישיים, אבל הנטיות הפוליטיות לא נעלמו: נטייתה של משפחת רשף לשמאל ידועה זה שנים רבות, ואיש אינו מופתע לגלות את אשר וחווה רשף בראש רשימת התורמים למערכת הבחירות של יו"ר מרצ חיים אורון.
עם התורמים לגוש השמאל נמנים גם מנהל ההשקעות יעקב בורק ובעל השליטה בסנו ברונו לנדסברג, שתרם לאנשי מפלגת העבודה קולט אביטל ואופיר פז פינס ולאיש מרצ רן כהן.
מנגד, איש הביטוח שוקי מדנס ידוע כתומך ותיק בליכוד. גם משפחת איתני, בעלת רשת ביתילי, עדיין תורמת בעין יפה למועמדי הימין.
אחד התורמים הבולטים לפריימריז הוא איש העסקים דוד קוליץ, בעל חברת אלול ליצוא ביטחוני: הוא פיזר 30 אלף שקל בין אנשי העבודה יולי תמיר, אבישי ברוורמן ויצחק
הרצוג ומועמד קדימה רוני בר און. האוליגרך ולדימיר גוסינסקי חילק 30 אלף שקל לאנשי הליכוד סילבן שלום וגדעון סער ולמועמדת קדימה דליה איציק.
בין אנשי המרכז בולט איש העסקים דב לאוטמן, מייסד קבוצת דלתא. לאוטמן נחשב במשך שנים לאחד מאנשי העסקים הבולטים במאגר בוחרי מפלגת העבודה. אבל בבחירות האחרונות, שבהן התייצב איש ההסתדרות לשעבר עמיר פרץ מול יקיר האלפיון אהוד אולמרט, הצהיר לאוטמן על מעבר למפלגת המרכז החדשה.
תרומותיו, בסך 47 אלף שקל, התפזרו בין הליכוד (לימור לבנת), העבודה (אבישי ברוורמן ואופיר פז פינס) וקדימה (ציפי לבני, זאב בוים, יצחק בן ישראל, שי חרמש וזאב בילסקי).
רוב הטייקונים הגדולים נמנעים מחשיפה באמצעות תרומה. התורם העשיר ביותר לפריימריז הוא חיים סבן, מבעלי השליטה בבזק, שתרם 2,500 דולר ליואל חסון (קדימה).
התרומות הגדולות ביותר ניתנו במרוץ לראשות המפלגה. אנשי ההיי טק דני גולדשטיין וגיורא ירון תרמו כל אחד 40 אלף שקל למירוץ של ציפי לבני לראשות המפלגה. יבואן טויוטה ג'ורג' חורש תרם 40 אלף שקל למאיר שטרית במאבק על ראשות המפלגה.
דב לאוטמן ושלום זיידלר תרמו כל אחד 20 אלף שקל ללבני. שמואל דנקנר, דודו של נוחי, תרם 15 אלף שקל לשטרית. מאידך, אליעזר פישמן תרם 20 אלף שקל לקמפיין של חיים אורון ממרצ לראשות המפלגה.
חלק הארי של התורמים מגויס על בסיס חברות אישית עם המועמד או עם מי שפועלים מטעמו. לא פעם מדובר במאכערים העושים עבודתם תמורת שכר - או לפחות בציפייה לסוג כלשהו של שכר.